De ce lecțiile în Moldova încep la ora 8.30 și care sunt practicile internaționale

1240
Foto:Adobe Stock

Probabil în mintea fiecăruia tânăr, măcar o dată în viață, când se trezea pe la vreo ora 7.0 ca să plece la școală sau universitate a trecut următorul gând: „Ce bine ar fi fost dacă lecțiile începeau mai târziu!”. Noi am hotărât să cercetăm mai în detaliu acest subiect și să aflăm cine decide la ce oră încep lecțiile din țara noastră, care este experiența altor state și ce cred urmăritorii noștri despre acest subiect. De asemenea, am identificat un studiu care a analizat cum s-a modificat sănătatea și rezultatele academice ale unor tineri din Anglia care și-au început timp de doi ani lecțiile la ora 10.00. În ce măsură contează ora la care încep elevii lecțiile citiți în acest articol.

Lecțiile din Republica Moldova

Pentru început, am hotărât să analizăm care e faza cu ora de începere a lecțiilor din țara noastră, or, elevii din diferite regiuni ale țării încep lecțiile la ore diferite. Potrivit legii, nu există o oră comună și „bătută în cuie” la care elevii ar trebui să fie prezenți la ore. Această decizie aparține fiecărei instituții în parte.

Regulamentul TIP de organizare și funcționare a instituțiilor de învățământ primar și secundar menționează că activitatea instituțiilor de învățământ începe, de regulă, la ora 8.30. Totuși, la propunerea Consiliului profesoral, Consiliul de administrație al instituției poate aproba începerea lecțiilor la o altă oră. Condiția este ca aceasta să nu fie înainte de ora 8.0.

Ministerul Educației și Cercetării a menționat pentru #diez că școlile „pot să se consulte” cu ministerul, dar decizia finală aparține „fiecărei instituții în parte”.

Teoretic vorbind, oricare dintre instituții astăzi are posibilitatea să aprobe începutul lecțiilor mai târziu de ora 8.30, or, regulamentul menționat anterior nu prevede nimic în acest sens.

Am încercat să aflăm care sunt motivele ce au stat la baza aprobării orarului nostru clasic, care, de altfel, nu diferă prea mult de orarul instituțiilor de învățământ din întreaga lume. Chiar dacă nu am reușit să găsim detalii în acest sens în Republica Moldova, AAA State of Play menționează într-un articol că printre impedimentele aprobării unui orar mai târziu se numără conflictul cu programul de lucru al părinților, logistica transportului, dar și desfășurarea activităților extracurriculare.

Ce spun urmăritorii noștri?

Pentru a vedea ce cred cetățenii Republicii Moldova despre ora potrivită de începere a lecțiilor, am hotărât să publicăm un sondaj în acest sens pe grupul de Facebook „Bacalaureat Moldova” și pe canalul nostru de Telegram.

Urmăritorii noștri au avut de ales între mai multe variante:
# până la ora 7.30;
# 7.30-8.0;
# 8.0-8.30;
# 8.30-9.0;
# 9.30-10.00;
# mai târziu de ora 10.00.

Pe ambele platforme, cea mai votată oră de începere a lecțiilor a fost 8.30-9.0. Dintre 584 de persoane care au participat la sondajul organizat de #diez pe Telegram, 205 au ales varianta menționată anterior. De asemenea, în grupul „Bacalaureat Moldova”, 57 % (142 de persoane) dintre cei 250 de participanți la vot au optat pentru orele 8.30-9.0.

A doua cea mai populară variantă s-a dovedit a fi ora actuală de începere a lecțiilor: 8.0-8.30.

În comentariile sondajului nostru de pe Telegram, unele persoane au decis să își explice poziția. Per general, majoritatea urmăritorilor au menționat în comentarii că au optat pentru o oră mai târzie de începere a lecțiilor pentru a evita ambuteiajele și pentru a nu întârzia la lecții.

Menționăm că sondajul realizat de noi nu întrunește caracteristicile unui sondaj statistic oficial. Persoanele participante nu au fost alese după anumite criterii, sondajul fiind deschis pentru fiecare dintre urmăritorii noștri.

Traficul aglomerat obligă elevii să se trezească mai devreme

Potrivit unui studiu efectuat în anul 2018 de către Direcția Generală Educație, Tineret și Sport (DGETS) a municipiului Chișinău, în 145 de instituții de învățământ primar și secundar din municipiul Chișinău, din cauza traficului aglomerat sau din alte motive, peste 3 000 de elevi întârzie sistematic la ore, iar 5 000 vin la școală cu mult înainte de a începe orele, transmite IPN.

