Olimpiada Europeană la Informatică pentru Juniori 2024 va avea loc în Moldova. Cum se desfășoară concursul și ce victorii au obținut anterior moldovenii

mec2
Foto:Facebook/MEC

În acest an în Republica Moldova se va desfășura cea de-a VIII-a ediție a Olimpiadei Europene la Informatică pentru Juniori. Evenimentul va avea loc în luna august și vor participa elevi din clasele a VIII-a și a IX-a din peste 30 de țări.

Olimpiada va dura nouă zile, iar lotul Republicii Moldova va fi reprezentat de șase elevi și eleve. Competiția este un concurs între tinerii programatori din țările europene și se organizează începând cu anul 2017.

Cum se desfășoară concursul

Potrivit informațiilor făcute publice la edițiile anterioare, Olimpiada Europeană la Informatică pentru Juniori propriu-zisă are loc pe parcursul a două zile. În fiecare zi, concurenții primesc câte trei sarcini pe care trebuie să le îndeplinească timp de patru ore. Fiecare concurent(ă) primește versiunea oficială a sarcinilor, în limba engleză, într-un plic în fiecare zi de concurs. Concurenții pot solicita și traducerea sarcinilor în limba pe care o vorbesc, care se regăsește în același plic.

În plus, fiecare participant(ă) are și acces online la versiunea oficială în limba engleză a exercițiilor și la toate traducerile în format electronic (PDF).

Fiecare sarcină poate conține mai multe sarcini mai mici, iar exercițiul va fi verificat conform unui barem. Dacă exercițiul este format din mai multe exerciții, fiecare va valora un anumit număr de puncte.

Limita de timp și limita de memorie pentru fiecare sarcină sunt specificate în test. Limita de memorie se referă la utilizarea globală a memoriei, inclusiv dimensiunea codului executabil și stiva (tip de date abstract). În general, cele două limite sunt destul de mari.

Important: înainte de prima zi de concurs are loc o sesiune practică de antrenament, de două ore, care familiarizează toți concurenții cu sistemul de notare. Sarcinile de practică sunt publicate înainte de olimpiadă.

În restul zilelor sunt organizate excursii în țara gazdă și sesiuni de cunoaștere între participanți pentru a încuraja comunicarea și schimbul de experiență.

Victoriile elevilor moldoveni

La ediția din anul 2023, care s-a desfășurat în Kutaisi, Georgia, echipa care a reprezentat Republica Moldova la competiție a reușit să obțină o medalie de bronz și o mențiune de onoare. Medalia de bronz i-a revenit lui Alexei Baca, iar mențiunea de onoare – Anastasiei Corsac.

În anul 2022, competiția a avut loc în Ucraina, iar echipa țării noastre a obținut o medalie de argint, adjudecată de Alin Popescu. În anul 2018, Victor Purice a câștigat medalia de bronz la cea de a doua ediție a olimpiadei, care a avut loc în Tatarstan, Rusia.

Lotul olimpic din anul 2023. Sursă: Facebook/MEC

Măsurile implementate de Ministerul Educației și Cercetării din Moldova

În contextul organizării Olimpiadei Europene la Informatică pentru Juniori în Republica Moldova, la finalul anului 2023, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat majorarea sumei alocate pentru organizarea în țara noastră a olimpiadelor și concursurilor regionale și internaționale. Bugetul destinat desfășurării evenimentelor respective nu ar fi fost modificat din anul 2006.

Tot atunci a fost aprobată și dublarea și premiilor olimpicilor. Miniștrii au votat o Hotărâre de Guvern care prevede majorarea premiilor oferite olimpicilor, majorarea normelor de remunerare a persoanelor implicate în activitățile de evaluare în cadrul olimpiadelor și concursurilor, dar și majorarea sumelor oferite pentru cazarea participanților la olimpiade.

De asemenea, noul regulament prevede că participanții la activitățile desfășurate la nivel regional sau internațional ce se desfășoară în Republica Moldova să fie cazați în unitățile de cazare de tip hotel sau în hoteluri de categoria de până la patru stele inclusiv.

Totodată, normele de remunerare a persoanelor implicate în activitățile de evaluare în cadrul olimpiadelor și concursurilor au crescut cu 67 %.

În anul 2017, Republica Moldova a găzduit ce-a de-a 25-a ediție a Olimpiadei Balcanice de Informatică. Aceasta s-a desfășurat în perioada 3-8 iulie 2017 la Chișinău. La competiție au participat circa 50 de elevi din Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Cipru, Grecia, Italia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia și Turcia.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente