Marcel Nistreanu, în vârstă de 22 de ani, este un tânăr originar din Republica Moldova care strălucește atât în lumea academică, cât și în cea a boxului. Stabilit în orașul Brașov de peste trei ani, Marcel este un licențiat în Științe Economice, specializarea Cibernetică, Statistică și Informatică Economică, și își continuă acum studiile la nivel de masterat în același domeniu la Universitatea Transilvania din Brașov. El a devenit de două ori campion al Republicii Moldova și a reprezentat țara noastră la Campionatele Europene de Box. De asemenea, tânărul a câștigat de trei ori titlul de campion al României în acest sport.
Pasiunea pentru box
Marcel a început să practice boxul de la vârsta de 10 ani la insistențele tatălui său care a considerat că practicarea unui sport este esențială pentru dezvoltarea sa morală și fizică. „Scopul era să devin mai încrezător și să fiu capabil să mă descurc în diferite situații. Pasiunea s-a dezvoltat pe parcurs, odată ce am început să particip la competiții și a apărut motivația de a mă antrena mai intens pentru a obține victorii”, relatează tânărul.
Una dintre principalele provocări cu care s-a confruntat Marcel de-a lungul carierei sale a fost necesitatea pregătirii intense pentru a concura cu boxeri talentați și cu experiență internațională. În cadrul campionatului național, tânărul a concurat cu adversari puternici și bine pregătiți, ceea ce a impus un efort susținut pentru a-și îmbunătăți tehnica și strategia. „De asemenea, presiunea psihologică a fost un factor semnificativ în această competiție. Conștientizând că rezultatele obținute pot avea un impact direct asupra selecției pentru lotul olimpic și a șansei de a participa la calificările pentru olimpiadă, am simțit mereu o presiune constantă să ofer tot ce am mai bun în fiecare moment când mă aflam pe ring”, susține sportivul.
„Mă ține în priză dragostea pentru box”
„În cariera mea sportivă am avut norocul să am mentori și modele care m-au ghidat și motivat”, spune Marcel. Antrenorii săi de box au fost cei mai importanți mentori care i-au oferit atât îndrumare tehnică, cât și susținere emoțională. De asemenea, tânărul s-a inspirat mereu din experiențele și comportamentul sportivilor de succes din domeniul său de interes. A admirat perseverența și dedicarea lor și a învățat multe lucruri care i-au fost utile ulterior. Așadar, înaintea unei competiții importante, Marcel se concentrează pe pregătirea sa. Își imaginează succesul și încearcă să rămână calm. Tânărul evită să se streseze prea mult și își amintește de bucuria de a concura. Pentru el este foarte important să se simtă pregătit și să abordeze competiția cu încredere.
„Am avut câteva victorii cu adevărat memorabile în cariera mea de boxer. Prima dată când am câștigat la campionatul național de box în Moldova, la 16 ani, rămâne o amintire specială”, își amintește Marcel. Totodată, victoriile la campionatul european de box pentru tineret împotriva unor sportivi puternici din Europa au fost momente care au contat enorm. Și, bineînțeles, câștigarea campionatului național de box din România a fost o reușită deosebit de importantă pentru sportivul moldovean. Antrenamentele și competițiile reprezintă pentru Marcel modalități de a evolua, de aceea în fiecare zi încearcă să învețe ceva nou. Familia, antrenorii și susținerea comunității îl motivează în continuare: „Îmi place să particip la antrenamente, iar atunci când ajung la limită, mă ține în priză dragostea pentru box”.
Experiența studiilor la Brașov
Marcel și-a făcut studiile de licență la Universitatea Transilvania din Brașov, iar în prezent urmează un program de master la aceeași facultate. Tânărul afirmă că experiența studiilor la Brașov a fost una cu adevărat memorabilă, pentru că i-a oferit un mediu favorabil dezvoltării atât academice, cât și sportive. Atmosfera plină de energie și resursele oferite de Universitatea Transilvania din Brașov i-au permis boxerului să îmbine perfect studiile universitare cu antrenamentele. Faptul că orașul este înconjurat de peisaje montane impresionante și oferă facilități sportive de calitate a contribuit semnificativ la pregătirea sa sportivă. „Acest cadru natural a contribuit la crearea unui echilibru plăcut între viața academică și cea sportivă oferind un mediu favorabil pentru antrenamente în aer liber. De asemenea, interacțiunea cu colegii și profesorii mei a fost una plăcută, iar sprijinul primit din partea comunității academice m-a motivat să îmi ating obiectivele atât în sala de clasă, cât și pe ringul de box. În ansamblu, studiile la Brașov au fost o parte esențială a călătoriei mele contribuind la dezvoltarea mea ca student și sportiv.”
Marcel încearcă să îmbine studiile cu antrenamentele intense prin planificare și prioritizare. A învățat să-și stabilească un program regulat, ține legătura cu profesorii și antrenorii pentru a-și adapta orarul în funcție de nevoile universitare și sportive. Își organizează sarcinile ținând cont de importanță și termenele-limită și încearcă să își rezerve suficient timp pentru învățare și antrenamente. „Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt foarte importante, iar odihna este necesară pentru a menține performanța. Este un proces continuu de ajustare și prioritizare, dar scopul meu este să reușesc în ambele domenii”, explică boxerul.
„Alegeți un sport care vă place cu adevărat”
L-am întrebat pe Marcel care sunt aspirațiile sale pentru viitor. Astfel, am aflat că tânărul își dorește să evolueze constant și să atingă noi înălțimi. Unul dintre obiectivele sale de durată este să continue să concureze la nivel înalt și să participe la competiții internaționale.
Pe lângă performanțele sportive, Marcel își dorește să-și continue studiile și să exploreze posibilități în afara ringului. Un echilibru sănătos între carieră și viața personală rămâne, de asemenea, un obiectiv important pentru el. „În esență, văd viitorul meu în box ca pe o continuare a creșterii și evoluției cu accent pe contribuția mea la dezvoltarea sportului și încurajarea altora să urmeze pasiunea lor”, susține tânărul. El a formulat câteva sugestii pentru tinerii care și-ar dori să construiască o carieră în domeniul boxului. Iată care sunt ele.
„# Iubiți sportul. Alegeți un sport care vă place cu adevărat. Stabiliți-vă obiective.
# Decideți ce vreți să realizați și lucrați treptat pentru a atinge acele obiective.
# Nu vă fie frică de eșec. Eșecurile sunt parte a procesului. Învățați din ele și continuați să evoluați.
# Munciți din greu. Succesul vine cu multă muncă și dedicare. Nu vă dați bătuți.
# Ascultați-vă corpul. Aveți grijă de sănătatea voastră. Odihniți-vă atunci când este necesar.”