Termenul transgen, prescurtat frecvent „trans”, se referă la persoanele a căror identitate de gen (percepție despre sine) este diferită de cea a sexului biologic atribuit la naștere în baza organelor sexuale pe care le are. De exemplu, o persoană care din punct de vedere biologic este bărbat, dar se identifică ca femeie este considerată transgen, la fel ca o persoană care din punct de vedere biologic este femeie, dar se identifică ca bărbat. Termenul transgen poate include, de asemenea, persoane care se identifică ca fiind de gen fluid sau nonbinar.
Într-un sondaj global realizat în februarie-martie 2023, 3 % dintre respondenții din 30 de țări (2 514 persoane cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani) s-au identificat ca fiind transgen, nonbinari/nonconformiști/fluizi de gen sau altfel. Cetățenii Republicii Moldova nu au participat la realizarea acestui sondaj.
Totodată, la nivel mondial, 67 % dintre respondenții unui alt sondaj realizat în februarie-martie 2023 (peste 2 500 de adulți cu vârsta sub 75 de ani din 30 de țări) au spus că persoanele transgen se confruntă cu un nivel destul de ridicat de discriminare, în timp ce doar 19 % dintre aceștia au afirmat că se confruntă cu un nivel redus de discriminare sau că nu se confruntă deloc.
Pentru a afla care este situația în Republica Moldova la capitolul discriminare a persoanelor trans și pentru a înțelege cum putem să le ajutăm în momentul în care acestea se confruntă cu stigmatizarea și bullyingul, am apelat la psihologa din cadrul centrului GENDERDOC-M, Iulia Buzenco.
Potrivit Iuliei, majoritatea persoanelor transgen de la noi sunt victimele prejudecăților, deseori fiind discriminate sau intimidate: în stradă, la școală, în cercul de prieteni sau chiar în familie. Mulți se confruntă cu discriminarea și atunci când merg la medici. Unii nu știu cum să-i trateze corect, adresează întrebări nepotrivite sau aruncă priviri indiscrete. „Bătăi de cap” sunt și la angajarea în câmpul muncii, mai ales când datele din CV nu corespund cu fizicul persoanei.
„Motivul pentru care există asemenea situații este dezinformarea, deși informație este foarte multă. Majoritatea oamenilor nu se documentează cu privire la acest subiect, iar astfel apar întrebările, enigmele și miturile, care, la rândul lor, generează neînțelegeri, agresivitate, frici.”
Cum putem ajuta persoanele trans care au nevoie de susținere?
# Pentru ca să înțelegi/ajuți pe cineva, în primul rând trebuie să te înțelegi/ajuți pe tine. De aceea, dacă aflăm că cineva din cercul nostru de prieteni este trans și are nevoie de ajutor, primul lucru pe care trebuie să-l facem este să ne calmăm și să nu luăm decizii pripite. Apoi, trebuie să ne informăm din surse sigure ce presupune acest lucru, iar dacă observăm că avem prea multe întrebări și prea puține răspunsuri, să înțelegem ce frici și ce stigmate interioare avem noi. Inițial, putem încerca să le depășim de sine stătător, însă dacă vedem că nu ne reușește și că avem nevoie de ajutorul unui specialist, să-l solicităm. Totuși, în cazul în care, într-un final, ajungem la concluzia că nu suntem în stare să ajutăm persoana apropiată nouă, e în regulă să o direcționăm către un psiholog sau un profesionist în domeniu. Apropo, specialiștii afirmă că este prielnic ca o persoană trans să beneficieze de consiliere psihologică atunci când abia își descoperă identitatea de gen, întrucât astfel și-ar putea răspunde mai ușor la întrebările interioare care-i apar.
Notă: ca să aflăm mai multe despre persoanele transgen, putem urmări diferite pagini administrate de acestea și putem asculta experiența lor (fără ca să le suprapunem cu cea a apropiaților noștri). Articolele informative sunt, de asemenea, o opțiune bună pentru a ne documenta.
# Dacă o persoană trans ni se deschide și ne povestește despre trăirile ei, putem primi destăinuirea ca un dar, ca un semn de încredere. În acest moment, pentru ea contează cel mai mult să-i fim alături (dacă suntem bine din punct de vedere emoțional, desigur). De asemenea, este important să ascultăm atent ceea ce ne spune persoana, să punem întrebări (respectuoase, evident) în cazul în care simțim necesitatea și să încercăm să o înțelegem.
Notă: fiecare persoană trans trăiește propria sa experiență, deci nu există un mod corect sau incorect de a vorbi sau de a se comporta. Este esențial să înțelegem că fiecare dintre noi este unic în felul său, deci contează să credem cu adevărat în povestea celor apropiați și să nu o analizăm, ci doar să o acceptăm așa cum este ea.
# Utilizăm același limbaj. Unele persoane trans spun că este foarte dureros pentru ele când oamenii le numesc cu prenumele lor vechi. De aceea, trebuie să fim atenți la cerințele lor. Dacă nu ne zic nimic despre acest aspect, contează totuși să le întrebăm direct (respectuos, evident) cum ar fi bine să le numim și ce pronume să utilizăm. Totodată, putem întreba persoana și în ce locuri/anturaje este în regulă să ne adresăm cu noul nume, pentru că majoritatea simt nesiguranță și nu doresc să-și facă publică identitatea de gen atunci când se află în anumite cercuri sociale.
# Luptăm pentru egalitatea în drepturi. Dacă observăm pe cineva care discriminează, stigmatizează sau înjosește o persoană trans, trebuie să intervenim și să o ajutăm, întrucât orice persoană are dreptul la respectarea vieții sale private. Dacă este nevoie, putem apela chiar și la poliție. Nu trebuie să trecem cu vederea asemenea situații sau, și mai rău, să ne fie rușine să acționăm.
În realitate, viața persoanelor trans (și nu doar) devine insuportabilă atunci când ele rămân singure. Anume din această cauză, dar și pentru că agresivitatea face parte din cotidian în societatea în care trăim, oamenii aleg să moară prin suicid. Astfel, este important să demonstrăm compasiune și grijă față de persoanele aflate în suferință. În plus, este bine să vorbim sincer cu ele, căci discuțiile pot salva vieți.
Care este diferența dintre persoanele transgen și persoanele transsexuale
Potrivit GLAAD, organizație nonprofit de apărare a drepturilor persoanelor LGBTQ, principala diferență între cele două este că, termenul transgen este mai general, spre deosebire de termenul transsexual.
Mai multe studii notează că, timp de decenii, termenul transsexual s-a referit la persoanele care au fost supuse unor proceduri medicale pentru a se potrivi cu identitatea lor de gen. Mulți specialiști, inclusiv cei din domeniul medical și psihologic, folosesc și în prezent termenul transsexual pentru a se referi la persoanele care au avut parte de intervenții medicale de afirmare a genului, cum ar fi hormonii și intervențiile chirurgicale. Totuși, acum acesta este considerat neactual și poate fi înlocuit cu termenii preferați de persoanele din comunitatea LGBTQ.
De exemplu, unele persoane care nu se identifică drept transsexuale nu acceptă termenul tanssexual, preferând termenul transgen, care, în opinia lor, este mai cuprinzător. Mai ales că definiția nouă a termenului transgen nu presupune faptul că o persoană a fost supusă unor proceduri medicale de afirmare a genului. Totodată, unele persoane se pot referi la ele însele ca fiind transgen, deoarece se identifică cu un gen care nu este nici masculin, nici feminin sau din motiv că se confruntă cu schimbarea identității de gen în diferite momente.
Important!
#1. Identitatea de gen nu este despre sexualitate, iar termenul transsexual atribuie un aspect sexual identității de sine într-un mod greșit.
#2. O persoană transgen nu este neapărat gay, lesbiană sau bisexuală doar pentru că identitatea sa de gen nu corespunde sexului biologic atribuit la naștere.
#3. O persoană transgen nu neapărat recurge la administrarea hormonilor și la realizarea intervențiilor chirurgicale pentru a se potrivi cu identitatea sa de gen.
Dacă ești o persoană transgen și ai nevoie de ajutor, te poți adresa pentru suport psihologic la Asociația GenderDoc-M. Dacă ai nevoie de suport psihologic, contactează Centrul prietenos tinerilor Neovita, cel mai apropiat centru comunitar de sănătate mintală sau Linia Verde pentru prevenirea suicidului.
În decembrie 2023, o adolescentă din Republica Moldova, pe nume Katia, a murit prin suicid într-o țară europeană, unde a fugit din cauză că nu voia să fie înrolată în armata din regiunea transnistreană.
În aprilie 2022, Felis, o altă adolescentă trans din Republica Moldova, a murit prin suicid după ce a fost umilită de colegii săi de liceu din cauza identității sale de gen. O săptămână mai târziu, mai multe persoane s-au adunat în fața Guvernului și au protestat împotriva transfobiei și bullyingului care se întâmplă în școlile din țară.
În noiembrie 2022, un soldat în termen nu s-a întors din concediu în unitatea militară invocând că este hărțuit de alți soldați și de ofițeri din cauză că este gay.