Doar 10 șefi ai direcțiilor raionale de învățământ au fost numiți în funcții legal. Ce se întâmplă cu ceilalți

IMG_2477
Foto:Consiliul Raional Rezina

La începutul lunii ianuarie Ministerul Educației și Cercetării (MEC) solicita consiliilor raionale și municipale să demită șefii direcțiilor de învățământ numiți în funcție contrar Codului educației. Astfel, în data de 17 ianuarie, autoritățile naționale au anunțat ce acțiuni au întreprins în acest sens consiliile raionale și municipale.

Analiza ministerului arată că în 10 raioane șefii direcțiilor de învățământ au fost numiți în conformitate cu cadrul legal și rămân în funcție. Aici vorbim despre raioanele: Taraclia, Călărași, Florești, Fălești, Criuleni, Leova, Strășeni, Nisporeni, UTAG și Ialoveni.

În același timp, în alte 25 de raioane/municipii, aceștia au fost numiți contrar cadrului legal (fără concurs) sau pentru o perioadă nedeterminată de timp. În aceste localități vor fi numiți în funcție șefi interimari până la organizarea unui concurs de angajare a conducătorilor subdiviziunilor. Totuși, în majoritatea raioanelor interimatul va fi asigurat de actualii șefi de direcție.

Din cele 25 de raioane, în 12 deciziile de încetare a raporturilor de muncă au fost emise sau urmează a fi emise de consiliile raionale sau municipale. În altele 13 – aceste decizii vor fi emise de MEC, după ce consiliile au semnalat că nu au avut timp să se convoace sau au invocat alte motive.

Cine va fi eliberat din funcție?

Din funcții vor fi eliberate persoanele care:
# sunt numite în funcție de mai mult de 4 ani;
# nu au fost numite prin concurs;
# au fost numite pe perioadă nedeterminată;
# asigură interimatul;
# exercită funcția de șef al OLSDÎ prin exercitarea temporară a funcției de șef al OLSDÎ de către adjunctul titularului funcției publice.

La 26 ianuarie 2024 expiră termenul de 45 de zile de la adoptarea deciziei Curții Constituționale din 12 decembrie 2023, prin care au fost confirmate modificările la Codul educației adoptate de Parlament la 17 august 2023.


Amintim că în data de 3 ianuarie 2024, ministerul a anunțat că a emis un ordin prin care a solicitat consiliilor raionale și municipale să înceteze raporturile de serviciu cu șefii organelor locale de specialitate în domeniul învățământului care se află în funcție ilegal.

Atunci, ministrul Dan Perciun menționa că prevederile date „datează din 2014, când a fost adoptat Codul educației”.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente