România intră în spațiul Schengen. Astfel, începând cu luna martie a anului 2024, controlul la frontierele aeriene și maritime se va elimina, prezentarea pașapoartelor nemai fiind necesară. Decizia a fost adoptată de către Consiliul Uniunii Europene în data de 30 decembrie 2023.
Potrivit Deciziei privind aplicarea acquis-ului Schengen în România, luată în unanimitate, acquis-ul comunitar Schengen se va aplica doar la frontierele aeriene și navale ale României. Totuși, în cursul anului 2024, Consiliul ar putea lua o decizie de eliminare a controalelor și la frontiera terestră.
Ministerul Afacerilor Interne al României a menționat într-un comunicat că Decizia prevede o serie de măsuri privind întărirea controlului la frontiere și combaterea migrației ilegale, precum și aplicarea Regulamentului Dublin, dar România aplică deja măsurile date din cursul anului 2023. Respectiv, Decizia Consiliului UE nu conține obligații noi pentru țara vecină.
Decizia este însoțită de două declarații politice complementare, una trilaterală Austria – România – Bulgaria și alta individuală a Comisiei Europene, care prevăd, de asemenea, măsurile de întărire a controlului la frontiere și de aplicare a Regulamentului Dublin, precum și angajamentul politic de a continua în 2024 discuțiile privind aplicarea acquis-ului integral Schengen, inclusiv cu privire la frontierele terestre.
Atât Decizia Consiliului UE, cât și declarațiile politice care o însoțesc, reflectă acordul politic la care Austria, România și Bulgaria au ajuns în 23 decembrie 2023.
Menționăm că Decizia privind aplicarea acquis-ului Schengen se referă și la Bulgaria. Respectiv, aceasta la fel va elimina verificările la frontiera aeriană și maritimă.
„Sunt foarte încântat că în 2024 controalele interne aeriene și maritime dintre Bulgaria și România și celelalte țări Schengen vor deveni un lucru a trecutului, după 12 ani de negocieri. Astfel, continuăm să construim o zonă de liberă circulație din ce în ce mai largă și mai puternică”, a declarat ministrul spaniol de interne, Fernando Grande-Marlaska Gómez.
Astfel, din 31 martie 2024 nu vor mai exista controale asupra persoanelor la frontierele aeriene și maritime interne ale UE între Bulgaria și România și celelalte țări din spațiul Schengen. Data corespunde cu modificarea programului de iarnă/vară stabilită de Asociația Internațională a Transporturilor Aeriene.
Discuțiile cu partea austriacă privind aplicarea integrală a acquis-ului comunitar Schengen au fost reluate după data de 23 august 2023, după întâlnirea dintre ministrul român de interne și ministrul austriac de interne, și au fost continuate constant între cei doi miniștri pe parcursul lunilor care au urmat.
În data de 9 decembrie 2023, partea austriacă a comunicat public în presa austriacă, prin intermediul ministrului austriac de externe, faptul că este deschisă la discutarea aplicării acquis-ului comunitar Schengen la frontiera aeriană a României.
În data de 11 decembrie 2023, în contextul Forumului ,,Salzburg”, desfășurat la Brdo (Slovenia), a avut loc o nouă rundă de discuții între miniștrii de interne român și bulgar, în pregătirea întâlnirii cu ministrul de interne austriac, care a avut loc o zi mai târziu, în data de 12 decembrie 2023.
Cu ocazia trilateralei miniștrilor de interne România-Bulgaria-Austria de la Brdo (Slovenia), partea austriacă a confirmat oficial acordul pentru ridicarea controalelor la frontiera aeriană, dar, la propunerea părții române, au fost înregistrate și progrese semnificative legate de frontiera maritimă, partea austriacă reiterând, pe de altă parte, faptul că poziția legată de controlul la frontierele terestre va rămâne neschimbată în 2023.
Cele trei părți au convenit continuarea discuțiilor cu obiectivul de a realiza un acord politic și a genera condițiile pentru o Decizie a Consiliului UE privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen până la sfârșitul anului 2023. Respectiv, în urma contactelor și reuniunilor online care au urmat, cele trei părți au ajuns la acordul politic din 23 decembrie 2023.
Pentru a se alătura spațiului Schengen, țările trebuie să îndeplinească următoarele criterii:
# controlul frontierelor externe;
# eliberarea de vize Schengen uniforme;
# cooperarea eficientă în materie de securitate;
# respectarea regulilor Schengen;
# conectarea la Sistemul de informații Schengen (SIS) și Sistemul de informații privind vizele (VIS).
Potențialii membri sunt apoi supuși unei „evaluări Schengen” pentru a-și evalua gradul de pregătire.
Aici găsiți listele țărilor membre, politicile de vize, documentele pentru călătorie, controalele la frontieră, precum și cerințele de intrare și aderare la spațiul Schengen.
Ca urmare a acestui acord politic din 23 decembrie 2023, din data de 26 decembrie 2023 au avut loc discuții bilaterale, trilaterale și multilaterale între partea română, partea austriacă, partea bulgară, Comisia Europeană și Președinția spaniolă, soldate cu un acord asupra Proiectului de Decizie al Consiliului UE – acord la care s-a ajuns în data de 29 decembrie 2023, ora 23.40.
Prin urmare, în data de 30 decembrie 2023, între orele 20.00 și 22.00, Decizia Consiliului UE a fost votată de toate statele membre ale UE.
Ce este Schengen?
Spaţiul Schengen este una dintre principalele realizări ale proiectului european . A început în 1985 ca un proiect interguvernamental între cinci țări UE – Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos și Luxemburg – și s-a extins treptat pentru a deveni cea mai mare zonă de călătorie gratuită din lume.
Schengen este numele unui mic sat din Luxemburg, la granița cu Germania și Franța, unde Acordul Schengen și Convenția Schengen au fost semnate în 1985 și, respectiv, în 1990.
A face parte dintr-o zonă fără controale la frontierele interne înseamnă că țările:
# nu efectuează controale la frontierele lor interne, cu excepția cazurilor de amenințări specifice;
# efectuează controale armonizate la frontierele lor externe, pe baza unor criterii clar definite.
Setul de reguli care guvernează spațiul Schengen se numește Codul frontierelor Schengen.
Astăzi, spațiul Schengen include 29 de țări, ultimele două care au aderat fiind România și Bulgaria,
Care sunt beneficiile Schengen?
Spațiul Schengen permite a peste 400 de milioane de oameni să călătorească liber între țările membre fără a trece prin controale la frontieră.
Potrivit ultimelor date publicate de către Consiliul UE, în fiecare zi, aproximativ 3,5 milioane de persoane trec granițele interne pentru muncă sau studiu sau pentru a vizita familiile și prietenii, iar aproape 1,7 milioane de persoane locuiesc într-o țară Schengen în timp ce lucrează în alta.
Europenii fac aproximativ 1,25 miliarde de călătorii în spațiul Schengen în fiecare an, ceea ce aduce, de asemenea, un mare beneficiu pentru sectorul turistic și cultural.
În plus, spațiul Schengen aduce beneficii economice tuturor cetățenilor și întreprinderilor din statele sale participante. Este conceput pentru a fi „piatra de bază a Uniunii Europene și a pieței unice în ansamblu”.
Aici găsiți mai multe detalii.