Campania Națională „Citim cu voce tare împreună” la ASEM

d790a173-8e48-48e8-ae52-1fbf36882a73 (1)

În data de 7 februarie 2024, la Biblioteca Științifică a Academiei de Studii Economice din Moldova a avut loc un eveniment în cadrul Campaniei Naționale „Citim cu voce tare împreună”, la care au participat elevii de la Colegiul Național de Comerț al ASEM (CNC).  Activitatea a fost organizată în colaborare cu Teatrul Naţional Eugene Ionesco (TNEI), avându-l ca invitat special pe Andrei Sochircă, actor la TNEI, regizor, Artist al Poporului, care a declamat poezii din opera eminesciană și a încântat publicul recitând poezii dedicate Marelui Liric – Mihai Eminescu.

Elevii de la CNC, îndrumaţi de bibliotecarele Valentina Melihov și Ala Namașco, au citit cu voce tare fragmente din opera politică și publicistică a Marelui Eminescu, scrisă în anii 1878-1879: Cauza relelor noastre: lipsa de muncă (9 decembrie 1878); Calea rătăcirii noastre (4 august 1879); Misiunea noastră de azi (2 noiembrie 1879). Aducem un fragment scris în  1879, care este actual și în zilele noastre, la distanță de 145 ani: „Cauza proprie a relelor noastre însă, e lipsa de cultură adevărată, înțelegem pe cea productivă. Exceptând câteva centre din țară, tinerimea română nu se mai ocupă cu nici o ramură a producției naționale; ea emigrează cu miile prin Paris, Bruxelles, Piza etc…”   

Natalia Cheradi, directoarea BȘ ASEM, a amintit despre rolul și necesitatea lecturii pentru tânăra generație și a încurajat tinerii să citească, să discute pe marginea cărților citite. 

Zorina Ghilețchi, profesoară de limba română la CNC, a salutat inițiativa de a citi din opera politică a lui Eminescu, menționând faptul că este important să descoperim și scrierile politice și publicistica lui Eminescu, pentru că este la fel de actuală şi astăzi, prin abordarea subiectelor stringente existente în societate. 

Evenimentul a fost moderat de Angela Amorțitu, bibliotecara principală, BȘ ASEM. Campania Națională „Citim cu voce tare împreună” este o mișcare de sensibilizare a cercurilor largi de cititori reali și potențiali, activitatea fiind organizată în scopul promovării lecturii și conștientizării beneficiilor lecturii. A fost un eveniment de suflet, s-a simțit energia pozitivă și o deschidere spre frumos a tuturor participanților, au reușit să împărtășească dragostea și pasiunea pentru lectură.

Acest material a fost scris și redactat de echipa ASEM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #promoASEM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente