BAC 2024: temele eseurilor argumentative și structurate la limba română. Ce au rezolvat realiștii în ultimii doi ani la bac

BAC 2023 (7)
Foto:#diez

Eseul argumentativ de la examenul de bacalaureat îți poate oferi 20 dintre cele 100 de puncte pe care le poți acumula la bacalaureatul la limba și literatura română. Una dintre soluțiile care te-ar putea ajuta să obții un număr mai mare de puncte la eseu este exersarea.

În acest articol, îți vom prezenta subiectele care au însoțit în ultimii doi ani eseurile de bac la limba și literatura română, profilul real. Totodată, în articol veți găsi și subiectele eseurilor de la pretestări, sesiuni suplimentare și teste de exersare din anii 2022 și 2023.

Menționăm că în anul 2021 structura examenelor de bacalaureat a fost modificată. Astfel, modelele de rezolvare a testelor din ultimii doi ani diferă de cele precedente.

Profil real

Testul de bacalaureat 2023. Redactează un eseu argumentativ de una-1,5 pagini, în raport cu aserțiunea lui George Călinescu: „Numai munca cu toate formele ei, de la semănatul grâului și până la recolta marilor idei, conferă dreptul omului”. (repere)

Testul de bacalaureat 2022. Redactează un eseu argumentativ de o pagină, în raport cu ideea promovată de Virgil Pintea, personajul acestui text: „Numai cel ce-și poate păstra visurile în ciuda cruzimilor vieții, numai acela nu va pierde încrederea niciodată”. (repere)

Pretestare 2023. Redactează un eseu argumentativ de una-1,5 pagini, în raport cu aserțiunea lui George Călinescu: „Omul integru își călăuzește viața prin reprezentări anticipate, prin ceea ce numim «idealuri»”. (repere)

Pretestare 2022. Redactează un eseu argumentativ de o pagină, în raport cu aserțiunea lui Ion Ghica: „Cu cât omul este mai cultivat, cu atât și trebuințele lui sunt mai mari și mai variate”. (repere)

Primul test pentru exersare 2023. Pornind de la imaginea din ultima strofă a poeziei lui Arcadie Suceveanu, redactează un eseu structurat, de una-1,5 pagini, cu tema: Mama – steaua de veghe a destinului uman. Te vei referi la o operă epică sau dramatică din literatura română. (repere)

Al doilea test pentru exersare 2023. Redactează un eseu argumentativ de o pagină, în raport cu aserțiunea: „Fericirea sau nefericirea oamenilor este în mare parte opera lor”. (J. Loke) (repere)

Sesiunea suplimentară 2023. Redactează un eseu argumentativ de una-1,5 pagini, în raport cu ideea lui Camil Petrescu: „Iubirile sunt trecătoare, dar sfârșiturile trebuie să fie cinstite”. (repere)

Primul test pentru exersare 2022. Redactează un eseu argumentativ de una-1,5 pagini, pornind de la afirmația: „Cine caută adevărul își asumă riscul de a-l găsi”. (Isabel Allende) În elaborarea eseului argumentativ, te vei referi la un text (epic/dramatic) al unui autor din literatura română și vei respecta structura textului de tip argumentativ. (repere)

Al doilea test pentru exersare 2022. Redactează un eseu structurat, de una-1,5 pagini, cu tema: Personaje literare între zbuciumul urmării și construirii propriului destin, pornind de la afirmația lui Octavian Paler: „Fără a pierde nu învățăm să prețuim”, referindu-te la oricare două personaje din literatura română, potrivite temei. (repere)

Sesiunea suplimentară 2022. Redactează un eseu argumentativ de o pagină, în raport cu ideea din acest text: „Totuși succesul n-o făcuse să-și piardă luciditatea. Știa că mai are multe de învățat…”. (repere)

Aici poți găsi subiectele care au însoțit în ultimii doi ani eseurile de bac la limba și literatura română, profilul umanist.

Pentru a fi la curent cu toate noutățile legate de bacalaureat, îți sugerăm să urmărești tagul nostru dedicat acestui examen: BAC 2024.

Taguri: #BAC 2024
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente