Smash Room la Iași. O moldoveancă și un român au creat o cameră a furiei

IMG-20240105-WA0014
Foto:Smash Room Iași

Într-un vechi conac din orașul Iași a fost creat Smash Room, o cameră a furiei unde vizitatorii pot strica absolut orice în schimbul unei sume simbolice de 50 de RONI. În spatele acestei inițiative stau doi tineri: Lucia Țanțuc, care vine din raionul Dubăsari, și Toma Andrei Lucian, originar din Bârlad. Amândoi au absolvit Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și s-au licențiat în Management și în Economie și Afaceri Internaționale. Tinerilor le plac provocările, iar ideea de a crea Smash Room a pornit de la o glumă care s-a transformat în locul unde obiectele zdrobite se transformă în zâmbete de eliberare. Vă invit să aflați cum funcționează această afacere neconvențională.

O idee care a înflorit în mijlocul decorațiunilor din licheni, mușchi și plante stabilizate

Lucia și Andrei au pășit în lumea afacerilor în anul 2021. Tinerii au început să facă decorațiuni din licheni, mușchi și plante stabilizate. „Ne-am învățat să creăm ceva frumos pentru oameni și dintotdeauna ne-au plăcut emoțiile de la sfârșit. Apoi, am început să turnăm și lumânări parfumate din ceară de soia. Nouă ne place aventura și adrenalina și căutăm în puținul nostru timp liber prin Iași sau prin apropiere experiențe noi de încercat care ne trezesc puțin din rutina zilnică. Așa am ajuns să înțelegem că în zona noastră sunt foarte puține locuri în care să te duci și să uiți pentru o perioadă măcar de grijile și problemele pe care le ai”, povestește Lucia.

Într-o discuție despre ce ar fi frumos să apară în Iași, tinerilor le-a venit ideea cu „Camera Furiei”. Aceștia au ajuns la concluzia că ar fi perfect dacă în Iași s-ar deschide o cameră în care poți intra să spargi lucruri fără regrete, într-un mediu sigur, controlat, fără să fie nevoie să cumperi altele în loc.

Smash Room a fost gândit special pentru asta. Fondatorii și-au dorit ca vizitatorii să poată intra pentru a lăsa gândurile și emoțiile negative acolo împreună cu lucrurile stricate. În „Camera Furiei” poți plânge, țipa, urla și sparge tot ce vrei. Câteva seri la rând, tinerii s-au gândit cum ar vrea să fie camera pe care planificau să o deschidă. Notau pe hârtie ideile și apoi analizau despre cât de real este să le implementeze. De la prima idee și până la deschiderea oficială a Smash Room Iași nu a trecut mai mult de două luni, timp în care Lucia și Andrei munceau efectiv serile și weekendurile la construirea decorului în cameră.

Sursă: Smash Room Iași

Smash Room Iași a pornit de la o idee spusă în glumă”

Smash Room Iași a pornit de la o idee spusă în glumă. La scurt timp, am înțeles că aceasta poate fi cea mai bună glumă rostită vreodată. Așadar, am gândit mult și ne-am trezit la două zile distanță cu un alt spațiu închiriat în aceeași clădire în care avem atelierul nostru de creație”, își amintește Andrei. Tinerii au și un atelier în care fac diferite decorațiuni și lumânări parfumate și au decis că le-ar fi foarte comod să fie aproape în cazul în care au lucrări de făcut la atelier și apare vreo programare la Smash Room.

Lucia și Andrei au închiriat o cameră cu pereții albi într-un conac vechi din Iași și au început să creeze Smash Room-ul. Au realizat izolarea fonică și pardoseala, astfel încât să nu afecteze vecinii care au spații închiriate în aceeași clădire. Apoi, au montat luminile roșii. La final, tinerii și-au invitat prietenii să-și lase gândurile pe pereți cu sprayuri pentru graffiti, astfel încât să creeze atmosfera corespunzătoare.

Tinerii s-au gândit și la siguranța clienților, respectiv, fiecare participant la sesiunea de smash este echipat cu combinezon, cască cu vizieră și mănuși pentru a evita riscul de a se accidenta în timpul sesiunii.

