Perioada sărbătorilor de iarnă înseamnă seri cu filme bune vizionate cu cei dragi și poate chiar cu o farfurie de salată Olivier în mână. Ecranul adună în fața sa rude, prieteni, cinefili de toate vârstele și completează atmosfera sărbătorilor de iarnă. Dacă ți-e dor și ție de un film călduț lângă bradul de Crăciun, dar ai obosit de Home Alone sau Ирония судьбы, îți recomand aici câteva filme potrivite pentru această perioadă.
Pentru cine e nostalgic după desene animate sau vrea să le urmărească alături de cei mici, o recomandare ar fi „Klaus” (2019), în regia lui Sergio Pablos. Acțiunea are loc în cel mai sumbru oraș, unde un tânăr poștaș, fiind alungat de acasă și fiind nevoit să lucreze, se împrietenește cu un creator de jucării, Klaus (inspirat de Moș Crăciun), iar împreună readuc bucuria, speranța și magia Crăciunului. Filmul este disponibil pe Netflix.
Îți amintesc și de „Expresul polar” (2004), de Robert Zemeckis, desenul animat despre un băiat ce pornește într-o aventură magică cu trenul spre Polul Nord, iar în calea sa descoperă mai multe despre prietenie, curaj și spiritul Crăciunului. Pelicula s-a bucurat de premiul GRAMMY în 2006 pentru cel mai bun cântec compus pentru un film – Believe –, interpretat de Josh Groban.
Un alt titlu al aceluiași regizor, în care acțiunea se desfășoară în perioada sărbătorilor de iarnă este „Poveste de Crăciun”, o nuvelă de Charles Dickens despre un bătrân morocănos, care după vizita mai multor fantome se transformă într-un om mai blând. Povestea a fost ecranizată de mai multe case de producții în format de film de ficțiune, dar și ca animație. De exemplu, versiunea Disney a fost realizată în 2009 de către Robert Zemeckis, regizorul filmului „Forrest Gump”.
Tot această nuvelă cunoscută a fost adaptată în 2022 de Netflix, cu titlul „Scrooge: Poveste de Crăciun”. Filmul este disponibil pe Netflix.
Probabil ai auzit de pelicula din 1994 „Miracolul de pe strada 34”, de John Hughes. Dar știai că aceasta e, de fapt, un remake al filmului cu același titlu din 1947? Filmul e recomandat celor care pun la îndoială existența lui Moș Crăciun, întrucât personajele principale, un avocat și o fetiță, încearcă să demonstreze că un bătrânel care se declară Moș Crăciun este chiar cel adevărat.
Lansat în același an, 1994, este și „Cine este Moș Crăciun?”, în regia lui John Pasquin. Filmul spune povestea unui tată divorțat care întâmplător face ca Moș Crăciun să cadă de pe acoperișul casei sale accidentându-se. La sugestia fiului, acesta își asumă rolul de Moș Crăciun și oferă copiilor cadouri, călătorește până la Polul Nord, ba chiar trece prin niște schimbări fizice neașteptate.
Următoarele două recomandări sunt probabil mai puțin pentru familie și mai mult pentru cei ce au chef să vizioneze cu ochi critic lucrări cinematografice importante în această perioadă. Dacă ai chef să descoperi atmosfera unui Crăciun scandinav al anilor 1910, îți recomand un titlu important din istoria cinematografiei internaționale – „Fanny și Alexander” (1982), de Ingmar Bergman. Deși filmul parțial autobiografic a fost menit să fie un miniserial de 312 minute, regizorul a ales să scurteze durata acestuia pentru cinematografe până la 188 de minute. Pelicula spune istoria a doi frați și a familiei lor după moartea tatălui și recăsătoria mamei cu un episcop. Această poveste magică, dar totodată reală și dramatică, a obținut patru premii Oscar în 1984, la categoriile: Cel mai pun film străin, Cea mai bună imagine (Sven Nykvist), Cea mai bună scenografie (Anna Asp) și Cele mai bune costume (Marik Vos-Lundh).
Apropo, Bergman este și autorul filmelor Persona (1966), „A șaptea pecete” și „Fragii sălbatici” (1957).
Dacă totuși îți e dor de o lucrare cinematografică în limba română, îți recomand un film în care acțiunea are loc în perioada sărbătorilor de iarnă, deși nu are numaidecât o atmosferă magică sau luminoasă ca filmele de mai sus. „Marți, după Crăciun” (2010) este un film românesc, regizat de Radu Muntean, despre familie, dragoste, înșelare și valori. Protagonistul, aflat într-o căsnicie de 10 ani și tată a unei fetițe de opt ani, trebuie să aleagă înainte de Crăciun dacă va rămâne cu soția sa sau dacă o va părăsi pentru amanta mai tânără, dentista fiicei sale. Filmul a fost nominalizat la categoria Un Certain Regard la Festivalul Internațional de Film de la Cannes în 2010.
Îți doresc vizionare plăcută și sărbători luminoase!
Consumul excesiv de filme nu dăunează sănătății!