Revista rusească „Kolpivart” (Колпиварт) a publicat un articol despre trei fabrici de bere din Basarabia. Acesta prezintă nu doar istoria întreprinderilor industriale în cauză, ci și patru etichete care au fost descoperite recent la Sankt Petersburg într-un album prerevoluționar de mărci. Este important de menționat că acestea sunt cele mai vechi etichete ale berii moldovenești. Din ele putem afla ce fel de bere se producea în Moldova, cine deținea fabricile de bere și ce medalii primeau băuturile. În acest material vă împărtășim cele mai interesante detalii descoperite.
Fabrica de bere „Bohemia”
Două dintre aceste etichete basarabene se referă la fabrica de bere Bohemia a lui I.V. Șpirt din Chișinău. Ambele etichete sunt pentru berea „Pilsner”, îmbuteliată în fabrică. Una dintre ele are o imagine a aversului și reversului medaliei de argint a Expoziției Agricole a întregii Rusii din 1903. Pe cea de-a doua etichetă este reprezentată o imagine a medaliei de aur a expoziției franceze (data emiterii medaliei nu se cunoaște).
Se știe că fabrica „Bohemia” a fost construită pe un teren care aparținea surorii arhitectului Alexandru Bernardazzi – Ekaterina Osipovna Țigler. În 1890, fabrica a fost închisă, iar în 1893 a devenit proprietatea Băncii orașului Chișinău. Conform articolului, este posibil ca acest lucru să se fi întâmplat din cauza datoriilor. Câțiva ani mai târziu, fabricii de bere i s-a permis să își reia activitatea, iar proprietarul ei a devenit burghezul Idel Șpirt. Următoarea dată, întreruperea activității fabricii de bere a fost cauzată de Primul Război Mondial. După terminarea războiului, întreprinderea a trecut în proprietatea României și a continuat să funcționeze. „Bohemia” a început chiar să ofere livrare gratuită la domiciliu. Berea putea fi cumpărată din magazinele gastronomice și din restaurante.
Începând cu anul 1923, pe liniile de cale ferată „Chișinău – Ungheni” și „Chișinău – Tighina – Reni – Akkerman” circulau două vagoane ale fabricii de bere „Bohemia”, din care la toate stațiile intermediare se distribuia oamenilor bere proaspătă și rece de calitate superioară, precum și bere în butoaie, scrie oldchisinau.com.
După eliberarea orașului Chișinău de naziști, la cele două etaje ale clădirii existente au fost adăugate încă două etaje. Anume pe baza fabricii „Bohemia” a fost relansată industria berii din Chișinău. În 1974, însă, pe strada Uzinelor a fost construită o nouă întreprindere mare. Astfel, fosta „Bohemia” a produs bere preț de câțiva ani, iar apoi a trecut la fabricarea de produse nealcoolice și a lucrat până la începutul anilor ’80.
În prezent, clădirea se află într-o stare de abandon. Ea nu poate fi demolată, deoarece este inclusă în Registrul monumentelor de arhitectură de importanță națională. Pe baza unor documente vechi, fabrica era situată pe strada Miciurin (în prezent – strada Sfatul Țării).



Fabrica de bere „Rappa”
Cea de-a treia etichetă de bere de consum se referă la Uzina de apă minerală artificială cu aburi și la fabrica de bere Rappa, închiriată de frații Kempe și Kurtț, care și ea se află la Chișinău. Fabrica a fost fondată în 1873, berea fiind vândută în restaurante, magazine de bere și gastronomie. În oraș exista și livrare gratuită la domiciliu. Pe baza publicității din acea vreme, fabrica producea următoarele beri: Țarskoe, Pilsner, Martovskoe și Venskoe.
În 1919, fabrica producea 600 de decalitri de bere pe lună. Producția a fost premiată: în 1903 – la Expoziția agricolă basarabeană de la Chișinău, în 1907 – la Viena.
Fabrica a fost naționalizată în 1940. După război, aceasta a fost fuzionată cu „Bohemia”.

Fabrica de bere Nistreană
Cea de-a patra etichetă aparține Fabricii de bere Nistrene din orașul Tighina. Aceasta a fost construită pe malul Nistrului în 1860. Proprietarii berăriei, la mijlocul secolului al XIX-lea, erau membrii familiei Reich. La Tighina a existat chiar și o alee a fabricii de bere, unde familia Reich avea propria casă.
La începutul secolului al XX-lea, proprietarii întreprinderii erau Blank și Goldenfeld, fapt confirmat de simbolul de pe sticlă „BG”, dar doi membri ai familiei Reich lucrau acolo ca ingineri, potrivit site-ului web al Fabricii de bere Bender.
Era cea mai mare întreprindere, a cărei clasă muncitoare era formată din 25 de muncitori permanenți și șase muncitori temporari. Anual, fabrica de bere producea 50 000 de găleți de bere.
În 2006 a fost înființată Societatea Închisă pe Acțiuni „Fabrica de bere Bender”.
