În anul 2023, Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI a demarat procesul de evaluare a mecanismului de conlucrare a societății civile și a Primăriei Florești. Analiza dată și-a propus să scoată în evidență modul în care societatea civilă din orașul Florești interacționează cu primăria orașului în ceea ce privește luarea deciziilor locale. Rezultatele acestui studiu au fost publicate în raportul „Participarea societății civile în procesele decizionale din cadrul Primăriei orașului Florești”.
În conformitate cu Legea nr. 982 privind accesul la informaţie, oricine are dreptul de a căuta, de a primi şi de a face cunoscute informațiile oficiale. Așadar, în spiritul acestei legi, în data de 15 august 2023, Asociația pentru Drepturile Omului Lex XXI a expediat o cerere de acces la informație la adresa Primăriei orașului Florești, prin care au fost solicitate răspunsuri la o listă de întrebări ce țin de implicarea actorilor civili în luarea deciziilor și de transparența decizională.
Potrivit autorilor raportului, Primăria orașului Florești nu a oferit vreun răspuns oficial la cererea de acces la informație trimisă. Cu toate acestea, primăria localității a oferit un răspuns la o altă cerere de acces la informație, deși acea cerere era axată pe achizițiile publice și prezintă mult mai puțină relevanță pentru acest raport analitic. Astfel, autorii cataloghează acest comportament ca fiind unul regretabil, ignorându-se prevederile Legii privind accesul la informație, conform căreia: „Furnizorul de informaţii […] este obligat să asigure informarea activă, corectă şi la timp a cetățenilor asupra chestiunilor de interes public și asupra problemelor de interes personal; să garanteze liberul acces la informație etc.”.
Cercetând știri din presa națională și locală, autorii au găsit informații despre participarea Primăriei Florești la programul „Comunitatea Mea”, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID). Scopul acestui program este implementarea în Moldova a unei guvernări locale mai eficiente, mai transparente și mai responsabile față de cetățeni. La fel, municipalitatea a fost și coparteneră a proiectului „Democrația la ea acasă”, implementat de către A.O. „Consiliul Raional al Tinerilor din Florești” (CRFT).
„Participarea Primăriei Florești în cadrul acestor proiecte este lăudabilă și demonstrează angajamentul APL-ului de a contribui la creșterea gradului de participare civilă în localitate”, se menționează în raport.
Un alt aspect pozitiv remarcat de autori este site-ul primăriei, în care informațiile din rubricile-cheie legate de participarea civilă sunt actualizate permanent. Spre exemplu, accesând rubrica „Transparența decizională”, orice vizitator și vizitatoare a acestei pagini web poate găsi, rapid și ușor informații atât cu privire la proiectele de decizii, cât și cu privire la inițierile de proiecte, la audierile publice etc.
Pe parcursul lunilor august-septembrie 2023, echipa Asociației pentru Drepturile Omului Lex XXI a intervievat, telefonic, trei organizații ale societății civile din orașul Florești: Centrul de Dezvoltare a Personalității, Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă, dar și A.O. „Smaranda”. Organizațiile au fost rugate să evalueze cooperarea lor cu Primăria orașului Florești, să descrie deschiderea primăriei orașului în raport cu organizațiile societății civile, să comunice dacă au desfășurat vreun proiect comun în parteneriat cu Primăria orașului Florești.
Concluziile stipulate în urma analizei efectuate relevă faptul că organizațiile societății civile din orașul Florești sunt implicate activ în procesul de luare a deciziilor locale și contribuie cu propuneri și inițiative concrete. Un exemplu de bună practică este colaborarea dintre Centrul Regional pentru Inițiative Sociale și Dezvoltare Durabilă și primăria orașului, care au implementat proiecte comune și au adoptat bugetul participativ, permițând astfel cetățenilor să-și exprime opinia în privința alocării resurselor.
Pe partea de recomandări, vedem că autorii sugerează primăriei să continue conlucrarea cu ONG-urile locale, să îmbunătățească transparența și accesibilitatea informațiilor legate de consultările publice și deciziile locale pe pagina sa web și altele.
Această publicație a fost realizată cu suportul financiar al Uniunii Europene. Conținutul acesteia reprezintă responsabilitatea exclusivă a proiectului „Promovarea și monitorizarea politicilor de responsabilitate socială”, finanțat de Uniunea Europeană. Conținutul emisiunii aparține Asociatia pentru Drepturile Omului Lex XXI și nu reflectă în mod neapărat viziunea Uniunii Europene.