Tinerii din Moldova pot studia timp de un an la o universitate din Japonia. Au început înscrierile pentru bursa MEXT

tineri studii universitate
Foto:Javier Trueba

Guvernul Japoniei oferă burse pentru studenții internaționali care își doresc să învețe la universitățile japoneze. Bursele MEXT sunt oferite pentru un academic și au drept scop familiarizarea tinerilor cu limba și cultura japoneză. De asemenea, Guvernul Japoniei își propune să creeze legături între studenții japonezi și viitorii bursieri, astfel încât să contribuie la dezvoltarea țărilor.

Condiții de eligibilitate

  1. Solicitanții trebuie să dețină cetățenia unei țări care are relații diplomatice cu Japonia. Persoanele cu dublă cetățenie, una dintre care este cea japoneză, sunt eligibile, cu condiția să aleagă naționalitatea celeilalte țări și să renunțe la cetățenia japoneză.
  2. Candidații trebuie să fie născuți între 2 aprilie 1994 și 1 aprilie 2006.
  3. Solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
    # să fie studenți la universități străine în momentul sosirii și la plecarea din Japonia;
    # să se specialializeze în domenii legate de limba japoneză și/sau de cultura japoneză;
    *Cei care se specializează în alte domenii de studiu decât limba și cultura japoneză și urmează studii complementare în Japonia (cum ar fi ingineria, economia, științele agricole, arhitectura și arta) nu sunt eligibili.
    # în cazul persoanelor care au studiat deja la o universitate japoneză, acestea trebuie să prezinte actul care va demonstra frecventarea instituției.
  4. Solicitanții trebuie să aibă cunoștințe de limbă japoneză suficiente pentru a putea recepționa informațiile frunizate în cadrul cursurilor.
  5. Solicitanții trebuie să prezinte un certificat de sănătate semnat de un medic care să ateste că nu suferă de afecțiuni fizice sau psihice care să împiedice procesul de studiu.
  6. Solicitanții trebuie să ajungă în Japonia în luna septembrie sau octombrie, cu două săptămâni înainte de începerea cursurilor.
  7. Solicitanții trebuie să obțină o viză de „student” de la Ambasada Japoniei în Republica Moldova.
  8. Solicitanții trebuie să se întoarcă în țara de origine până la sfârșitul ultimei luni a perioadei de bursă.
  9. Bursa MEXT va fi acordată celor care doresc să contribuie la înțelegerea reciprocă între Japonia și țara lor de origine prin participarea la activități, contribuind în același timp la internaționalizarea Japoniei.

Actele necesare pentru obținerea bursei

  1. Formularul de înregistrare.
  2. Formular de solicitare a preferințelor de plasament.
  3. Rezultatele academice de la universitatea la care este înamtriculat solicitantul în Republica Moldova.
  4. Certificat de înmatriculare.
  5. O scrisoare de recomandare din partea unui reprezentant al universității la care candidatul studiază în Republica Moldova.
  6. Certificatul medical.

Documentele trebuie redactate și expediate în limba engleză sau japoneză. Fotografia candidatului va fi atașată la formularul de înregistrare. Aceasta trebuie să aibă o calitate clară, realizată în termen de șase luni de la data depunerii cererii și să fie tipărită pe hârtie specială pentru fotografii. Fotografia trebuie să aibă dimensiunea de 4,5 cm x 3,5 cm. Candidații sunt rugați să scrie numele și naționalitatea pe versoul fotografiei.

Dosarul trebuie depus la Ambasada Japoniei în Republica Moldova, situată pe bulevardul Ştefan cel Mare și Sfânt 73/1, etajul 5. Termenul-limită pentru înscriere este 16 februarie 2024. Ambasada nu va accepta cererile trimise prin e-mail.

Ambasada examinează toate documentele de aplicare și apoi invită solicitanții care au trecut de prima etapă să susțină un examen în format scris. Acest examen urmează să se desfășoare în perioada 28 februarie-1 martie. Reprezentanții ambasadei vor informa solictanții despre data și locul examinării, precum și detalii privind interviul în cazul celor care vor trece de etapa examinării dosarului.

Studiile la universitățile din Japonia

  1. Reprezentanții bursei MEXT vor decide în ce universitate va fi repartizat viitorul bursier, ținând cont de nivelul de cunoaștere al limbii japoneze, rezultatul examenlui în scris și cursurile pe care acesta dorește să le urmeze.
  2. Cursurile se vor desfășura în limba japoneză.
  3. Studiul specializat al limbii și culturii japoneze va fi împărțit în următoarele două cursuri:
    # un curs destinat studiului despre Japonia și cultura japoneză;
    # un curs destinat îmbunătățirii cunoștințelor de limbă japoneză.

Alte informații!

  1. Beneficiarii trebuie să învețe, înainte de a pleca în Japonia, limba japoneză și să obțină informații despre vremea, clima, obiceiurile, educația universitară și condițiile universității japoneze la care a fost repartizat, precum și despre diferența dintre sistemul juridic japonez și cel din țara sa de origine.
  2. Deoarece prima tranșă de plată a bursei nu se va face în prima lună după sosirea în Japonia, bursierului i se recomandă să aibă cel puțin 2 000 de dolari pentru a acoperi cheltuielile de trai imediate și alte cheltuieli necesare.
  3. Beneficiarii trebuie să se înscrie la asigurarea națională de sănătate (Kokumin Kenko Hoken) la sosirea în Japonia.

Mai multe informații despre bursa MEXT puteți afla din acest ghid.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente