(studiu) 42 % dintre moldoveni nu cunosc ce este ChatGPT. Ce cred locuitorii țării despre inteligența artificială

AI
Foto:Andy Selimov

66 % dintre moldoveni nu se așteaptă ca inteligența artificială să le înlocuiască locul de muncă actual în următorii cinci ani, iar peste 40 % nu au auzit încă niciodată despre GhatGPT. Datele au fost publicate într-un sondaj realizat de Magenta Consulting.

Respondenții sondajului au fost întrebați în ce măsură sunt de acord cu afirmația: „Înțeleg foarte bine ce este inteligența artificială (IA)”. În general, moldovenii nu se declară prea informați la acest capitol. 45 % dintre participanții la sondaj au afirmat că nu știu suficient de multe lucruri despre IA. Pe de altă parte, 40 % se autoevaluează că înțeleg foarte bine conceptul și ce presupune acesta.

Cei mai mulți dintre participanții la studiu (66 %) nu se așteaptă ca inteligența artificială să le înlocuiască locul de muncă actual în următorii cinci ani.

Cei mai mulți dintre moldovenii intervievați (42 %) au declarat că nu cunosc despre GhatGPT. 11 % au menționat că îl accesează pentru a realiza sarcinile la muncă, iar 27 % nu interacționează cu asistentul virtual la job.

Chatbotul este utilizat la muncă preponderent de tineri cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani (21 %), dar și de persoane de peste 55 de ani într-o pondere mai mică (5 %).

Studiul a fost implementat la nivel național pe un eșantion probabilistic stratificat multistadial de 1 011 respondenți. Marja de eroare este de ±3 %. Metoda de colectare: sondaj la telefon, CATI (Computer Assisted Telephone Interview). Perioada de colectare a datelor este 5-20 decembrie 2023.


Inteligența artificială a început să prindă contur în anii 1950, când renumitul matematician care a spart codul Enigma în al Doilea Război Mondial, Alan Turing, a conceput testul Turing, test ce măsura capacitatea mașinăriilor de a se comporta cât mai asemănător oamenilor.

De-a lungul timpului a urmat o perioadă de studiu și dezvoltare intensă a acestui domeniu. De la chatboturile Eliza și Perry, supercomputerul Deep Blue care a câștigat un joc de șah împotriva campionului mondial Gary Kasparov, dezvoltarea algoritmilor capabili să înțeleagă și să reprducă limbajul uman, până la GhatGPT, care a devenit cel mai căutat subiect pe Wikipedia în 2023 și cel mai discutat sistem AI din istorie.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente