Primăria Râșcani în secolul al XXI-lea: fără site propriu și deschidere doar pentru proiecte sociale în care municipalitatea are interes direct

380869456_1691819984645431_911273106357412007_n

În anul 2023, Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI a demarat procesul de evaluare a mecanismului de conlucrare a societății civile și a Primăriei Râșcani. Analiza dată și-a propus să scoată în evidență modul în care societatea civilă din orașul Râșcani interacționează cu primăria orașului în ceea ce privește luarea deciziilor locale. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în raportul „Participarea societății civile în procesele decizionale din cadrul Primăriei orașului Râșcani”.

Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI a expediat cererea de acces la informație prin care au fost solicitate răspunsuri la întrebări ce țin de implicarea societății civile în procesul de luare a deciziilor, consultări publice și altele, cerându-se date exacte despre participarea oamenilor în cadrul acestor ședințe.

Astfel, Primăria orașului Râșcani a furnizat un răspuns destul de întârziat, 34 de zile lucrătoare, deși Legea privind accesul la informație prevede termenul de 15 zile lucrătoare prevăzut de legislația în vigoare la momentul expedierii cererilor de acces la informație. Cu toate acestea, Primăria orașului Florești a expediat răspunsuri vagi și generaliste. Autorii spun că nu au recepționat date cu privire la numărul de consultări pe marginea diferitelor proiecte la care au participat reprezentanții societății civile, câți reprezentanți au participat, dacă au fost luate sugestiile societății civile în calcul etc.

Vă aducem aminte că, la data de 1 ianuarie 2024, a intrat în vigoare noua Lege privind accesul la informațiile de interes public nr. 148/2023, conform căreia furnizorii au la dispoziție 10 zile calendaristice ca să ofere informația, precum și posibilitatea de a prelungi acest termen cu 7 zile calendaristice.

Transparența municipalității legată de cooperarea dintre primărie și societatea civilă din localitate nu a putut fi evaluată nici cu ajutorul articolelor din presă și nici prin intermediul site-ului primăriei, aceasta din urmă oferind și mai puțină informație cu privire la aceste aspecte. Un lucru important descris în raport relevă fatpul că primăria nu dispune de o pagină web separată, ci are doar o rubrică pe pagina Consiliului Raional Râșcani, unde informațiile publicate se rezumă la numele primarului și ale consilierilor locali, precum și datele unei adrese web nefuncționale.

Pentru a îmbunătăți situația și pentru a promova o mai mare transparență și accesibilitate pentru cetățeni, Primăria orașului Râșcani ar trebui să dezvolte și să mențină o pagină web separată. Pagina web ar trebui să conțină o gamă de informații, inclusiv hotărâri ale consiliului local, bugetul local, audierile publice programate, rapoarte de activitate ale primăriei, dar și anunțuri cu privire la proiectele de dezvoltare sau infrastructură. Aceste informații ar trebui să fie ușor de găsit și de înțeles pentru toți cetățenii.

O altă analiză efectuată în baza discuției cu membrii societății civile din Râșcani a relevat câteva aspecte specifice de colaborare între partea civilă și cea politică a orașului. Prin urmare, autorii spun că: „Nivelul de deschidere și gradul de cooperare pot varia în funcție de factori precum ciclurile electorale și persoanele aflate la conducerea instituției. Deschiderea poate fi mai mare în proiectele în care primăria are un interes direct, dar poate fi mai redusă în activități de monitorizare sau responsabilizare”.

Luând în considerare cele menționate mai sus, autorii raportului sugerează primăriei să acorde o atenție mai mare respectării legislației privind dreptul la accesul la informație, să continue să colaboreze cu organizațiile societății civile și să susțină, în mod prioritar, proiectele comune, să desfășoare programe de educație civică pentru cetățeni cu scopul de a-i informa cu privire la modul în care pot participa activ în procesul decizional local și cu scopul de a crește gradul de conștientizare și implicare civică și altele.

Această publicație a fost realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acesteia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Promovarea și monitorizarea politicilor de responsabilitate socială”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul emisiunii aparține Asociatia pentru Drepturile Omului Lex XXI și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente