Elevii și elevele din instituțiile de învățământ din Republica Moldova pot completa un chestionar online pentru a-și spune părerea despre relevanța, beneficiile, dezavantajele și obligativitatea portofoliului fizic pe care trebuie să-l prezinte la disciplinele de studiu și să primească note în baza acestuia.
Portofoliul elevului face parte din categoria metodelor și instrumentelor alternative de evaluare a elevilor, fiind numit și „cartea de vizită” a acestora. Portofoliul conține o selecție dintre cele mai bune lucrări sau realizări personale ale elevului, cele care îl reprezintă, pentru a ilustra rezultatele, performanțele și competențele practice ale acestuia.
Chestionarul a fost lansat de către un grup de tineri, beneficiari ai programului Guvernul Tinerilor, pentru a identifica viziunea elevilor și elevelor care își fac studiile în instituțiile de învățământ din Moldova referitor la elaborarea portofoliului fizic și notarea în baza acestuia.
Chestionarul este anonim și poate fi completat de către elevii claselor I-XII. Elevii își pot exprima opinia despre obligativitatea prezentării portofoliului fizic în școli și pot menționa dacă își doresc elaborarea portofoliului digital sau nu.
Chestionarul poate fi completat aici.
Notarea elevilor se realizează în baza reperelor metodologice privind organizarea procesului educațional la disciplinele de studiu. De exemplu, la disciplina limba și literatura română, pentru anul de studii 2023/2024, evaluarea și notarea elevilor din clasele a V-a – a XII-a se realizează după cum urmează:
# la evaluările sumative (în funcție de numărul unităților de învățare studiate în clasă), cu excepția clasei a V-a în perioada septembrie-octombrie 2023;
# la evaluări formative prin notare (o notă sau două per unitate de învățare);
# la prezentarea portofoliului elevului la sfârșitul semestrelor, în cadrul evaluării (două note anual);
# la produse școlare elaborate acasă în caietele de teme individuale (o notă per unitate de învățare);
# la realizarea proiectelor (o notă sau două pe an).
Conform reperelor metodologice, portofoliul este utilizat drept metodă de evaluare creativă a capacității elevilor de a aplica anumite cunoștințe teoretice și la disciplina biologie. La disciplina limba străină, portofoliul digital este recomandat din perspectiva integrării tehnologiilor în procesul educațional. Evaluarea unui produs digital se va realiza în baza unei grile de evaluare sau a unei liste de control, urmând aceleași criterii ca în cazul evaluării unui produs tradițional.
Guvernul Tinerilor reprezintă o inițiativă de simulare a activității Guvernului Republicii Moldova, destinată tinerilor. Programul vine să formeze, abiliteze și informeze tinerii cu privire la procesul de elaborare, aprobare, implementare și evaluare a politicilor publice ce vizează tinerii din Republica Moldova printr-o serie de activități de instruire și vizite în cadrul instituțiilor publice.
Autoare: Milena Morari