Ați auzit vreodată despre liceele cu frecvență redusă? Puțin probabil, poate doar dacă ați citit Codul educației sau dacă trăiți aproape de intersecția bulevardului Traian cu strada Independenței. Anume acolo se află unul dintre puținele licee cu frecvență redusă din Republica Moldova. Ce presupun ele și cine poate fi admis în cadrul lor vom încerca să vă povestim în acest articol.
Dintre liceele din Republica Moldova, doar câteva instituții desfășoară lecții cu frecvență redusă. Mai exact, potrivit legii, învățământul liceal cu frecvență redusă (clasele a X-XIII) se organizează în instituții de învățământ general cu program instructiv seral.
Orarul liceelor serale se diferențiază de cel obișnuit în special prin faptul că lecțiile elevilor încep la ora 17.00 și se încheie la ora 21.05.
Câteva detalii despre liceele serale din Moldova
În Republica Moldova avem doar câteva licee cu frecvență redusă. Cel puțin două dintre ele pot fi găsite în Chișinău, iar altul în Bălți.
🟣 I. P. Liceul Teoretic cu învățământ Seral Nr. 1 (Chișinău)
Adresa: strada Vladimir Korolenko 1
Numărul de contact: +37322735200
Numărul de elevi înscriși în anul de studii 2023/2024: 399
🟣 I. P. Liceul Teoretic cu învățământ Seral Nr. 2 (Chișinău)
Adresa: bulevardul Traian 11/2
Numărul de contact: +37322761658
Numărul de elevi înscriși în anul de studii 2023/2024: 304
🟣 Liceul Teoretic Republican „Ion Creangă” (Bălți)
Adresa: strada Pușkin 38
Numărul de contact: +37323152356
Numărul de elevi înscriși în anul de studii 2023/2024: 559
Cine poate studia la un liceu seral?
La liceele serale pot studia tinerii care au finalizat gimnaziul și au împlinit 19 ani sau tinerii care sunt angajați în câmpul muncii. Acest lucru înseamnă că dacă ai, spre exemplu, 18 ani și ești angajat oficial în câmpul muncii, atunci poți fi admis la un liceu seral.
De asemenea, contactată de #diez, directoarea Liceului Seral Nr. 2, Tatiana Jora, a menționat că, de câțiva ani, instituția lor lucrează și cu patru penitenciare din Republica Moldova. Astfel, în regim online, deținuții care au împlinit 20 de ani au posibilitatea să facă studii la un liceu seral.
Procesul de învățare la un liceu seral
Studiile la un liceu seral durează patru ani. Excepție sunt studenții care s-au transferat la liceu de la o școală profesională unde au reușit să învețe câțiva ani. În acest caz, persoanele admise vor învăța mai puțin.
Într-un an de studii, studentul va susține șase teste la fiecare disciplină. În rest, structura anului școlar este aproximativ aceeași precum la celelalte instituții, doar că lecțiile se desfășoară seara.
Elevii înscriși cu frecvență redusă sunt obligați să se prezinte la evaluările sumative și tezele semestriale organizate de instituție, dar și la alte lecții, în funcție de posibilitățile acestora.
Avantajele unei școli serale
Principalul avantaj al unui liceu seral constă în faptul că studenții pot combina mai eficient studiile cu locul de muncă, dar și că au posibilitatea de a studia la un liceu și de a obține o diplomă de bac și după 19 ani. Cu diploma de bac ei ar putea să fie admiși la o instituție de învățământ superior.
„Avantajul școlilor serale este că elevul poate combina lucrul cu studiile. Dacă elevul învață la o școală de zi, precum școlile profesionale sau colegiile, atunci un serviciu de zi nu este accesibil pentru el. Trebuie să își caute un serviciu de noapte, ceea ce este foarte greu de făcut. Astfel, elevul lucrează ziua până la 17.00, apoi face câteva lecții și seara o poate petrece deja alături de familie”, a menționat Tatiana Jora.