Așa-numitele autorități din stânga Nistrului au anunțat că au elaborat o serie de măsuri prin care persoanele care promovează „relațiile sexuale netradiționale, schimbarea de sex și pedofilia” vor fi trase la răspundere în fața legii. Scopul creării unei legislații anti-LGBTQ+ este de a „proteja tânăra generație de influențele nocive, suprimând propaganda relațiilor sexuale netradiționale și negarea valorilor familiei”.
Anul 2024, în stânga Nistrului a fost declarat „Anul valorilor familiei”. Cu această ocazie, a fost elaborat „un mecanism de combatere a manipulării conștiinței publice, iar modificările corespunzătoare vor fi aduse Codului de infracțiuni administrative și unui număr de alte legi relevante.”
Odată cu dezvoltarea societății moderne, există diverse mișcări și subculturi care promovează relațiile sexuale netradiționale în rândul tinerilor. Această propagandă a devenit foarte răspândită. Ea se desfășoară atât prin intermediul mass-mediei, cât și prin evenimente publice active și proiecții de filme online. Demonstrarea unui comportament deviant este acum percepută ca o normă.
Așa-numitele autorități transnistrene
Potrivit Tiraspolului, interzicerea propagandei nu privează cetățenii de posibilitatea și de dreptul de a-și determina preferințele și orientarea sexuală și nici nu permite discriminarea împotriva lor.
Cu toate acestea, nu dă dreptul de a susține public astfel de relații sau de a disemina informații care comportă amenințări ascunse la adresa societății.
Măsurile elaborate de Guvern au ca scop asigurarea securității intelectuale, morale și mentale a societății, inclusiv prin interzicerea actelor care popularizează relațiile sexuale netradiționale și negarea valorilor familiei. Mecanisme similare au fost puse în aplicare în alte țări în care valoarea familiei și inviolabilitatea copiilor reprezintă o prioritate absolută.
Așa-numitele autorități transnistrene
Conform comunicatului, măsurile elaborate de așa-zisul Guvern din stânga Nistrului au ca scop asigurarea securității intelectuale, morale și mentale a societății, inclusiv prin interzicerea actelor care popularizează relațiile sexuale netradiționale și negarea valorilor familiei. Mecanisme similare au fost puse în aplicare în alte țări în care valoarea familiei și inviolabilitatea copiilor reprezintă o prioritate absolută.
Documentul va fi trimis în curând așa-zisului Consiliu Suprem pentru examinare și adoptare ulterioară.
De ce este important să susținem comunitatea LGBTQ+
Multe persoane din comunitatea LGBTQ+ din țara noastră se confruntă cu discriminare și prejudecăți, iar acestea au un impact negativ asupra vieții lor de zi cu zi. Experiențele negative apar în diverse contexte, cum ar fi în spațiul public, în școală, în cercul de prieteni și, uneori, chiar în cadrul familiei. De asemenea, întâmpină dificultăți și atunci când interacționează cu angajați din domeniul medical sau în procesul de angajare în câmpul muncii.
„Motivul pentru care există asemenea situații este dezinformarea, deși informație este foarte multă. Majoritatea oamenilor nu se documentează cu privire la acest subiect, iar astfel apar întrebările, enigmele și miturile, care, la rândul lor, generează neînțelegeri, agresivitate, frici”, spune psihologa din cadrul centrului GENDERDOC-M, Iulia Buzenco.
Suntem siguri că multe persoane își doresc să susțină comunitatea LGBTQ+ din Republica Moldova, însă nu știu cum să o facă. Din acest motiv, am pregătit un articol în care îți explicăm cum poți ajuta persoanele trans care au nevoie de susținere. De asemenea, după ce am primit peste 1 500 de comentarii homofobe la transmisiunile live de la marșul Moldova Pride 2023, îți prezentăm 11 cele mai importante dezmințiri referitoare la comunitatea LGBTQ+