Primăria Chișinău se opune demiterii lui Andrei Pavaloi. Perciun: „L-a ajutat pe primar în campania electorală”

Design fără titlu – 2024-01-24T174458.635
Foto:MEC/IPN

Primăria municipiului Chișinău a scris într-o postare pe Facebook că ordinul de demitere a șefului Direcției Educație a municipiului Chișinău, Andrei Pavaloi, este „ilegal”. Instituția a menționat că acesta a fost recepționat de Pavaloi de pe un e-mail privat și l-a catalogat drept o „imixtiune“ în treburile municipalității și o „încălcare a principiului autonomiei locale”.

Primăria Chișinău a menționat că ordinul „contravine normelor naționale și internaționale”, adăugând că acesta este „ilegal și va fi tratat ca atare”.

„Angajatorul, în acest caz, este direct Primăria municipiului Chișinău, iar dreptul de concediere îi aparține doar primarului general. Reiterăm că este un ordin ilegal și va fi tratat ca atare. Orice acțiune ulterioară, fără înștiințarea fondatorului, va fi sancționată conform legii”, se arată în comunicatul Primăriei Chișinău.

Contactat de #diez, ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, a îndemnat primăria să se conformeze legii și să lase la o parte disputele politice.

„Ne așteptam la o asemenea poziție din partea primăriei în condiția în care Pavaloi l-a ajutat activ pe primarul general în campania electorală. În acest sens era normal ca Consiliul Municipal Chișinău să ia act de ilegalitatea numirii lui Pavaloi în funcție. În cazul în care aceasta nu s-a întâmplat atunci ministerul emite decizia de eliberare. Domnul Pavaloi nu a fost numit prin concurs, el nu a fost numit pe o perioadă determinată așa cum prevede Codul educației și acum intrăm în ilegalitate. Îndemnul nostru către primărie este să lanseze cât de curând concursul, să se conformeze cadrului legal și să lase la o parte disputele politice”, a menționat Dan Perciun.


Amintim că, în data de 3 ianuarie 2024, ministerul a anunțat că a emis un ordin prin care a solicitat consiliilor raionale și municipale să înceteze raporturile de serviciu cu șefii organelor locale de specialitate în domeniul învățământului care se află în funcție ilegal.

Atunci, ministrul Dan Perciun menționa că prevederile date „datează din 2014, când a fost adoptat Codul educației”.

La 26 ianuarie 2024 expiră termenul de 45 de zile de la adoptarea deciziei Curții Constituționale din 12 decembrie 2023, prin care au fost confirmate modificările la Codul educației adoptate de Parlament la 17 august 2023.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente