Ai hotărât să îți schimbi instituția de învățământ? Ei bine, lucrurile nu stau atât de ușor cum ar putea părea la prima vedere, iar pentru a face acest lucru e nevoie să selectezi atât perioada potrivită, cât și să ții cont de nota medie minimă a elevilor care se află în școala unde urmează să îți continui studiile. În acest articol vom explica mai multe detalii.
Să începem cu faptul că, potrivit legii, elevii din învățământul general și secundar general au dreptul să se transfere de la o instituție la alta, de la o filieră la alta, de la un profil la altul și de la o formă de învățământ la alta. Totuși, acest transfer trebuie făcut în conformitate cu prevederile Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a instituțiilor de învățământ primar și secundar general.
În ce perioadă poate avea loc transferul
De obicei, transferul elevilor din licee se efectuează în perioada intersemestrială sau a vacanței de vară. Există excepții? Desigur.
Transferul elevilor în timpul anului școlar se poate efectua și în mod excepțional, doar că în următoarele situații:
# la schimbarea domiciliului;
# în cazul unei recomandări medicale acordate pe baza unui diagnostic definitiv stabilit;
# la/de la un profil/filieră de liceu la alta din clasele bilingve la celelalte profiluri;
# din instituțiile liceale cu învățământ cu frecvență la zi în instituții cu frecvență redusă (învățământ seral).
În ce condiții se realizează transferul
Precum am spus deja, elevii din clasa a X-a se pot transfera numai după primul semestru, dacă nu luăm în considerare excepțiile. Totuși, aici mai este un mic detaliu. Transferul va fi posibil doar dacă media ta de admitere este cel puțin egală cu media de admitere a ultimului elev din cadrul profilului și instituției unde dorești să îți continui studiile. Deci, la acest capitol, încearcă să te informezi din timp.
Dacă ai hotărât să te transferi după clasa a X-a, atunci se va lua în considerare media ta din ultimul an. Ea trebuie să fie cel puțin egală cu media ultimului promovat din clasa la care se solicită transferul. Totuși, consiliul profesoral poate aproba excepții de la această prevedere.
Elevii din clasele absolvente a XII-a (a XIII-a la liceele serale) pot fi transferați numai după primul semestru, doar la același profil, în perioada vacanței, cu acordul organului local de specialitate în domeniul învățământului al administrației publice locale de nivelul 2.
După 15 ianuarie, orice transfer în clasele absolvente este interzis. Excepțiile de la această prevedere se aprobă de către Ministerul Educației.
Elevii din învățământul liceal se pot transfera, păstrând forma de învățământ, astfel:
# în aceeași instituție de învățământ preuniversitar, de la o clasă la alta la același profil, în baza ordinului directorului instituției;
# de la un profil la altul în perioada vacanței (numai în clasa a X-a și după semestrul I al clasei a XI-a, în perioada vacanței), după promovarea probelor de diferență, în limita efectivelor de elevi la clasă stabilită în instituție;
# de la un liceu la altul respectând profilul;
# de la un liceu la altul schimbând profilul (numai în clasa a X-a și după semestrul I al clasei a XI-a, în perioada vacanței), după promovarea probelor de diferență, în limita locurilor disponibile din instituția solicitată.
Probele de diferență desfășurate în urma transferului de la o instituție de învățământ la alta, în caz de necesitate, au loc, de regulă, până la încheierea semestrului în curs.
Ce ți-ar mai fi util să știi?
Transferul elevilor din învățământul profesional tehnic postsecundar la cel liceal se face doar în perioada de admitere în învățământul liceal.
Elevii de la învățământul liceal cu frecvență la zi se pot transfera la forma de învățământ liceal cu frecvență redusă, în limita locurilor disponibile, la împlinirea vârstei de 18 ani.
Probele de diferență sunt elaborate de comisiile metodice, conform ariilor curriculare din instituție și sunt aprobate de director.
Transferurile din instituțiile de învățământ general și secundar general se aprobă de către organul local de specialitate în domeniul învățământului al administrației publice locale de nivelul 2, în subordinea căruia se află Instituția solicitată pentru transfer, prin coordonarea prealabilă a directorilor celor două instituții de învățământ.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu știrile actualizate despre bacalaureat, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.