Într-un articol anterior, îți explicam ce este un consiliu al elevilor, câte tipuri există în Republica Moldova, ce responsabilități îndeplinește și cum sunt aleși membrii acestuia. Studiind regulamentul oficial de funcționare a consiliilor, ne-au atras atenția câteva informații curioase pe care intuim că probabil nu le știai. Astfel, le-am adunat în materialul respectiv și sperăm că îți vor fi utile dacă te gândești să fii parte din unul.
#1. Elevii decid și stabilesc singuri cum este organizat și cum funcționează consiliul școlar, raional (municipal) și național.
#2. Elevii din consilii fac parte din anumite departamente. Acestea sunt formate în baza problemelor și necesităților identificate de ei. Exemple de departamente: Avocatul elevului, Relații externe, Proiecte pentru tineri, Comunicare și mass-media, Cultură și sport.
#3. Elevii care fac parte din consiliului școlar, raional (municipal) și național sunt aleși anual, prin vot universal, direct, egal, secret și liber exprimat.
Consiliile școlare ale elevilor
#4. Elevii din consiliul școlar participă la crearea regulilor de funcționare a instituțiilor școlare.
#5. Pentru funcția de președinte al consiliului școlar poate candida orice elev din instituție, din clasa a V-a până în a XII-a.
#6. Fiecare candidat la această funcție poate desfășura o campanie electorală pentru a-și promova candidatura. Campaniile electorale pot avea loc prin intermediul social media, chaturi online, ore de dezvoltare personală, educație pentru societate, anunțuri distribuite în instituție.
#7. Pentru a alege componența consiliului și pentru a desemna președintele, pot vota doar elevii instituției de învățământ.
#8. Un consiliu școlar al elevilor nu disciplinează alți elevi la lecții, în timpul pauzelor, la cantină, la cămin și nu prezintă explicații pentru absența de la ore și reușita academică a altora.
Consiliile raionale/municipale ale elevilor
#9. Numărul de elevi în consiliul raional/municipal este identic cu numărul instituțiilor de învățământ din raion/municipiu. Spre exemplu, dacă în raionul Călărași sunt 26 de instituții de învățământ, consiliul raional al elevilor trebuie să fie format din 26 de persoane.
#10. Consiliul raional/municipal al elevilor poate avea subdiviziuni. Spre exemplu, în Chișinău, aceste subdiviziuni sunt create în sectoarele și suburbiile municipiului.
#11. Ședințele se organizează la necesitate, în baza unei ordini de zi/unei agende.
#12. O persoană poate fi exclusă din Consiliul Regional al Elevilor (CRE) în următoarele situații:
— neimplicarea în activitățile CRE timp de două luni (refuzul de a participa la ședințele CRE, nerealizarea sarcinilor distribuite);
— încălcarea principiilor de activitate a CRE;
— încetarea calității de elev în instituția de învățământ.
Consiliul Național al Elevilor
#13. Un elev poate deține maximum două mandate consecutive în consiliu.
#14. Consiliul național al elevilor este format din Adunarea generală, Biroul de conducere și departamente (înființate în fiecare an).
#15. Pe lângă departamentele care se înființează în fiecare an, există trei permanente:
— Departamentul pentru învățământ general;
— Departamentul pentru învățământul profesional tehnic;
— Secretariat.
#16. Ședințele se pot desfășura atât în format fizic, cât și online.
#17. O persoană poate fi exclusă din echipa de conducere a consiliului în următoarele cazuri:
— demisie;
— imposibilitatea exercitării mandatului și a atribuțiilor pentru o perioadă mai lungă de trei luni;
— încetarea calității de elev;
— prin decizia consiliului adoptată cu majoritatea calificată.
Dacă mai ai vreo idee care ar putea fi inclusă în acest material, nu ezita să o împărtășești cu noi!