În acest sens, autoritățile examinau atunci posibilitatea de modificare a orarului lecțiilor. Din datele oferite de DGETS, putem afla că acum cinci ani în majoritatea instituțiilor de învățământ (83) lecțiile începeau la ora 8.30. Totodată, în 35 de instituții – la ora 8.0, în 22 – la 8.15, iar în câte o instituție ­la 8.20, la 8.45, la 9.0 și la 10.00.

Cine se scoală de dimineață, nu mereu ajunge mai departe

În anul 2014, Academia Americană de Pediatrie a declarat că începerea timpurie a școlii este asociată cu riscuri crescute pentru sănătateobezitate, depresie –, dar și cu performanțe academice mai slabe.

Fosta profesoară asistentă de la universitatea Santa Clara, astăzi manageră principală în domeniul științei datelor la Microsoft, Teny Shapiro, menționează într-un studiu de cercetare că programele școlare tradiționale „afectează tiparele de somn ale adolescenților, forțându-i să se trezească și să învețe la o oră la care corpul lor dorește să doarmă”.

Și problema nu constă neapărat în faptul că tinerii refuză să se culce mai devreme. Ați auzit vreodată de ritmul circadian? Acesta este un fel de „ceas” cu care se naște fiecare om și care răspunde de diferite procese, inclusiv de ora de trezire și culcare.

Ei bine, la începutul anilor 1990, cercetătorii au descoperit că adolescenții suferă modificări majore ale ritmului lor circadian. Devierea acestuia de la regimul unui adult sau a unui copil este de aproximativ trei ore, motiv pentru care mulți tineri nu reușesc să adoarmă chiar dacă încearcă să se culce în unele zile mai devreme.

Situația menționată mai sus poate fi comparată cu a unui adult care încearcă să doarmă la ora opt sera pentru a se trezi la patru dimineața a doua zi. Altfel zis, felul în care se simte un adolescent la ora 7.30 este echivalent cu starea unui adult la ora 4.30.

Teny Shapiro mai menționează că scorurile adolescenților la testele de inteligență sunt semnificativ mai mici la primele ore ale dimineții, ceea ce sugerează că ritmurile circadiene ale tinerilor le afectează capacitatea de a învăța și de a performa.

În cadrul unei alte cercetări publicate în anul 2007 și semnate de către profesorii Angela K. Dills și Rey Hernández-Julián, este abordat și subiectul orei de începere a lecțiilor în raport cu rezultatele elevilor. În concluziile studiului este menționat faptul că elevii au înregistrat performanțe mai bune la un curs care începe mai târziu și se desfășoară mai des în timpul săptămânii. Cu toate acestea, autorii cercetării menționează că „magnitudinea efectului este destul de mică”.

Consecințele somnului asupra rezultatelor tinerilor au fost studiate și la Academia Forțelor Aeriene din SUA. Cercetarea concluzionează că „începerea zilei de școală cu 50 de minute mai târziu are un efect pozitiv semnificativ asupra rezultatelor studenților, ceea ce este aproximativ echivalent cu creșterea calității profesorilor cu o abatere standard”.

Începerea lecțiilor la ora 10.00 a redus îmbolnăvirile elevilor cu peste 50 %

Într-un articol postat pe portalul științific Frontiers, sunt povestite detaliile unui studiu efectuat într-un liceu englez de stat. Acesta a investigat impactul schimbării orei de începere a școlii pentru elevii cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani. În anul 0, elevii au început lecțiile la ora 8.50. În anul 1, ora de începere a fost schimbată la 10.00, apoi s-a revenit la ora inițială în cel de-al treilea an de studii.

„În prezent, orele de începere a școlii nu sunt ajustate pentru trecerea la orele ulterioare de veghe și somn care apar în mod natural în adolescență. Această nepotrivire între biologia adolescenților și practica convențională de a începe școala devreme duce la o reducere sistematică a timpului disponibil pentru somn la adolescenți și, în consecință, la o deficiență cronică de somn”, se menționează în articol.

Rezultatele au arătat că începerea lecțiilor la ora 10.00 a redus îmbolnăvirile elevilor cu peste 50 % în doi ani, în timp ce revenirea la ora inițială a crescut îmbolnăvirile cu 30 %. De asemenea, s-a constatat o creștere semnificativă a performanțelor academice, cu 12 % atunci când lecțiile începeau la ora 10.00.

Aceste concluzii ar sugera că schimbarea la o oră de începere mai târzie a lecțiilor poate aduce beneficii semnificative, reducând îmbolnăvirile și îmbunătățind performanța școlară. Ba mai mult, o reformă în acest sens „pare să aibă puține costuri” și ar avea potențial de aplicare la nivel național.

