Tinerii din Republica Moldova sunt invitați să participe la o simulare a modului în care se iau decizii în cele mai importante instituții europene, în cadrul conferințelor Model European Union Moldova. Activitățile se vor organiza în incinta Parlamentului Republicii Moldova, iar participanții vor dezbate propuneri legislative reale de pe agenda politicienilor, vor negocia și vor găsi soluții la provocările cetățenilor.
În cadrul conferințelor organizate după modelul ONU, tinerii vor analiza, dezbate, negocia și înțelege subtilitățile deciziilor politice și impactul pe care ar putea să-l aibă. Fiecare participant va deveni un reprezentant al cetățenilor dintr-un stat membru al UE, al unui partid politic, care va adopta o poziție definită cu privire la subiectul discuției.
De asemenea, participanții vor sugera amendamente și vor adopta legi. Subiectele de discuții propuse pentru prima ediție sunt:
# reducerea vârstei de vot la 16 ani și participarea civică a tinerilor;
# libertatea presei și dezinformarea.
Criterii pentru participare:
# tineri din Republica Moldova, cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani;
# persoanele interesate să afle mai multe despre instituțiile Uniunii Europene;
# pentru a participa nu este nevoie de cunoștințe în domeniu, studii europene, relații internaționale, drept sau științe politice.
Participanții vor beneficia de ateliere dedicate celor două subiecte menționate, vor afla despre modul în care funcționează instituțiile europene, vor învăța tehnici de dezbateri și își vor dezvolta abilități de oratorie, care vor culmina cu o simulare de două zile a Parlamentului European. Acest exercițiu vine să încurajeze gândirea critică, comunicarea asertivă și eficientă, munca în echipă și planificarea strategică.
Informații importante!
# Cazarea pentru participanți va fi asigurată de către organizatori, cu un număr limitat de locuri disponibile. Alocarea acestora se va realiza conform principiului primul venit, primul servit.
# Organizatorii vă încurajează să vă înregistrați cât mai curând posibil pentru a vă asigura un loc de cazare în cazul acceptării în program.
# În urma selecției, prin acceptarea rolului și confirmarea participării, vă asumați obligația de a fi prezenți în toate zilele evenimentului și de a realiza materialele pregătitoare necesare respectând cerințele echipei de organizare și termenele-limită.
Evenimentul se va desfășura timp de trei zile, în perioada 12-14 aprilie la Parlamentul Republicii Moldova.
Persoanele care își doresc să participe pot completa acest formular de înregistrare. Termenul-limită pentru înscriere este 18 februarie.
Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.