Lucia
Sursă: Smash Room Iași

„Am aflat că mai sunt câteva Smash Room-uri în România”

Înainte de a începe lucrul asupra Smash Room-ului, Lucia și Andrei s-au interesat cum funcționează alte afaceri de acest gen. „Noi știam că vrem să avem în cameră electronice, electrocasnice, piese de mobilier, veselă, lumini roșii și graffiti pe pereți. Am aflat că mai sunt câteva Smash Room-uri în România, dar acestea se axează mai mult pe spartul veselei. Același concept l-am găsit și în partea de Vest a Europei și în SUA. Noi am vrut ceva diferit și am găsit ceva similar cu ce am vrut noi să facem și ne-a plăcut cum era la antreprenorii din partea de Est a Europei. Era mult mai diversificat decorul în încăpere și exact asta aveam și noi în plan să facem”, relatează Lucia.

Toate obiectele pe care le au tinerii în cameră sunt colectate de la oameni. Ei au aflat că sunt multe persoane care au acasă diverse lucruri nefuncționale care doar ocupă spațiu și, întrucât nu este legal să fie scoase la tomberon, aceștia le depozitează în speranța că poate într-o zi o să le ducă la reciclare. Așadar, Lucia și Andrei organizează campanii de colectare a lucrurilor pentru Smash Room. Unele obiecte le sunt oferite chiar de către clienții care vor neapărat să își spargă acel televizor, telefon sau aragaz în cameră, iar în schimb primesc o reducere la ședință. După ce sunt distruse, toate obiectele sunt sortate și predate către firmele specializate în colectarea deșeurilor.

Sursă: Smash Room Iași

Smash Room este, de fapt, un loc de refugiu”

Lucia mi-a povestit că cel mai mare beneficiu pe care îl obțin clienții în urma unei ședințe la Smash Room este starea de bine: „Smash Room este, de fapt, un loc de refugiu pentru a fi tu însuți cu tine, un spațiu intim, creat pentru tine și nevoia ta de a-ți rezolva problemele, frustrările și fricile interioare despre care îți este frică să vorbești”. Persoanele care aleg o ședință de smash se împart în două categorii. Din prima categorie fac parte cei care vin să-și descarce energia negativă, să scape de stres și emoții care le afectează starea de bine. Din a doua categorie însă fac parte clienții dornici de senzații tari și adrenalină, care caută modalități noi de a se distra și de a-și reîncărca bateriile.

Andrei mereu le spune clienților când intră în cameră să ia toate problemele cu ei și să le lase acolo împreună cu obiectele stricate, iar după ședință să le uite acolo, pentru că ei le vor strânge împreună cu cioburile. Cel mai bun feedback pe care îl primesc sunt emoțiile oamenilor. Cu asta se alimentează, de acolo găsesc energie să meargă mai departe și să continue ceea ce fac

Andrei
Sursă: Smash Room Iași

„Sănătatea mintală este foarte importantă”

La rândul său, Andrei mi-a vorbit despre planurile lor de a-și extinde afacerea. Tinerii speră că, peste câteva luni, vor deschide alte două camere, dar cu tematici diferite. „Din păcate, nu pot spune exact cum o să fie decorul acolo, dar promit că o să fie ceea ce trebuie. Oricum, periodic, încercăm să introducem diverse arme, modificăm decorul de bază, încercăm să creăm un spațiu diferit pentru clienții care revin pentru alte sesiuni de smash, astfel încât de fiecare dată când ajung la noi să fie schimbat aspectul camerei.”

Datorită Smash Room-ului Lucia și Andrei au cunoscut foarte mulți oameni. Atât cei care le-au fost măcar o dată clienți, cât și cei care donează obiecte îi inspiră și îi motivează să-și continue activitatea. „Este foarte important să înțelegem că fiecare om trăiește diferit drama prin care trece. Sănătatea mintală este foarte importantă și trebuie să ne forțăm uneori să eliberăm emoțiile negative, chiar dacă asta înseamnă să distrugi o cameră întreagă. Atâta timp cât o faci într-un mediu controlat, sigur pentru tine și pentru cei din jurul tău, este foarte bine să profiți de ocazie și să te eliberezi de tot ceea ce te macină”, a punctat Andrei.

Sursă: Lucia și Andrei/arhivă personală
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente