(foto, video) Lista celor mai bune filme autohtone care au fost premiate la Gala Cineaștilor din Moldova 2024

ipiccy_image (7)
Foto:Facebook/Ioane Bobeica/Lilia Ixari/Tunete (Thunders)

Cele mai bune producții cinematografice autohtone au fost premiate la Gala Cineaștilor 2024. În cadrul evenimentului au fost anunțate filmele câștigătoare în mai multe categorii, așa precum cel mai bun serial, cea mai bună scenografie, cea mai bună coloană sonoră și altele, cât și cele mai notorii persoane din domeniul filmografiei din Moldova. La gală au participat reprezentanții ai 37 de producții cinematografice autohtone.

Cel mai bun film de scurt metraj

# „Eu sunt Dorin”

Valeriu Andriuță, regizorul filmului „Eu sunt Dorin”, s-a născut în 1967 în Moldova, dar activează în calitate de regizor, actor și scenarist în România. A debutat în regie cu filmul Chers Amis în 2017, un scurtmetraj selectat pentru un număr mare de festivaluri. A câștigat numeroase premii, inclusiv Premiul Gopo și Premiul ADAMI Media. „Eu sunt Dorin” este cel mai recent proiect al său.

Cel mai bun film documentar

# „Republica libertății. Eseu”

Vadim Tristan este un regizor transnistrean și autorul acestui documentar. La fel, tânărul lucrează în calitate de profesor la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău.

Totodată, filmul documentar „Drumul războiului: Irpin”, în regia Vioricăi Tătaru și a lui Andrei Captarenco, a obținut o mențiune specială în această categorie.

Aici găsiți un interviu cu mai multe detalii despre Vadim, realizat de către #diez.

Cel mai bun serial

# „Oameni gospodari”

Serialul este realizat pentru TV8 de Asociația Femeilor Cineaste, AntHill și producătoarea Ana Antir, cu susținerea IREX in Moldova și Ambasada SUA în Moldova. Lucrarea este despre un moldovean care trei luni de zile le-a petrecut pe un șantier de construcții din Israel ca să câștige bani pentru nunta fiicei sale, care urmează să se mărite, într-o săptămână, cu fiul primarului.

Cel mai bun rol feminin

# Tincuța Josan, în filmul „Tunete”

Este o tânără de 15 ani din Chișinău, care frecventează Instituția Privată Liceul „Da Vinci” din capitală și încearcă să combine viața de elevă cu cursurile de actorie de la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, iar în restul zilelor care îi rămân face voluntariat în cadrul Consiliului Local de Tineret Centru.

Aici găsiți un interviu realizat de #diez cu Tincuța Josan și Nicolae Cernomaz.

Sursă: YouTube/YOUBESC/captură de ecran

Cel mai bun rol masculin

# Anatol Mîrzenco, în filmul „Tunete”

Actorul a jucat unul dintre rolurile principale din acest film. La fel, Anatol Mîrzenco este interpret, compozitor de muzică ușoară, textier și cantautor. De asemenea, în 2009, a fost numit Artist Emerit al Republicii Moldova, iar în 2014 – Artist al Poporului.

Sursă: Facebook/Tunete (Thunders)

Cea mai bună scenografie

# Gabriela Răbuș, pentru filmul „Varvara”

Este o tânără din Ialoveni care a frecventat Colegiul de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” din Chișinău, iar ulterior și-a făcut studiile la Universitatea Națională de Arte din București, România. În 2021, a absolvit instituția respectivă.

Sursă: Facebook/Gabriela Răbuș

Cele mai bune costume

# Lilia Ixari, în filmul „Carbon”

Pictorița de costume din Moldova a participat în realizarea lucrărilor pentru companiile afiliate domeniului cinematografic Era Lix, Mos Film, Saga Film, TV-Artcenter, Star Media, Beg, A.C.O. Arhipov, inclusiv Moldova-Film.

Sursă: Facebook/Lilia Ixari

Cea mai bună coloană sonoră

# Roman Bordei, pentru filmul „Carbon”

Inginer audio și designer de sunet pentru compania de producție media YOUBESC.

Sursă: Facebook/Roman Bordei

Cea mai bună muzică originală

# Pavel Malișev, pentru filmul „Varvara”

Pavel Malișev, aka Paul Small, este un interpret, instrumentist, autor de muzică și producător. Una dintre piesele sale populare este Six bottles în reels de pe Instagram sau Facebook. Pavel este rezident la centrul de producții și tehnologii Mediacor și creează nu doar muzică, dar și sunete pentru postproducție audio și video de film și gaming.

Aici găsești un interviu cu Pavel Malișev, în care tânărul vorbește mai multe despre muzică, curaj, producție, sentimente interioare și perspectivele interpreților în era internetului.

Sursă: Mediacor

Cel mai bun montaj

# Sergiu Barajin, pentru filmul „Carbon”

Este un editor, regizor și producător. De asemenea, a mai lucrat în cadrul proiectelor precum „Mama Natură” (Mother Nature) și „Plus minus unu” (One Less One More).

Sursă: Facebook/Sergiu Barajin

Cea mai bună imagine

# Ioane Bobeica și Nicu Drăgan, pentru filmul „Tunete”

Ioane Bobeica a studiat regia filmului și TV la Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice (AMTAP) din Chișinău. Nicu Drăgan este fotograf și director artistic. La fel, tânărul este director de imagine la Nicu Dragan Cinema.

Cel mai bun scenariu

# Mariana Starciuc, pentru filmul „Carbon”

A studiat la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, România. Este masterandă în Scrierea Dramatică și doctorandă la Școala Doctorală Studiul Artelor și Culturologie. În 2011-2013, a fost membră a echipei organizatorilor activităților Centrului de Dramaturgie Contemporană din Chișinău.

Sursă: Facebook/Dumitrița Maximciuc

Premiul special pentru performanțe remarcabile în producție cinematografică

# Sergiu Cumatrenco

Cofondator, director general și producător de film la compania de producție media YOUBESC.

Sursă: Facebook/YOUBESC

Cel mai bun regizor

# Ion Borș, pentru filmul „Carbon”

Ion Borș s-a născut în 1990. În anul 2013, a absolvit studiile de actorie la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău. Din 2017 este fondatorul Kantora Film Production. A regizat și produs primul său scurtmetraj, „Plus minus unu” (One Less One More), care a câștigat trei premii importante la RAVAC IFF și premiul pentru cel mai bun debut internațional la Huesca Film Festival din Spania. „Carbon” este primul său lungmetraj.

Sursă: Facebook/Bancu Cristina Mihaela

Cel mai bun film de lung metraj

# „Carbon”

Filmul „Carbon” a fost proiectat în premieră mondială în cadrul celei de-a 70-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian. De asemenea, lungmetrajul a fost înaintat de comitetul de selecție din Republica Moldova pentru premiile Oscar 2023, la categoria „Cel mai bun film străin”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente