Echipa Universității de Stat din Moldova va reprezenta țara la Concursul de Drept Internațional „Charles Rousseau”

Rousseau PHOTO-2024-02-04-11-47-50

Studentele filierei francofone a Facultății de Drept a USM, Beatricia Pîrlog, Cătălina Caraman, Olivia Vascan (anul II) și Emilia Tagadiuc (anul III) vor reprezenta Universitatea de Stat din Moldova la Concursul internațional „Charles-Rousseau”, ce va avea loc la Bruxelles, Belgia în perioada 6-11 mai 2024.

Echipa a reușit să treacă cu succes etapa preselecțiilor, a fost înscrisă în competiție și este anunțată eligibilă pentru bursa Bonnefous, oferită de Rețeaua francofonă de drept internațional, care presupune acoperirea parțială a costurilor de participare a echipelor din țările din Europa de Sud sau Centrală și de Est.

Concursul Charles-Rousseau este un concurs de proces simulat în drept internațional de limbă franceză, creat în 1985, deschis instituțiilor de învățământ superior din toate țările și menit să dezvolte cunoștințele și abilitățile necesare unui profesionist în materia dreptului internațional public. Concursul se desfășoară anual, primăvara, în diferite orașe. Fiecare instituție participantă prezintă în mod normal două echipe de doi apărători, fiecare susținând una dintre cele două părți ale diferendului. Echipele concurează pe marginea unui caz ipotetic, pentru care trebuie să pledeze în fața specialiștilor de drept internațional.

Concursul Charles-Rousseau a căpătat o mare rezonanță în cercurile de specialitate, se bucură de o mare popularitate printre studenți, nu doar datorită spiritului de emulație pe care îl induce, ci și datorită virtuților sale educaționale. În fața unui caz practic complex, apropiat de realitate, studenții trebuie să realizeze cercetări complexe asupra a numeroase probleme juridice. În plus, pledoariile, departe de a fi limitate la un simplu exercițiu de elocvență, cer studenților să asigure o stăpânire ireproșabilă a dreptului internațional, deoarece, în general, participanții sunt invitați să răspundă la un set întrebări academice privind diferitele aspecte ale subiectului puse de către un juriu format din profesori și experți în materia dreptului internațional. 

Echipa Universității de Stat din Moldova, la ediția 2024 a Concursului Charles Rousseau, este  ghidată de către Aurel Băieșu, doctor habilitat în drept, profesor universitar, Olga Dorul, doctor în drept, conferențiar universitar, Doina Cazacu, doctor în drept, conferențiar universitar din cadrul Departamentului Drept Internațional și European și Vitalina Băhneanu, doctor în filologie, conferențiar universitar, coordonatoare a Filierei Francofone.

La această etapă transmitem mulțumiri Ambasadei Franței în Republica Moldova și personal Excelenței Sale, Graham Paul, Ambasadorul Franței în Republica Moldova, pentru deschidere și sprijin necondiționat acordate în vederea înscrierii echipei în competiție. 

Acest material a fost scris și redactat de echipa USM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUSM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente