„Orice film pentru noi este un exponat.” Muzeu de Film, un cinematograf autentic, s-a deschis în inima Chișinăului

evenimente cinema
Foto:#diez

Îți plac filmele? Dar cele clasice? Când ultima dată ai urmărit un film și ai vrut să afli mai multe detalii despre acesta? Dacă îți plac experiențele inedite și ești curios să descoperi locurile nișate din Chișinău, acest material e pentru tine. Am fost la Muzeu de Film de la Teatrul Radical și îți povestesc experiența mea. La fel, te provoc, prin intermediul acestui material, să mergi cel puțin o dată, într-o seară de sâmbătă, solitar sau cu cineva drag. Dar, deocamdată, fă-ți un ceai sau o cafea și lasă-mă să te iau cu mine în sala cinematografului.

Muzeu de Film s-a deschis în seara de Halloween 2023, cu proiecția filmului Nosferatu – Simfonia groazei! Proiecțiile au urmat una după alta până la Anul Nou, iar în a treia sâmbătă din noul an s-a desfășurat și prima proiecție de film din 2024. Aici a fost prezentă echipa #diez, mai exact eu, Ana-Maria Sîrcu, autoarea acestui text. Am fost să vizionez filmul Vertigo de Alfred Hitchcock.

Muzeu de Film se află pe strada Columna 145. O poartă albastră și mai multe indicatoare așteptau cuminți să îmi arate drumul spre sala de film. Pe una dintre ele era scris „Teatrul Radical”. Am ajuns cu o oră mai devreme la locație, pentru că, înainte de film, trebuia să realizez un interviu cu unul dintre fondatorii cinematografului. Astfel, după ce am făcut un apel telefonic, am aflat că paznicul deschide aceste porți cu jumătate de oră înainte de proiecție. În acest caz, a trebuit să o iau pe o altă cale și să intru pe o altă poartă, dar tot albastră, ca să ajung la subiectul materialului meu.

La intrare, am fost întâmpinată de o altă inscripție a Teatrului Radical. De asemenea, la intrare am observat și un panou cu pliante informative despre activitățile care au fost desfășurate de instituție sau care urmează să se desfășoare.

Când am intrat în interior, am fost întâmpinată de Evgheni Novicov, unul dintre fondatorii acestei instituții necomerciale (ONG) – Teatrul Radical. El și soția sa, Lidia Novicov, au început inițiativa în anul 2016. Ea este actriță și a activat la Teatrul „Alexei Mateevici” și ulterior la Teatrul Ginta Latină din Chișinău, iar el a studiat la specialitatea de Critică de teatru și a făcut masteratul în Regia Teatrului la Academia de Muzică Teatru și Arte Plastice (AMTAP) din Chișinău.

Muzeu de Film se află în incinta Teatrului Radical, iar Teatrul Radical este amplasat pe teritoriul unui spațiu care mi-a adus aminte de acele locații rămase din timpul URSS, pline cu garaje unde cândva în copilăria mea am văzut cum oamenii își păstrau mașinile. Acum, nu prea văd așa locuri, garajele nu mai sunt cum erau cândva, acum sunt europene.

Pe parcurs, am aflat de la Evgheni că, de fapt, cinematograful se află pe teritoriul unor cazărmi construite în timpul Imperiului Țarist, atunci când Moldova era Gubernia Basarabia.

De asemenea, spațiul în care se află acum Teatrul Radical servea cândva drept cameră de primire a oaspeților veniți la generalii din armata a 14-a țaristă, care se disloca¹ pe acest teritoriu. „Întreg complexul este monument de arhitectură numit Complexul Cazărmilor… Și a fost construit pentru armata a 14-a – armata Imperiului Rus de atunci.”

Primul lucru pe care l-am observat atunci când am intrat în încăpere a fost interiorul neobișnuit unui cinematograf și bicicleta pe care Evgheni urma să o scoată afară. Până să se adune toți, am discutat cu el mai multe despre Muzeu la Film.

Acesta mi-a povestit că cinematograful are o persoană „ghid” care introduce oaspeții în esența filmului, povestindu-le fapte curioase despre procesul de producție a peliculei cinematografice, dar nu numai. Acest „ghidaj” se face la începutul fiecărui film și este o parte importantă din toată experiența pe care o oferă cinematograful oaspeților săi.

Noi vrem să arătăm mai mult filmele din istoria cinematografiei. Acele filme care au dezvoltat-o. Orice film pentru noi este un exponat.

Evgheni Novicov

Filmele care sunt alese pentru a fi vizionate la Muzeu la Film sunt în acces liber în spațiul online, căci acestea sunt pelicule cinematografice a căror termen de licență a expirat și acum sunt disponibile oricărui doritor să le privească.

În baza filmelor care sunt în acces liber, revistele de specialitate în cinematografie realizează diverse liste, iar Evgheni mi-a zis următorul lucru. „Eu le caut pe cele mai valoroase și ulterior văd dacă sunt în acces public sau nu.”

De asemenea, bazându-se pe cunoștințele obținute în timpul studiilor la AMTAP și autostudierea în domeniul istoriei cinematografiei, Evgheni le alege pe cele mai importante și le arată publicului.

