Pe 26 ianuarie, Asociația de Drept și Științe Administrative și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), cu sprijinul Programului de diplomație publică al NATO, au organizat conferința „Securitate Cibernetică și Inteligență Artificială: noi provocări juridice și perspective de reziliență”. Evenimentul a adus în prim-plan provocările și perspectivele de reziliență în domeniile securității cibernetice și inteligenței artificiale în contextul geopolitic global.
Discursul inaugural, susținut de Mircea GEOANĂ, secretar general adjunct al NATO, a evidențiat importanța cooperării internaționale în combaterea amenințărilor cibernetice. Dialogul deschis din cadrul primei sesiuni plenare, intitulată „Cum să cooperăm împotriva amenințărilor cibernetice și a războiului cibernetic”, a pus accentul pe necesitatea unei încrederi solide între state și instituții pentru a dezvolta strategii comune de securitate cibernetică.
Dinu ȚURCANU, prorector Digitalizare al Universității Tehnice a Moldovei, și Alexandru COREȚCHI, director al Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică din Republica Moldova, au evidențiat importanța cooperării regionale și internaționale în gestionarea riscurilor cibernetice, participând în calitate de vorbitori ai panelului menționat alături de experți precum:
# Catrina Maria Manuela, Deputy Director of the National Cyber Secyrity Directorate of Romania;
# Iurie Odagiu, First Rector of the Academy “Stefan cel Mare”, Chisinau;
# Gabriela Matei, Expert at the Euro-Atlantic Resilience Centre;
# Mykola Kushnir, Department of Radio engineering and Information Security, Yuriy Fedkovych National University of Chernivtsi, Ukraine;
# Mihai Șandru, Coordinator of the Centre for European Law Studies, Institute of Legal Research “Acad. Andrei Rădulescu”, Romanian Academy.
În discursul său, Alexandru COREȚCHI, directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) din Republica Moldova, a subliniat importanța consolidării încrederii și cooperării pentru securitatea cibernetică în regiune. El a accentuat că, paralel cu conceptul de cooperare, încrederea este un element esențial: „Odată cu creșterea încrederii Republicii Moldova în partenerii săi din Uniunea Europeană, ne confruntăm și cu un grad sporit de reticență în ceea ce privește parcursul de integrare europeană, în special din partea regiunii transnistrene, ceea ce înseamnă că adoptarea rapidă a cadrului legislativ european este imperativă pentru a consolida acest proces.” În contextul deschiderii negocierilor de aderare la Uniunea Europeană, Corețchi a subliniat nevoia de colaborare și încredere din partea întregii societăți moldovenești. El a insistat asupra importanței declarării obiectivelor și executării acestora pentru a consolida încrederea și pentru a deschide noi oportunități de colaborare și participare la proiecte europene. Referindu-se la securitatea cibernetică, d-sa a evidențiat importanța dialogului și schimbului de informații între Republica Moldova și alte state, în special cu Ucraina, subliniind că amenințările cibernetice sunt reale și că există nevoia de a consolida cooperarea regională în acest domeniu. O soluție ar fi crearea unei platforme regionale de schimb de experiență și informații privind riscurile și amenințările cibernetice, implicând statele vecine precum România, Ucraina și Polonia. De asemenea, directorul STISC a evidențiat importanța utilizării tehnologiilor avansate, cum ar fi inteligența artificială, în protejarea infrastructurii cibernetice: colectarea și analizarea datelor primare într-un mod eficient poate oferi o mai bună înțelegere a amenințărilor și poate facilita dezvoltarea și implementarea strategiilor de protecție mai eficiente. „Sunt necesare eforturi concertate pentru a câștiga încrederea, a modifica legislația, a adopta tehnologii avansate și a face față provocărilor din domeniul securității cibernetice în Republica Moldova și în regiune”, a concluzionat Alexandru COREȚCHI, directorul STISC.
În discursul său Dinu ȚURCANU, a adus în atenție momentul crucial al colaborării dintre Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) și Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM), evidențiind astfel un nou prag în educația în domeniul securității cibernetice. Punctul central al discursului a fost axat pe importanța acestui parteneriat și implicațiile sale concrete în dezvoltarea securității cibernetice în Republica Moldova. Dl Țurcanu a subliniat rolul crucial pe care îl joacă România în sprijinirea Republicii Moldova, nu doar în ceea ce privește securitatea cibernetică, ci și în alte domenii. De la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, lucrurile s-au accelerat pe palierul digitalizării și securității în Republica Moldova. Acest lucru a condus la instituirea, prin hotărâre de Guvern, a Academiei de Securitate Cibernetică, redenumită ulterior Institutul Național de Inovații în Securitatea Cibernetică CYBERCOR. Acest institut va juca un rol esențial în recalificarea funcționarilor din administrația publică centrală în domeniul securității cibernetice. De asemenea, a fost creată și Agenția Națională de Securitate Cibernetică, subliniind angajamentul autorităților moldovene de a face față provocărilor cibernetice. Un moment important este programat pentru 9 februarie, când va avea loc Moldova Cybersecurity Forum 2024, unde vor fi lansate cele două instituții strategice, sub egida prim-ministrului Republicii Moldova, Dorin RECEAN.
Dinu Țurcanu a subliniat importanța educației în sănătatea cibernetică, comparând-o cu sănătatea umană și financiară. El a evidențiat necesitatea unei abordări proactive în prevenirea amenințărilor cibernetice, în contextul creșterii constante a atacurilor de tip phishing și a propagării fake news-urilor. Un aspect critic este și subdimensionarea competențelor în securitatea cibernetică. Dl prorector a atras atenția asupra faptului că doar un număr mic de persoane sunt pregătite în acest domeniu, în ciuda creșterii cererii de specialiști în securitatea cibernetică. Prin integrarea disciplinelor de securitate cibernetică în programele de studii, USV și UTM urmăresc să ofere studenților o pregătire adecvată în acest domeniu vital. Acest lucru reprezintă un pas important în direcția asigurării unui mediu digital sigur și a protejării infrastructurii critice.
Menționăm că în cadrul evenimentului, au susținut prelegeri numeroși experți și specialiști din domeniu, dar și reprezentanți ai firmelor Assist Software, Expertware, Safetech Innovations, Strongbytes Consulting&Codecamp România, Avestim Software etc. Autorii comunicărilor și intervențiilor au abordat mai multe subiecte de interes pentru societatea contemporană, dintre care amintim: protecția datelor, securitatea cibernetică, inteligența artificială, dreptul internațional și altele. Lucrările conferinței s-au axat pe provocările și perspectivele de reziliență în domeniul securității cibernetice și al inteligenței artificiale, în contextul geopolitic global. Evenimentul a constituit o oportunitate excelentă pentru a disemina informații de actualitate celor interesați de acest domeniu și va contribui la stabilirea de legături și identificarea de potențiale colaborări cu experți recunoscuți la nivel național și internațional, dar și de implementare de bune practici în domeniul securității cibernetice în Republica Moldova.
Colaborarea dintre USV și UTM reprezintă un model de succes în promovarea educației și inovării în securitatea cibernetică, evidențiind importanța unei abordări integrate și proactive în fața amenințărilor digitale din ce în ce mai sofisticate. Educația și prevenția rămân piloni fundamentali în construirea unei societăți digitale sigure și reziliente în fața provocărilor viitoare. Prin eforturile comune și investiția în educație și tehnologie, statele din regiune pot să construiască un mediu cibernetic mai sigur și să își întărească cooperarea pentru a face față amenințărilor digitale în continuă evoluție.
Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.