Compania Magenta Consulting a realizat un sondaj despre principalele probleme sau neclarități cu care se confruntă angajatorii privind cadrul legislativ al muncii și ce subiecte potențiale îi interesează pentru a fi incluse în Ghidul Angajatorului. Ghidul va fi o resursă valoroasă pentru toți angajatorii, va contribui la crearea unor relații de muncă pozitive și la dezvoltarea unor bune practici în managementul resurselor umane.
Pentru început, angajatorii au fost întrebați cât de bine cunosc legislația muncii pentru a se conforma corespunzător cadrului legal. 75 % dintre aceștia au declarat că știu bine legislația privind drepturile și obligațiile salariaților și angajatorilor, iar 57 % au afirmat că cunosc legislația muncii privind sănătatea și securitatea la locul de muncă.
Printre principalele neclarități legate de contractele de muncă și angajarea personalului se regăsesc:
# cadrul legal (structura contractului, depozitarea, salvarea actelor) – 12 %;
# salarizarea în regim standard și în alte condiții – 12 %;
# insuficiența și necalificarea specialiștilor – 11 %;
# termenul contractului, angajarea și perfectarea contractelor – 9 %;
# lipsa informației despre stagiul de muncă – 6 %.
Unul din cinci respondenți au afirmat că nu au neclarități sau probleme legate de gestionarea timpului de lucru și a timpului de odihnă. În cazul participanților care întâmpină probleme, cele mai frecvente aspecte menționate sunt:
# acordarea, calcularea concediilor (plătite, neplătite) – 19 %;
# evidența timpului de lucru – 15 %;
# lucrul în schimburi (orar flexibil, remote) – 13 %.
Printre problemele cu care se confruntă legate de concedierea angajaților, cea mai menționată a fost neclaritatea referitor la încetarea contractelor de muncă/concedierea este legată de cadrul legal (acte necesare, procedura corectă, preaviz) – 24 %.
În același timp, cea mai populară problemă menționată de respondenți referitor la încetarea contractelor de muncă/ concedierea este legată de cadrul legal (acte necesare/procedura corectă/preaviz) – 24 %.
Subiectele de care angajatorii se arată foarte interesați pentru a fi incluse și explicate în Ghidul Angajatorului sunt:
# noțiuni generale despre salarizare – 98 %;
# răspunderea pentru încălcarea actelor normative de securitate și sănătate în muncă – 96 %;
# noțiuni generale despre timpul de muncă și odihnă – 96 %;
# noțiuni despre contractul individual de muncă – 93 %;
# managementul riscurilor profesionale – 92 %.
Printre alte subiecte remarcate sunt: accidentele de muncă, managementul securității și sănătății în muncă și organizarea instruirii în domeniul securității și sănătății în muncă.
Angajatorii au mai fost întrebați cât de răspândite sunt plățile/salariale neoficiale (în plic) în Republica Moldova. Mai mult de jumătate consideră că plățile salariale neoficiale sunt răspândite cel puțin într-o oarecare măsură, dintre care circa o treime crede că acestea sunt răspândite foarte mult.
Totodată, 58 % dintre participanți consideră că în cazul în care o companie din industria în care activează ar fi prinsă că nu raportează întreaga sumă a salariilor, aceasta ar primi o amendă destul de mare.
Datele au fost colectate pe un eșantion de 208 respondenți (persoane juridice) în perioada 3 noiembrie – 11 decembrie 2023. Sondajul a fost realizat la solicitarea Ministerului Muncii și Protecției Sociale.