Universitatea Tehnică a Moldovei consolidează parteneriatul de succes cu Springer Nature, deschizând noi orizonturi în cercetare și dezvoltare academică

viber_image_2024-01-02_11-33-07-670

În decursul ultimului deceniu, Universitatea Tehnică a Moldovei a construit o colaborare solidă și de încredere cu prestigioasa companie editorială Springer, consolidându-și poziția de lider în domeniul cercetării și inovației academice. Springer Nature, entitatea editorială-mamă, include diverse companii precum BioMed Central, Palgrave Macmillan, Nature Research și Springer International Publishing, oferind astfel UTM acces la o gamă extinsă de resurse academice.

Parteneriatul permite Universității Tehnice a Moldovei să beneficieze de informații esențiale și actualizate prin platforma SpringerLink, sprijinind cercetarea și dezvoltarea academică într-o varietate de discipline științifice. UTM se distinge și prin organizarea conferinței internaționale „Nanotechnologies and Biomedical Engineering” (ICNBME), eveniment la care lucrările sunt publicate de Springer și incluse în seria de conferințe IFMBE (International Federation for Medical and Biological Engineering).

În recunoașterea rezultatelor remarcabile, editura Springer Nature a decis să expună 30 de titluri de publicații în cadrul ICNBME, ediția a patra, contribuind astfel la vizibilitatea globală a cercetărilor științifice ale UTM. Bunăoară, materialele ediţiei a treia a conferinţei ICNBME au fost accesate pe platforma SpringerLink de peste 200 de mii de utilizatori, intrând astfel în top 25 al celor mai solicitate publicații științifice.

Remarcând succesul conferinței, conducerea editurii Springer Nature a decis să sprijine evenimentul prin organizarea unei expoziții cu 30 de titluri de publicații în cadrul ediției a patra a ICNBME. Aceste publicații, donate Universității Tehnice a Moldovei, includ 24 de cărți și șase reviste care acoperă subiecte de know-how în domeniile de interes ale conferinței.

Biblioteca Științifică UTM a fost un partener activ în această colaborare, organizând seminare cu reprezentanții companiei Springer. Cercetătorii, doctoranzii și cadrele didactice ale UTM au avut oportunitatea de a interacționa și de a se familiariza cu resursele și funcționalitățile oferite de platforma SpringerLink. Subiectele abordate au inclus selecția revistelor științifice internaționale pentru publicare și pregătirea articolelor, contribuind la îmbogățirea cunoștințelor academice. Printre activitățile organizate în acest scop evidențiem:

# Prezentarea resurselor Springer abonate de către UTM (21 martie 2017), invitaţi: Tiberius Ignat, reprezentant de la Scientific Knowledge Services şi Pavan Ramrakha de la Springer Nature (https://utm.md/blog/2017/03/20/springer-link).

# Seminarul cu tema: „Publicarea articolelor ştiințifice în revistele editate la Springer Nature” (11 februarie 2019), moderator: Daria Iovceva, reprezentant al companiei Springer Nature (https://utm.md/blog/2019/02/11/cum-publicam-articole-stiintifice-in-reviste-marca-springer-nature).

# Webinerele cu tema: „How to publish” (4, 10 februarie 2020), moderator:  Daria Iovceva, reprezentant Springer Nature (https://utm.md/blog/2020/02/02/webinare-how-to-publish-organizate-de-springer-nature).

Pe parcursul anilor, Biblioteca Științifică a UTM a abonat accesul online la cărți și reviste din colecțiile Springer Nature, asigurând astfel accesibilitatea publicațiilor cu cele mai actuale informații științifice pentru beneficiarii UTM. În anul 2024, utilizatorii UTM vor avea acces la peste 2500 de reviste științifice și 10 colecții de cărți electronice, cu un număr total de aproximativ 36700 de titluri, acoperind domenii precum:

# mathematics and Statistics;
# biomedical & Life Sciences;
# energy;
# engineering;
# physics and astronomy;
# professional and applied computing;
# business & management;
# computer science;
# earth & environmental science;
# chemistry & materials science.

Un aspect notabil al colaborării este facilitarea accesului la resursele Springer Nature prin rețeaua de calculatoare a UTM, eliminând necesitatea autentificării cu nume de utilizator și parolă. Adresa de acces este https://link.springer.com, iar textul integral pentru articolele din reviste poate fi accesat în format PDF și/sau HTML. Cărțile electronice, care includ monografii, manuale, atlase și alte tipuri de lucrări, pot fi descărcate integral în format PDF sau accesate/descărcate separat pe capitole.

De asemenea, Springer Nature oferă publicații în acces deschis, totalizând peste 2700 de cărți și aproximativ 700 de reviste, accesibile gratuit din afara rețelei UTM. Listele complete ale titlurilor de reviste și cărți, împreună cu adresele de acces pe https://link.springer.com, pot fi consultate prin a accesa:

# Reviste accesibile prin abonament;
Cărţi accesibile prin abonamen;
Reviste în Acces Deschis;
Cărţi în Acces Deschis.

În vederea facilitării utilizării bazei de date SpringerLink, Biblioteca Științifică a UTM a dezvoltat un Ghid de utilizare SPRINGERLink, care oferă informații relevante despre procesul de căutare și regăsire a informației.

Prin această colaborare fructuoasă, Universitatea Tehnică a Moldovei continuă să se afirme ca un centru de excelență academică, deschizând noi orizonturi în cercetare și dezvoltare în parteneriat cu Springer Nature, în beneficiul comunității academice globale.

Acest material a fost scris și redactat de echipa UTM. Informațiile prezentate în acest material nu reflectă nici într-un mod opiniile echipei #diez.

Taguri: #PromoUTM
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente