Muzeele joacă un rol esențial în conservarea și transmiterea patrimoniului cultural. Acestea sunt niște ferestre deschise spre trecut și oferă o experiență imersivă în istorie, artă și știință. Muzeele nu doar conservă artefacte valoroase, ci și inspiră și contribuie la formarea unei societăți educate. În Moldova există numeroase muzee și astăzi vă vom prezenta cinci muzee din UTA Găgăuzia, care cu siguranță merită să fie vizitate.
Sursă de inspirație pentru acest material a servit pagina variantei ruse a portalului de știri diez.md. Aici găsiți articolul publicat de colegele noastre.
Muzeul Regional de Istorie și Studiere a Ținutului
Muzeul Regional de Istorie și Studiere a Ținutului se află chiar în inima UTA Găgăuzia, la Comrat. Acesta a fost deschis în anul 1969, iar în prezent constituie cel mai important muzeu din regiune și unul dintre cele mai importante obiective turistice din sudul Moldovei. Acolo veți putea face cunoștință cu toate etapele de dezvoltare a istoriei poporului găgăuz și a autonomiei găgăuze.
Exponatele recreează istoria regiunii timp de câteva milenii și etapele de dezvoltare a culturii găgăuze în ultimele două secole de istorie, începând cu secolele III-IV d.Hr. Totodată, acestea reflectă istoria și cultura găgăuză, obiceiurile și tradițiile poporului, sportul practicat în regiune, medicina și dezvoltarea vieții politice a autonomiei.
# De luni până vineri, muzeul este deschis de la ora 9.0 până la 16.00, iar sâmbătă și duminică – de la 10.00 până la 14.00. Pentru adulți, prețul biletului de intrare fără excursie este de 10 lei, iar cu excursie – 100 de lei. Pentru copii, prețul fără excursie este de 5 lei, iar cu excursie – 50 de lei.
Adresa: strada Lenin 162, orașul Comrat
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 95 de kilometri, ceea ce presupune circa o oră și 20 de minute de condus.
Muzeul Național Găgăuz de Istorie și Etnografie „Dmitrii Caracioban”
Muzeul Național de Istorie și Etnografie din Găgăuzia „Dmitrii Caracioban” este situat în satul Beșalma și reprezintă primul muzeu de istorie găgăuză din lume. Acesta a fost înființat în 1966 de către bibliotecarul și scriitorul local Dmitrii Caracioban.
Astăzi în instituție se păstrează aproape 20 000 de exponate: costume naționale, obiecte de uz casnic, literatură științifică, documente istorice în care, pentru prima dată, sunt menționați găgăuzii și care mărturisesc despre istoria lor. Majoritatea exponatelor sunt într-un singur exemplar, astfel, acestea pot fi văzute doar la Beșalma.
Expozițiile permanente ale muzeului sunt prezentate în șase săli. Prima conține artefacte: documente conservate, cărți, instrumente de muncă. A doua – obiecte etnografice, iar a treia și a patra povestesc despre război, foamete, formarea UTA Găgăuzia, apariția și formarea alfabetului găgăuz și a sistemului de scriere. De asemenea, în muzeu pot fi văzute picturi și sculpturi realizate de fondatorul acestuia.
Muzeul are și o anexă – o moară de vânt funcțională, veche de un secol, de tip bulgăresc. Totodată, în curtea din spatele instituției se află câteva sculpturi.
# De marți până vineri, muzeul este deschis de la 8.30 până la 16.00, iar sâmbătă și duminică – de la 8.30 până la 14.00. Luni este zi liberă. Prețul biletului de intrare fără excursie este de 10 lei, iar cu excursie – 50 de lei.
Adresa: satul Beșalma, raionul Comrat
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 112 kilometri, ceea ce presupune circa o oră și 25 de minute de condus.
Muzeul de Istorie a satului Avdarma
Muzeul din Avdarma a fost construit cu ocazia aniversării a 200 de ani de la fondarea satului. Acesta ne prezintă istoria ținuturilor găgăuze, precum și destinele locuitorilor acestui sat.
Instituția este divizată în două părți: săli în care sunt prezentate obiecte de cultură spirituală și săli în care sunt prezentate obiecte de cultură materială. Colecția muzeului conține arhiva bisericii din 1720, diverse documente istorice, dar și obiecte utilizate în viața de zi cu zi a avdarminenilor.
# Muzeul activează de luni până vineri și este deschis de la ora 9.0 până la 17.00. Accesul este gratuit pentru toți vizitatorii.
Adresa: satul Avdarma, raionul Comrat
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 110 kilometri, ceea ce presupune circa o oră și 25 de minute de condus.
Muzeul de Istorie și Etnografie Ceadâr-Lunga
Muzeul de Istorie și Etnografie Ceadâr-Lunga, fondat în anul 1969, este situat în capitala culturală a autonomiei.
Printre obiectivele principale ale instituției culturale se regăsesc și următoarele:
# studierea vieții și activității personalităților celebre ale orașului;
# studierea vieții cotidiene și a tradițiilor poporului găgăuz;
# familiarizarea cu meșteșugurile găgăuze păstrate în autonomie.
Baza de date din muzeu privind meșterii populari este în mod constant extinsă și actualizată. În fiecare an se studiază folclorul, iar personalul lucrează la colectarea exponatelor.
Numărul total de exponate este astăzi de 9 380 de unități, iar cea mai mare parte a fondului muzeistic (mai mult de 55 %) o constituie obiectele etnografice.
# Muzeul activează de luni până vineri și este deschis de la ora 9.0 până la 17.00. Prețul biletului de intrare este de 2 lei fără excursie și de 3 lei cu excursie.
Adresa: strada Lomonosov, orașul Ceadâr-Lunga
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 130 de kilometri, ceea ce presupune circa o oră și 40 de minute de condus.
Muzeul de Istorie și Studiere a Ținutului Cișmichioi
Muzeul de Istorie și Studiere a Ținutului Cișmichioi a fost înființat pe baza muzeului școlar, care exista din 1988. Fondatorul instituției este Vasili Dercaci. Muzeul a fost deschis oficial în data de 5 mai 1999, când exponatele au fost mutate la primul etaj al Casei de Cultură din localitate. Obiectul de activitate al instituției este colectarea, depozitarea, popularizarea și expunerea colecției de valori culturale.
Fondul principal al muzeului include: suvenire, documente și fotografii din viețile mai multor persoane celebre din sat, obiecte legate de evenimente de importanță națională și internațională, anticariate etc.
# Muzeul activează de luni până vineri și este deschis de la ora 8.0 până la 17.00. Accesul este gratuit pentru toți vizitatorii.
Adresa: satul Cișmichioi, raionul Vulcănești
Dacă parcurgeți distanța cu mașina personală, din centrul capitalei până la destinație sunt aproximativ 200 de kilometri, ceea ce presupune circa două ore și 30 de minute de condus.
Informații despre mai multe muzee din Republica Moldova puteți găsi aici.
În Moldova există zeci de muzee inedite, fiecare cu un istoric deosebit și cu exponate valoroase. Datorită acestora, trecutul devine și mai ușor de explorat, de înțeles și de îndrăgit. Însă partea negativă a lucrurilor o constituie faptul că noi nu cunoaștem nimic despre ele, nici măcar câte sunt, unde se află și ce prezintă. Astfel, echipa #diez și-a propus să le descopere, rând pe rând, pe toate.