Start-upurile sunt afaceri noi, de obicei mici și inovatoare, care încearcă să dezvolte și să aducă pe piață produse sau servicii noi. Aceste companii sunt numite „start-upuri” pentru că sunt la începutul lor și abia încep să-și construiască calea pe piață.
Scopul multor start-upuri este de a se transforma în unicorni. Da, corect ați înțeles, unicorni. Totuși, nu vorbim despre acei unicorni din povești, dar despre un termen care se atribuie acelor start-upuri care ating valoarea capitalului de 1 miliard de dolari. Acest termen de „unicorn” a fost atribuit încă în anul 2013 de către Aileen Lee, fondatoare a unui fond de investiții cu capital de risc, celor 39 de companii care au avut la acel moment o valoare de peste 1 miliard de dolari, iar această metaforizare a fost folosită pentru a pune accent pe raritatea unor astfel de start-upuri.
Din păcate, în Moldova încă nu avem astfel de unicorni, dar echipa de la Dreamups își propune să încurajeze apariția primului unicorn în Republica Moldova prin organizarea evenimentelor precum Dreamicon.
Mai multe despre unicorni
În toată lumea sunt aproximativ 14 000 de companii unicorn. Din spusele Doinei Nistor, anul 2023 arată rău la acest capitol; este anul cu cei mai puțini unicorni creați vreodată – în jur de 44 în toată lumea.
Este și o veste bună aici. În perioadele de criză apar oportunități pentru a face mai mult. Acum este timpul să-ți creezi propriul start-up, să dezvolți un produs unic pe piață. În Moldova, avem numeroase oportunități în acest domeniu, grație tinerilor noștri. Fiecare tânăr din Moldova are șansa să inoveze. Din acest motiv, ne dorim ca Moldova să devină o țară inovatoare.
Doina Nistor, șefa proiectul de competitivitate al USAID Moldova
Doina Nistor spune că în Moldova avem nevoie de mai multe start-upuri, fiindcă acum în țară sunt de două ori mai puține decât media din UE. Avem mai puține start-upuri decât în Georgia și Ucraina.
Totuși, scena startup-urilor din Moldova a înregistrat o creștere în anul 2023 și a urcat trei poziții față de anul precedent, clasându-se pe locul 85 în lume și pe locul 22 în Europa de Est. De asemenea, și orașul Chișinău a înregistrat în anul 2023 o creștere remarcabilă de 157 de poziții, ajungând pe locul 497 la nivel global și pe locul 39 în Europa de Est.
Pe primele locuri la nivel de țări în acest top se află SUA, Marea Britanie și Israel.
*România se află pe locul 42 în lume, iar Ucraina – pe 49.
De ce avem nevoie de unicorni în Moldova?
Mihai Stipanov, fondator la Dreamups și Mozaic, spune că unicornul este un puzzle care ar aduce mai multe beneficii în Republica Moldova.
Beneficiile:
#1. un start-up unicorn aduce cu el o sensibilizare uriașă pentru țară;
#2. chiar dacă servește pentru piața globală, cele mai mari oficii operaționale vor fi în țara de baștină (adică în Moldova);
#3. atrage cele mai bune talente să se alăture ecosistemului de start-up;
#4. setezi un exemplu-model pentru alți fondatori de start-upuri;
#5. când ai un unicorn, transferi cunoștințele altora pentru crearea unui alt unicorn;
#6. creezi milioneri și, eventual, în viitor, angel investors.
Angel investors – persoană bogată care investește bani proprii într-o companie – de obicei un start-up – care se află în primele etape de dezvoltare. „Investitorii-îngeri” se așteaptă să devină proprietari ai companiilor pe care le sprijină, deoarece capitalul lor nu este garantat – ei nu au niciun drept asupra activelor companiei.
Șansa unui start-up să devină unicorn este de 1,2 %
Din punct de vedere statistic, dintre 82 de start-upuri care câștigă fonduri în mărime de 1 milion de euro, doar un singur start-up ajunge la etapa în care devine unicorn. Adică șansa este de 1,2 %. Mihai Stipanov explică că aceasta este matematică pură.
Dacă vrem să avem un unicorn în Moldova, atunci avem nevoie de 82 de start-upuri care vor strânge fonduri în mărime de cel puțin 1 milion de euro fiecare. După calculele pe care le-am făcut, pentru a avea 82 de start-upuri care vor strânge fonduri în mărime de cel puțin 1 milion de euro, vom avea nevoie de 1 000 de companii. 8 % dintre aceste companii ar trebui să colecteze cel puțin 1 milion de euro.
Mihai Stipanov, fondator la Dreamups și Mozaic
Ce trebuie să facem acum? Ar trebui să creăm 1 000 de start-upuri.
Pentru a face acest lucru, Mihai Stipanov precizează că vom avea nevoie de:
#1. idei bune – nu toate ideile sunt bune și nu rezolvă probleme reale;
#2. universități – start-upurile au nevoie de talente, de oameni care vor crea acele inovații. Este nevoie de o cooperare strânsă cu universitățile care vor crește acești specialiști;
#3. capital – el este crucial pentru a crește un start-up;
#4. corporații;
#5. servicii de suport;
#6. guvernare – care să ajute cu politici și cercetări;
#7. mentori și acceleratori;
#8. infrastructură pentru lucru.
Nu există reguli cum ai putea crește un unicorn. De această părere este Vitalie Buzu, fondator și CEO la GreenoSoil.
Nimeni nu-ți poate spune cum poți deveni un unicorn. Cei care știu cum să devină unicorni, vor deveni. Este o doză de noroc să fii la locul potrivit și la timpul potrivit pentru a crea o companie unicorn. Poți să lucrezi mult și să nu ai succes sau poți să lucrezi mult și să ai succes – aici deja nu depinde de tine.
Vitalie Buzu, fondator și CEO la GreenoSoil
Poți crea un unicorn în Moldova?
Răspunsul lui Vitalie Buzu a fost simplu – nu. Dar ar putea cineva din Moldova să întemeieze o companie unicorn?
Desigur, fiecare poate, dar trebuie să ai o piață mai mare. Nu vei putea face asta aflându-te în Moldova, unde piața este foarte mică. Vei avea nevoie să te muți undeva ca să poți să fii conectat cu acei oameni care te vor ajuta să crești. Unicul lucru care contează este executarea bună a tuturor proceselor și o echipă extrem de profesionistă. Trebuie să fii onest cu tine însuți și să nu ai iluzii. Înainte să vorbim despre faptul cum să devii un unicorn, vinde mai întâi un business de 1 milion de dolari, apoi altul de 10 milioane de dolari și ulterior unul de 100 de milioane de dolari. Doar după acești pași, probabil, vei deveni unicorn cu un capital de 1 miliard de dolari.
Vitalie Buzu, fondator și CEO la GreenoSoil
Aliona Rotaru, directoare executivă la Dreamups spune că scopul lor este să crească primul unicorn din Moldova: „Dacă vom face asta, misiunea noastră va fi îndeplinită”.
Educația pentru tineri
Ion Donea precizează că în cadrul agenției pe care o conduce nu investesc în start-upuri, dar în tineri, organizații și centre de tineret. Din spusele lui, această investiție este foarte importantă, care în viitor va da roade.
Tinerii sunt cei care vor transforma Republica Moldova. O problemă importantă care există la noi vizează inovările sociale. Ar trebui să se creeze un parteneriat între universități, tinerii din Moldova, organizațiile de tineret, autoritățile și donatorii. Chiar poate să se creeze un spațiu de lucru între ei. Sper că investind în tineri îi vom motiva să rămână în Republica Moldova.
Ion Donea, directorul Agenției Naționale pentru Dezvoltarea Programelor și Activității de Tineret
În aceeași ordine de idei, Michelle Iliev a adăugat că educația din Moldova poate să cultiveze mentalitatea antreprenorială și talentele, care, din spusele ei, în 2023 sunt crescute încă în universități
Trebuie să începem să credem în universitățile noastre și să le ajutăm să-și reconceapă programele lor de studii și să fim parte ale acestora. O astfel de abordare funcționează în alte țări. Magia se va întâmpla doar atunci când sectorul privat, acceleratoarele și comunitățile vor deschide ușa universităților și vor veni cu inițiative ca să contribuie la învățarea studenților.
Michelle Iliev, manageră principală pe educație în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului
Pitch deck, șapte start-upuri și 30 000 de euro
La evenimentul Dreamicon din 9 decembrie 2023, am aflat ce înseamnă un pitch deck și am văzut ideile a șapte start-upuri care au luptat pentru premiul mare de 30 000 de euro oferit de comunitatea Mozaic, Business Angels.
Pe scurt: pitch deck sunt prezentări scurte de câteva minute prin care un start-up încearcă să convingă clienții sau investitorii să lucreze cu ei și să le ofere finanțare. Pentru aceasta un start-up trebuie să-și prezinte ideea, produsul, serviciile sau scopul propus.
Ideile de start-up care au fost prezentate la Dreamicon:
# Oto – aplicație care te ajută să faci o comandă prin QR code la restaurant, fără chelner și cu ajutorul Inteligenței Artificiale;
# Viarlive – soluții pentru tururi virtuale în imobiliare;
# AML Crypto – instrumente de analiză blockchain;
# One syncs – platformă B2B SaaS pentru gestionarea performanțelor în companiile IT;
# Bizchat.io – chat bot care funcționează cu ajutorul Inteligenței Artificiale;
# Langly – aplicație gratuită pentru a învăța limba engleză;
# Robolex Docs – inteligența artificială în generarea de documente juridice.
Cine a câștigat 30 000 de euro?
Premiul mare a fost oferit echipei Robolex Docs. Mihai Coșleț, care a prezentat ideea de start-up în fața investitorilor, a spus că aceasta va elimina 90 % din munca manuală a avocaților.
Dacă ești avocat trebuie să analizezi cât mai multe documente într-un timp restrâns, se verifici dacă n-ai comis vreo greșeală etc. Imaginează-ți că trebuie să faci asta de 10 ori pe zi. În medie, unui avocat îi ia o oră să facă o cerere. Din acest motiv, mii de cereri se pierd. Robolex Docs te va ajuta să aranjezi toate documentele în cel mult într-un minut. Pe Robolex Docs încarci factura, generezi documentul și-l expediezi în mai puțin de un minut. Decizia noastră le va ușura mult munca avocaților și lucrează pe întreg teritoriul Uniuni Europene.
Mihai Coșleț
Echipa Robolex Docs este alcătuită din trei persoane – Nicu Predeus, cu expertiză juridică, Mihai Coșleț, tehnician și inginer de software, și Nicu Chiciuc, care este pasionat de inteligență artificială.
Dacă vrei să crești start-upul într-un unicorn, piața Republicii Moldova ar putea fi prea mică pentru asta. Dar acesta nu este un criteriu de descurajare, ci din contra – să gândești la scară largă și să concepi un produs care să fie util oamenilor din fiecare colț al lumii.
Chiar dacă am pornit de la ideea că Moldova nu are unicorni și că va fi practic imposibil să-i crească, totuși, pe unul l-am întâlnit. Era chiar la conferința Dreamicon, inspirând prin prezența sa tinerele talente din țară să creadă în visurile și ideile pe care le au, și cel mai important – să nu renunțe la ele.