Sesiunea de bază a examenelor de absolvire a treptei gimnaziale va începe în data de 3 iunie 2024 și va viza elevii claselor a IX-a care au obținut note suficiente pentru a putea fi admiși. Aceasta va dura 10 zile și se va încheia în data 13 iunie cu examenul la Istoria românilor și cea universală. În acest articol vom încerca să aflăm care este de facto valoarea acestor examene, ce oportunități poate deschide susținerea acestora și cât de mult contează nota pe care o veți obține în cadrul lor.
Continuarea studiilor la un liceu
Nota de la examenele din clasa a IX-a vă oferă posibilitatea să vă continuați studiile. Astfel, aveți posibilitatea să alegeți între un liceu, o școală profesională, un colegiu sau un centru de excelență.
Vorbind despre licee, în timpul calculării mediei de admitere, nota obținută la examenele din clasa a IX-a va juca un rol semnificativ. Mai exact, 50 % din nota medie de admitere va depinde de rezultatele obținute de elev la examene.
Formula de calculare a mediei de admitere la liceu este următoarea: MC=(MNA+MNE)/2, unde MC este media de concurs, MNA – media notelor anuale la anumite obiecte de profil, iar MNE – media notelor la examenele de absolvire a gimnaziului.
În acest caz, nota pe care ai obținut-o la examene ar putea fi importantă în funcție de aspirațiile tale și liceul pe care dorești să îl alegi. Dacă optezi pentru o anumită instituție în care există o concurență semnificativă la admitere, o notă mai mare la examene îți va oferi posibilitatea să fii printre cei aleși.
Un alt factor important este că nimeni nu știe care va fi nota minimă de admitere, aceasta variind în funcție de dosarele depuse. Acest lucru înseamnă că într-un an ea poate fi 7,6 iar în alt an – 8,1. În concluzie, putem spune că o notă mai mare obținută la examene nu va fi decât binevenită.
De asemenea, este important să menționăm că în unele licee, în special în instituțiile unde există o insuficiență de elevi, nota de admitere minimă a persoanelor acceptate la studii poate fi destul de mică.
Continuarea studiilor la o instituție de învățământ profesional tehnic
Diferența dintre un liceu și o școală profesională, colegiu sau centru de excelență este că la ultimele puteți fi admiși și dacă înainte de aceasta ați fost admiși la liceu sau chiar dacă ați reușit să obțineți o diplomă de bac. Pe de altă parte, diploma nu este obligatorie, fiind suficientă susținerea examenelor din clasa a IX-a.
În cazul acestor instituții de învățământ, formula de calcul a mediei de admitere diferă: MC=0,4 MNEA+0,6 MNDP (MNEA – media notelor la examenele de absolvire, MNDP – media notelor generale la disciplinele de profil).
Precum și în cazul admiterii la licee, nota obținută la examenele de absolvire a gimnaziului vă poate oferi posibilitatea să fiți admiși la instituția râvnită. Totuși, în aceste cazuri, nota dvs. ar putea influența mai mulți factori importanți. Vorbim despre obținerea unui loc la buget și câștigul unei burse sau mărimea acesteia. Cât este de importantă bursa pentru un student deja știți și singuri.
Doar 0,6 % dintre moldovenii care au studii primare sau nu au studii activează pe piața muncii
De asemenea, finalizarea treptei gimnaziale și susținerea examenelor din clasa a IX-a vă oferă noi posibilități de angajare. Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2022, 78,8 % dintre persoanele care dețin studii superioare activau în câmpul muncii. Dintre persoanele care au obținut studii gimnaziale, în câmpul muncii erau angajate 27,4 %. Totodată, doar 0,6 % din cetățenii Republicii Moldova care au studii primare sau nu au studii activau pe piața muncii. Datele au fost generate pentru categoria de vârstă 25-34 de ani.