Care este realitatea internațională?

Am hotărât să vedem la ce oră încep elevii lecțiile și în alte țări ale lumii, în special în statele care sunt percepute drept lidere la capitolul educație.

Singapore

Am început cu Singapore, țara care obținut cel mai mare punctaj la testul PISA în anul 2022. Precum în Republica Moldova, Singapore nu are o oră exactă la care încep lecțiile. Aceasta poate varia, dar nu poate fi mai devreme de ora 7.30.

Un lucru interesant este că în Singapore elevii din școlile primare și secundare, adesea, încep lecțiile mai devreme decât cei din școlile gimnaziale.

De obicei, școlile primare și secundare încep lecțiile la ora 7.30-7.40 (ora de raportare, dar lecțiile încep, de obicei, la ora 8.0) și le încheie la 13.30-13.40. Școlile gimnaziale încep cel mai des la 8.0 sau 8.30. Lecțiile se pot întinde până la ora 16.00 pentru școlile secundare și până la ora 18.00 pentru școlile gimnaziale.

Finlanda

Educația din Finlanda este clasată printre cele mai bune din lume. Până a vă spune la ce oră încep lecțiile elevii finlandezi, vrem să vă împărtășim câteva curiozități din sistemul educațional al acestei țări. De exemplu, știați că în Finlanda, cu excepția unui examen la sfârșitul ultimului an de liceu, elevii nu mai au evaluări standardizate obligatorii. Acolo nu există comparații, clasamente sau competiție între elevi, școli sau zone, menționează platforma educațională Gurucool.

Fiecare școală finlandeză împărtășește aceleași obiective naționale și recrutează din aceeași rezervă de profesori cu pregătire universitară. Prin urmare, indiferent dacă un copil finlandez locuiește într-un sat izolat sau într-un oraș universitar, are mari șanse să primească aceeași educație de înaltă calitate. Conform unui studiu realizat de OCDE, decalajele dintre cei mai slabi și cei mai puternici elevi în Finlanda sunt cele mai mici din lume. Astfel, în Finlanda, elevii încep de obicei școala între orele 9.0 și 9.45.

Japonia

Dintre țările membre ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică, cel mai mare punctaj l-a acumulat Japonia.

Cel puțin până în anul 2021 în Țara Soarelui Răsare, orele exacte de începere și de sfârșit pentru școli au variat în funcție de nivelul de educație. În general, școlile primare își încep activitatea în jurul orei 8.30 și o termină în jurul orei 15.30, în timp ce liceele încep în jurul orei 8.30 și o termină în jurul orei 15.30 sau 16.00.

„Eu lucrez la un liceu public și încep lecțiile la 8.40 în fiecare dimineață și le închei la 15.20 miercurea și vinerea, când am șase lecții. Mulți elevi se înscriu la unele activități de club, unde fac sport, muzică, desen, engleză etc. Așadar, unii dintre ei pleacă de la școală la ora 19.00. În fosta școală la care am lucrat, unii elevi stăteau la școală până la ora 20.00 sau 20.30”, a menționat un utilizator al platformei Quora.

Statele Unite ale Americii

În America, ora medie de începere a școlii este 8.03. Atât pentru orele de începere a școlilor gimnaziale, cât și pentru orele de începere a liceelor, Louisiana este statul cel mai matinal. Acolo, lecțiile încep aproximativ la ora 7.33. Mai jos vedeți o hartă creată de AAA State of Play, în care este prezentată ora medie de începere a lecțiilor la gimnaziu și liceu în toate statele din SUA.

Academia Americană de Pediatrie chiar a emis o recomandare prin care a menționat că elevii de gimnaziu și liceu trebuie să înceapă școala nu mai devreme de ora 8.30.

Rezultatele academice ale elevilor sunt influențate zilnic de mai mulți factori, unul dintre care, potrivit studiilor menționate mai sus, este ora de trezire și de începere a lecțiilor. La acest capitol, Republica Moldova pare să nu o ducă atât de rău. Chiar și legea permite instituțiilor să aprobe o oră de începere a lecțiilor mai târzie.

Impactul orei de trezire a elevilor asupra rezultatelor acestora, dar și ora potrivită de începere a lecțiilor încă este cercetată. Care este opinia ta în acest sens? Ai fi de acord ca școlile din Moldova să înceapă lecțiile mai târziu și în ce măsură crezi că acest lucru ar influența rezultatele elevilor?

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente