În ziua de 3 ianuarie în spațiul public a apărut un document de tip circulară prin care Direcția Generală Educație, Tineret și Sport (DGETS) din cadrul Primăriei municipiului Chișinău a anunțat despre „suspendarea activității claselor și grupelor cu program prelungit pentru semestrul II al anului de studii 2023/2024”. Cu o zi înainte, în data de 2 ianuarie, viceprimara Olga Rusu a precizat că DGETS va trebui să „eficientizeze cheltuielile care țin de grupele cu regim prelungit, dar și alte servicii educaționale suplimentare” achitate de primărie.
Decizia menționată de Olga Rusu a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău pe 29 decembrie 2023, iar motivul invocării a fost alocarea bugetului insuficient pentru primărie din bugetul național.
Documentul privind sistarea grupelor cu program prelungit (GPP) a fost semnat de șeful DGETS, Andrei Pavaloi, și a fost expediat instituțiilor de învățământ din municipiu. Ulterior, a fost făcut public în grupul de Facebook „Părinți solidari”.


În acest context, mai mulți părinți s-au arătat nemulțumiți de această decizie argumentând că „din păcate, așa se pune în pericol siguranța copiilor, dar și procesul de învățare” și că „la grupe, copiii se află într-un mediu sigur, sub supravegherea unui adult și sunt asistați în procesul de învățare”.
De asemenea, a fost lansată și o petiție în mediul online, adresată primarului general, Ion Ceban, prin care se cere prelungirea activității GPP. Potrivit acesteia, sistarea activității grupelor cu program prelungit „va avea un șir de consecințe negative și riscuri, inclusiv pentru sănătatea și viața copiilor”. Mai mult, în fața primăriei, a fost organizat și un flashmob cu genericul „Cerem bani pentru grupele cu program prelungit ale claselor primare din Chișinău”.
Reacția DGETS: „A fost sistată finanțarea, nu activitatea”
Contactat de #diez, șeful DGETS, Andrei Pavaloi, a menționat că, prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale, s-a decis sistarea finanțării acestor grupe, nu a activității acestora.
Potrivit acestuia, grupele cu program prelungit funcționează în baza Codului educației și a unui regulament aprobat de către Ministerul Educației și Cercetării în anul 2016. Ele nu sunt parte a programului școlar, sunt opționale și pot fi organizate cu susținerea financiară a Autorităților Publice Locale sau în alte condiții legale. Până acum trei ani, GPP au funcționat în baza bugetelor instituțiilor de învățământ, iar în 2021 Primăria Chișinău a identificat surse financiare pentru a da suplimentar instituțiilor bani, în vederea acoperirii cheltuielilor pentru întreținerea acestor grupe.
În decembrie 2023 la adoptarea bugetului de stat, Guvernul a impus Primăriei Chișinău o povară în valoare de 1,3 miliarde de lei, situație care a îngreunat foarte mult activitatea primăriei, ținând cont că au fost impuse anumite plăți obligatorii pe seama APL Chișinău.
Respectiv, la finalul lunii decembrie, când a fost adoptat bugetul național, s-a constat un deficit bugetar enorm, iar identificarea anumitor resurse financiare pentru susținerea activității grupelor cu program prelungit nu a fost posibilă.
În acest context, prin intermediul Comisiei pentru Situații Excepționale, s-a decis sistarea finanțării acestor grupe, nu a activității.
Noi am emis respectiva circulară ținând cont de situația financiară. Probabil s-a făcut o anumită interpretare de către mai mulți oameni sau ceva nu a fost pe înțelesul tuturor.
Andrei Pavaloi, șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport
Șeful DGETS a mai menționat că a avut mai multe ședințe cu colegii, dar și cu directorii instituțiilor de învățământ, în care au încercat să identifice soluții în ceea ce privește activitatea de după orele de clasă a elevilor.
A fost creat și un grup de lucru în cadrul DGETS pentru a oferi cele mai bune soluții managerilor instituțiilor de învățământ. Îndată ce vom decide noul mecanism de implementare al GPP, vom emite o nouă circulară.
Andrei Pavaloi, șeful Direcției Generale Educație, Tineret și Sport
Ce spune Ministerul Finanțelor
Într-un comunicat, Ministerul Finanțelor a declarat că conform Legii bugetului de stat pentru anul 2024, volumul transferurilor de la bugetul de stat către bugetul municipal Chișinău constituie 3 859,1 milioane de lei, iar volumul transferurilor aprobat în Legea bugetului de stat pentru anul 2023 este de 3 777,1 milioane de lei, înregistrându-se, astfel, o majorare de 81,5 milioane de lei față de anul trecut.
La sfârșitul anului 2022 la aprobarea proiectul bugetului municipal Chișinău pentru anul 2023 s-a stabilit ca pentru învățământ să fie alocată suma de aproximativ 3,9 miliarde de lei, cu o majorare de 29 % față de anul 2022. Suma alocată pentru anul 2024 nu se cunoaște deocamdată, deoarece bugetul încă nu a fost aprobat.