În perioada 8 aprilie – 7 iulie 2024, Biroul Național de Statistică (BNS) va desfășura Recensământul populației și locuințelor (RPL). Momentul de referință al recensământului va fi ora 0.0 din ziua de 8 aprilie. Datele despre populație și locuințe vor fi colectate în mod direct, prin recenzarea persoanelor, și în mod indirect, utilizând sursele de date administrative și/sau private relevante.
Potrivit unui comunicat de presă emis de BNS, pentru finanțarea lucrărilor de organizare și de efectuare a RPL în anul 2024, bugetul de stat prevede alocații în sumă de peste 244 de milioane de lei.
Recensământul populației și locuințelor este o cercetare statistică organizată o dată la 10 ani. RPL are drept scop furnizarea informațiilor de interes public despre populația rezidentă și locuințe pentru:
# elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor;
# argumentarea deciziilor de dezvoltare umană;
# cercetarea științifică și dezvoltarea mediului de afaceri.
În premieră, RPL va fi realizat pe tablete, cu aplicarea metodelor noi de colectare a datelor. De asemenea, BNS, cu suportul autorităților publice locale și al altor parteneri, urmează să angajeze peste 4 000 de recenzori din toată țara care vor fi antrenați în procesul de recenzare a populației.
Informațiile colectate vor fi folosite pentru a calcula numărul populației rezidente a Republicii Moldova. Totodată, informațiile obținute vor contribui la elaborarea altor indicatori de recensământ și la constituirea bazei de sondaj a cercetărilor statistice în gospodăriile populației realizate de către BNS.
Pentru atingerea obiectivului recensământului sunt colectate informații precum:
# caracteristicile demografice și sociale ale populației, inclusiv cele etnoculturale și educaționale;
# caracteristicile geografice și migraționale ale populației;
# caracteristicile economice ale populației, inclusiv privind activitatea agricolă a acesteia;
# condițiile de locuit ale populației;
# caracteristicile gospodăriilor casnice și ale nucleelor familiale;
# caracteristicile clădirilor și locuințelor.
Conform Legii nr. 231/2022 privind Recensământul populației și locuințelor, articolul 7, participarea persoanelor la recensământ este obligatorie.
Pe 15 iunie, în anul 2022, cabinetul de miniștri a aprobat proiectul de lege care stabilește modul de reglementare a recensămintelor, sub forma instituirii unor norme-cadru generale valabile pentru toate numărătorile oficiale viitoare.
Potrivit conducerii Biroului Național de Statistică, următorul recensământ se planifică a fi desfășurat în Republica Moldova în anul 2024. Scopul acestuia este de a oferi informații de interes public despre populație și locuințe, necesare pentru elaborarea, monitorizarea și evaluarea politicilor, pentru argumentarea deciziilor de dezvoltare umană, pentru cercetarea științifică și pentru dezvoltarea mediului de afaceri.
Bugetul total estimativ al recensământului populației și locuințelor, propus pentru anul 2024, este estimat la 329,2 milioane lei, inclusiv crica 36,8 milioane de lei pentru modulul agricol.