În weekend, Moldova va fi traversată de un ciclon sudic. Ne așteaptă lapoviță, ninsori și minime de până la −15 °C

ninsoare-3
Foto:#diez

Un ciclon sudic va străbate teritoriul Republicii Moldova în acest weekend. Acesta va lua naștere în Marea Mediterană și va aduce precipitații, la început sub formă de ploaie, ulterior sub formă de lapoviță și ninsoare. Informația a fost confirmată pentru #diez de șeful Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca.

Potrivit șefului SHS, ciclonul va fi activ în perioada 7-9 ianuarie, iar odată cu trecerea lui se așteaptă și intensificări de vânt. De asemenea, există probabilitatea formării poleiului și ghețușului.

Vom mai avea încă două zile cu temperaturi calde, iar ulterior ne așteaptă o invazie de aer polar. În data de 7 ianuarie am putea avea precipitații puternice, iar dacă va fi cazul, vom emite o avertizare meteorologică: un cod galben sau un cod portocaliu, valabil în perioada 7-9 ianuarie.

Ghenadie Roșca

Conform datelor Serviciului Hidrometeorologic de Stat, de Crăciun pe stil vechi la Chișinău se așteaptă maxime de 1 °C ziua, minime 1 °C noaptea și lapoviță. A doua zi, pe 8 ianuarie, lapovița se va transforma în ninsori, iar temperaturile vor scădea la −5 °C ziua și −6 °C noaptea. Săptămâna viitoare, minimele vor ajunge și la −11 °C, iar maximele vor ajunge la −3 °C.

Prognoza meteo în Chișinău. Sursă: SHS/captură de ecran

În zona de nord a Republicii Moldova, temperatura minimă va ajunge la −15 °C, iar temperatura maximă va fi de −6 °C. La sud, termometrele vor arăta minime de −10 °C și maxime de −1 °C. Temperaturile negative se vor menține până în data de 10 ianuarie și vor crește ușor cu 2-4 °C, atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte.

Poți verifica care este temperatura în localitatea ta aici.

Riscuri și recomandări în caz de ninsoare

Pentru că ne așteaptă și ninsori, este important să precizăm care sunt riscurile asociate cu acest fenomen meteorologic și de ce recomandări trebuie să ținem cont pe timp de zăpadă. Acestea sunt importante pentru a anticipa posibile consecințe negative.

Riscuri:
# reducerea vizibilității;
# creșterea riscului derapajelor și a accidentelor rutiere;
# perturbarea locală a traficului rutier;
# izolarea parțială a unor localități;
# avarierea unor construcții sub acțiunea greutății stratului de zăpadă;
# avarierea liniilor de telecomunicații și de transport al energiei electrice.

Se recomandă:
# adaptarea permanentă a vitezei autovehiculului la condițiile de drum;
# folosirea sistemului de iluminare-avertizare pe toate categoriile de drumuri;
# evitarea activităților obositoare, cum ar fi împinsul mașinii sau mersul în zăpadă adâncă, pentru prevenirea hipotermiei și acutizării bolilor cardiace;
# asigurarea autovehiculului cu lanțuri pentru zăpadă, lopată, răzuitoare, cablu de remorcare, combustibil de rezervă;
# respectarea indicațiilor autorităților;
# evitarea părăsirii imobilelor.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente