Daniel Trohin, un tânăr din Ialoveni, cu o săptămână înainte de a împlini vârsta de 19 ani, a lansat un start-up de închirieri a bicicletelor electrice pentru curierii din Chișinău. Acum, la aproape doi ani distanță de la lansare, Renter oferă în chirie 24 de biciclete electrice în Chișinău și București. Daniel spune că nu se va opri aici și planifică să se extindă în continuare.
Daniel este cofondator la Renter, iar în echipă acum mai are două persoane – Grigore Gherdelescu și Marin Toma. Grigore se ocupă de dezvoltare și tot ce ține de partea tehnică, iar Marin – de operațiuni și vânzări. La rândul lui, în calitate de director general, Dan se ocupă de fundraising.
Renter este un start-up care necesită foarte mult capital. Fără a cumpăra biciclete noi nu putem crește. Va trebui să căutăm o metodă de finanțare a bicicletelor electrice și asta probabil va fi scopul principal.
Daniel Trohin
Până a ajunge la conceptul de a da în chirie biciclete electrice, Daniel a schimbat patru idei pentru a o găsi pe cea care funcționează.
„Inițial, aveam o idee cu implementarea unui marketplace, unde să găsiți profesioniști care ar putea să vină și să vă repare mașina de spălat, cuptorul cu microunde etc. Am lucrat la această idee o lună în primul accelerator și ne-am dat seama că pe piață deja exista un asemenea serviciu. Am schimbat direcția pe un marketplace de închirieri de obiecte pe care le ai acasă. Într-un final, nici asta nu a mers.”
You sell to everyone, you sell to no one
Daniel, aflându-se într-o discuție cu mentorul său din cadrul celui de-al doilea accelerator, care, în acel moment, se afla în Țările de Jos și a observat cât de populare sunt bicicletele electrice printre curieri, i-a propus lui Dan să urmeze și el această direcție.
If you sell to everyone, you’re selling to no one, ce înseamnă că în cazul în care creezi un produs orientat către toată lumea, așa cum era acel marketplace pentru închirieri, atunci nu ai șanse și la început trebuie să te axezi pe un produs anume.
Daniel Trohin
După ce a descoperit o nouă direcție către care se poate îndrepta, Dan a mers la McDonald’s cu colegul său pentru a intervieva curierii care așteptau să ridice comenzile și pentru a afla de la ei dacă ar fi dispuși să închirieze o bicicletă electrică. Răspunsurile pe care le-au primit au fost pozitive, astfel că tinerii și-au validat ideea.
Primul investitor
Daniel ne spune că la Renter au implementat un sistem prin care orice persoană care are 1 500 de euro ar putea să investească în ei. Din acești bani poate fi cumpărată o bicicletă electrică, care este apoi închiriată, iar o parte din veniturile generate sunt redirecționate către investitor.
Primul nostru investitor angel a fost tatăl unei persoane din echipă. Cu ajutorul lui am procurat primele patru biciclete, iar el primește o parte din venitul generat de acestea. Acum însă aceasta nu este o prioritate pentru noi, deoarece abia am încheiat o rundă de investiții și vrem să dăm în chirie toate bicicletele pe care le putem cumpăra din acei bani și apoi vom vedea de unde mai achiziționăm altele noi.
Daniel Trohin
După un an și jumătate de efort, de Crăciun, Renter a finalizat prima investiție majoră cu doi investitori locali din comunitatea Mozaic și un investitor din Ucraina.
Din spusele lui Dan, la Renter este o regulă principală pentru a menține indicatorii de performanță: „Dacă există biciclete disponibile, scopul principal este să le dăm pe toate în chirie; dacă nu sunt biciclete disponibile, scopul este să achiziționăm altele noi sau să găsim investiții pentru ele”.
Modelul de business din Moldova în comparație cu cel din România
La noi în țară, Renter oferă în chirie bicicletele direct curierilor, adică după modelul B2C.
„Colaborăm cu firmele din Moldova care angajează curieri pentru Glovo, iar atunci când cineva se angajează în unele dintre aceste companii pentru a deveni curier și nu dispune de o metodă de transport, firmele cu care colaborăm pot să ne recomande ca opțiune pentru închirierea bicicletelor”, menționează Daniel.

În același timp, Dan spune că în România modalitatea lor de lucru va fi B2B, adică direct cu companiile care angajează curieri. El afirmă că astfel va fi mult mai ușor.
În România lucrăm cu Glovo, Tazz și Bolt, dar e aceeași schemă ca în Moldova – nu colaborăm direct cu aceste companii, dar cu firmele care angajează curieri pentru ei.
Daniel Trohin
În România, Renter urmează să mai aducă încă 40 de biciclete în luna următoare, după ce au finalizat runda de investiții. „Ne orientăm mai mult pentru piața din România. Acolo sunt mai multe orașe unde livrarea cu bicicleta este posibilă. Ca prioritate, scopul nostru este să fim prezenți mai întâi în București, apoi în Chișinău și abia apoi în celelalte orașe din România.”
Vom găsi bicicletele Renter și în alte orașe ale Moldovei?
Răspunsul lui Dan a fost simplu – nu. A explicat și de ce. „În alte orașe este restricție de la Glovo și poți livra doar cu mașina. Doar în Chișinău poți livra și cu bicicleta.”
Tânărul își propune să mai aducă biciclete în Chișinău – între șase și 15 vor fi aduse luna următoare. În total, Daniel spune că doresc să aibă până la 30 de biciclete în capitală, iar acest lucru le-ar asigura 10 % din piața de curieri existentă în Chișinău acum.
Pentru a închiria o bicicletă de la Renter pe o perioadă de o lună, prețul este de 109 lei pe zi, iar chiria pentru doar o singură zi costă 300 de lei.
Mai multe despre biciclete
Acestea nu sunt aduse din China, dar cumpărate din România. Daniel spune că așa este mai eficient.
Nu are sens să le aducem din China. Din calculele pe care le-am făcut, livrarea durează prea mult, iar în timpul celor două luni cât ajung la noi, poți cumpăra direct din România, un pic mai scump, dar diferența de preț se recuperează în acest interval.
Daniel Trohin
Mentenanța bicicletelor este asigurată de către Renter, curierii nu achită nimic atunci când se strică ceva.

Avem cinci sau șase service-uri în Chișinău cu care suntem parteneri. Pe parcursul perioadei de închiriere, atunci când un curier întâmpină o problemă, se poate adresa oricărui service și nu plătește nimic pentru reparație. Noi primim ulterior factura din partea service-ului.
Daniel Trohin
Totuși, pot exista situații în care curierul devine responsabil pentru deteriorarea bicicletei, de exemplu, dacă a căzut de pe ea și a stricat anumite piese. Cu toate acestea, conform spuselor lui Daniel, nu au avut loc cazuri grave.
Sfaturi de la Daniel pentru tinerii care vor să lanseze un start-up

Să profite de toate oportunitățile, pentru că ele sunt foarte multe, în special pentru tineri. Anul acesta s-au dublat oportunitățile care sunt.
Daniel Trohin
Câteva pagini dedicate start-upurilor pe care Daniel le recomandă să le urmăriți și să participați la oportunitățile pe care le anunță:
# Dreamups;
# Yep Moldova;
# Startup Moldova;
# Orange Digital Center;
# XY Partners;
# Youth for entrepreneurship.
Dacă ai un pic de ambiție și intri într-un astfel de program, la un moment dat vei avea neapărat succes. Este chiar inevitabil. Noi am participat la mai multe hackathon-uri, acceleratoare, am schimbat patru idei și abia după aceea a funcționat. Unele dintre aceste oportunități vin chiar și cu finanțare la final. Profitați de ele.
Daniel Trohin
Un alt sfat din partea lui Daniel este să nu vă axați neapărat pe ideea pe care o aveți, dar pe echipă.
La noi, echipa nu s-a mărit, nu am adăugat oameni noi, nu i-am schimbat, dar ideile s-au schimbat una după alta. Deci, este important să ai o echipă foarte bună. Dacă am reușit să găsesc persoane potrivite în cercul meu de prieteni, cred că fiecare poate face acest lucru.
Daniel Trohin