„Mie nu îmi place cum alți oameni organizează, de exemplu, studiile istorice despre filme. Ei încep de la primul film și ajung până la cele din timpurile noastre. Noi nu suntem o carte și nu avem scopul să povestim istoria cinematografiei de la început și până la capăt. Noi suntem un muzeu și arătăm aleatoriu filmele. În acest mod nu este plictisitor”, menționează Evgheni Novicov.

În cadrul Muzeu de Film, la început, se dorea proiectarea filmelor moderne, dar în urma căutărilor, cuplul Evgheni-Lidia nu a reușit să găsească în Moldova o companie care să presteze drepturi de autor pentru filmele dorite. Astfel, cuplul a găsit un prestator român care cerea 100 de euro pentru o singură proiecție, preț mult prea mare care nu răscumpăra cheltuielile. „Acum arătăm ceea ce putem și ceea ce contează.”

După pandemie, au decis să se implice mai mult în visul cinematografic

Inițial, cu jumătate de an înainte de pandemie, Evgheni și Lidia au început proiectul Plus un Film, care, la fel, era parte din Teatrul Radical. De asemenea, proiectul era și el dedicat cinematografiei. Totuși, din cauza epidemiei COVID-19 s-a oprit atât activitatea teatrului, cât și activitatea acestui proiect.

„Am instalat un proiector în cadrul teatrului și am început să derulăm filme din domeniul public și am denumit proiectul Plus un Film, dar după pandemie, noi ne-am spus că dacă tot acest proiect arată filme istorice, de ce să nu-l numim Muzeu de Film, deoarece acesta este ca un muzeu, doar că exponatele sunt filmele”, spune Evgheni Novicov.

Experiența la Muzeu de Film a fost una revelatorie. În urma vizionării peliculei Vertigo, am aflat despre efectul cu același nume. Efectul a fost folosit pentru prima dată în industria cinematografică de către Hitchcock. Curios e că efectul este utilizat pe larg în filmele contemporane.

Vertigo este un termen folosit pentru a descrie un efect de iluzie optică în film. Pentru a crea efectul, camera mărește un subiect în timp ce în același timp se îndepărtează de el. Acest lucru creează un efect dezorientator și îl face pe spectator sau pe spectatoare să simtă că și-ar pierde echilibrul.

Vrem să trezim pofta pentru cinematografie și curiozitatea față de filmele contemporane, dar și față de cele vechi. Vreau ca filmele să fie arătate și vizionate ca și oricare altă operă de artă. Așa cum mergi la muzeu și vezi exponate, așa trebuie să fie și cu filmele. Ele merită să fie arătate undeva. La noi, cinematografele arată doar premiere, dar toate filmele sunt făcute pentru ecrane mari și pentru o companie de oameni interesați de ele, aceasta fiind și o modalitate bună de socializare.

Evgheni Novicov

În videoclipul pe care ți-l propun mai jos și care a fost publicat de canalul de YouTube Now You See It poți să afli mai multe detalii despre efectul vertigo în cinematografie.

Prețuri și metode de achiziționare a biletelor

Biletul standard este de 100 de lei, iar biletele VIP costă 200 de lei. Biletele VIP nu se diferențiază de cele standard. Acestea sunt doar o modalitate prin care doritorii pot susține activitatea cinematografului.

De asemenea, studenții au parte de o reducere. Aceștia pot achiziționa un bilet la prețul de 50 de lei dacă distribuie evenimentul pe rețelele lor de socializare și dacă își prezintă carnetul de student.

Muzeu de Film, precum și însuși Teatrul Radical, nu face parte din spațiile din Chișinău introduse în lista activităților pentru tinerii de 18 ani pentru Voucherul Cultural.

Cinematograful este prevăzut cu locuri pentru 35 de persoane. Totodată, proprietarii menționează că, în caz de necesitate, numărul locurilor poate fi mărit.

Biletele pot fi rezervate la numărul de telefon +37367430043 sau printr-un mesaj în privat pe pagina de Facebook Muzeu de Film ori pe pagina de Instagram Teatrul Radical.

„Sunt oameni care vin la fiecare proiecție, lor le plac filmele vechi. O facem pentru iubitorii de film”, spune Evgheni Novicov.

La Teatrul Radical mai au loc și alte activități pe lângă cinematograful Muzeu de Film, însă acestea sunt cel mai frecvent private, căci teatrul este și un studio de producție. Spre exemplu, grupuri de cineaști privesc adesea aici filme realizate de către ei înainte ca acestea să fie prezentate unui public. Așa a fost și cazul filmului autohton Alive in Mo….

Evgheni și Lidia planifică să ducă negocieri cu Centrul Național de Cinematografie din Moldova și cu studioul Moldova Film pentru a primi o serie de filme din gestiunea acestora, dar până atunci cuplul vă invită să admirați și să aflați date interesante despre filmele pe care le-au pregătit deja pentru oaspeții lor.


¹ – a deplasa trupele dintr-un loc în altul, a le schimba dintr-o garnizoană în alta.

Taguri: #inspirație
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente