25 de idei de afaceri ale femeilor din Moldova pe care merită să le cunoști

main xy accelerator Large
Foto:Programul „XY Women Accelerator II”

La evenimentul de încheiere a programului „XY Women Accelerator”, aflat la a doua ediție, 25 de femei antreprenoare și-au prezentat ideile de afaceri în fața juriului și a publicului. La sfârșitul serii au fost selectate trei câștigătoare care au plecat acasă cu premii valoroase. Care sunt ideile de business a tuturor participantelor, dar și cine sunt câștigătoarele programului, aflați în articolul de mai jos.

Programul „XY Women Accelerator II” a avut o durată de trei luni, timp în care 30 de fete și femei au fost ajutate să-și dezvolte propriile afaceri prin intermediul sesiunilor de mentorat individuale și de grup, cu ateliere de lucru online și offline.

În cadrul evenimentului final din 22 decembrie, femeile antreprenoare au ieșit cu pitch-uri de câte trei minute fiecare în fața juriului și a publicului alcătuit din investitori, oameni de afaceri, organizații și mentori.

Despre ce au fost toate cele 25 de idei prezentate

Marcela Mastac și-a prezentat ideea de afacere Gugagaga Toys, care se poziționează a fi mai mult decât un producător de jucării. Acestea sunt făcute din lemn și, din spusele Marcelei, contribuie la dezvoltarea motrică a copiilor care au până la cinci ani. Toate jucăriile sunt gândite și produse în Moldova.

Marcela Mastac

Alina Bădărău vrea să facă societatea noastră mai fericită și mai sănătoasă. Cum anume? Tânăra are drept scop să familiarizeze 180 000 de persoane din Moldova cu yoga datorită afacerii sale YOGAGO – o soluție complexă pentru sănătatea corpului și a minții. YOGAGO le propune clienților antrenamente în grup sau individuale și cursuri online despre yoga.

Alina Bădărău

Daniela Miron își propune să deschidă o școală de film pentru copii și adolescenți cu vârsta de la șapte la 18 ani. La Youth Film School vor avea loc cursuri teoretico-practice unde se vor preda toate etapele de producție a unui film: istoria filmului, producție, post producție și până la montaj. La final de curs, fiecare participant se va alege cu un film propriu la care a lucrat.

Daniela Miron

MiaMoon Bathbombs, prezentată de Maria Borș, are scopul de a produce cea mai sigură bombă de baie pentru copii din ingrediente naturale. Chiar și coloranții folosiți sunt produși din ingrediente naturale precum sfeclă roșie sau morcovi.

Maria Borș

Sofia Sautîci își propune să ajute companiile să-și crească veniturile prin intermediul unui soft pe care l-a dezvoltat – BI Systems –, care le oferă posibilitatea întreprinderilor să ia decizii eficiente bazate pe date concrete. În cuvinte mai simple, ar fi vorba despre un panou de control al companiei de unde pot fi gestionate toate procesele. Acest lucru ar ajuta afacerile să-și crească veniturile cu aproximativ 20 %.

Sofia Sautîci

De la industria farmaceutică la medicina naturistă, Daniela Jilihovschi își propune ca afacerea ei, Plantenela, să devină prima linie de produse bio fabricate în Moldova. În magazinul său, veți găsi produse alimentare, cosmetice și de igienă.

Daniela Jilihovschi

Olga Bux căuta modalități prin care să poată contribui în cel mai bun mod la dezvoltarea propriului copil, astfel a lansat editura Rainbow – cărți cu personaje și tematici interesante copiilor, unde pot desena, tăia și colora. Olga își propune să-și extindă afacerea și în România, urmărind să atingă un nivel de vânzări de 5 000 de cărți lunar.

Olga Bux

Elena Rotaru vrea să construiască o companie care tratează cu multă grijă clienții, echipa și mediul înconjurător. Astfel, a lansat brandul vestimentar „Flori de Mai”, care utilizează exclusiv stofe naturale și reciclabile. Tânăra își propune să exploreze și biomaterialele în crearea hainelor – piele din miceliu sau din ciupercuțe, piele bazată pe plante și umplutură textilă ecologică.

Elena Rotaru

KAÏA, brandul care creează estetică biodegradabilă. Fondatoarea Ecaterina Nikiforova spune că gențile lor textile ecologice nu sunt despre a rezolva o problemă, dar despre a îmbunătăți viața noastră și a generațiilor viitoare. Din greaca antică, „Kaïa” înseamnă planeta Pământ, și Ecaterina vrea ca locul nostru să fie în siguranță încă mult timp înainte.

Ecaterina Nikiforova

Ideea de afacere a Marcelei Diulgher este de a crea o clinică de medicină estetică și integrativă. Ea consideră că sănătatea este egală cu frumusețea, iar pentru acest scop, prin intermediul cabinetului său de frumusețe, vrea să dezvolte o cultură în care femeile din Moldova și nu numai vor împărtăși aceleași valori.

Marcela Diulgher

Cătălina Guzun este fondatoarea studioului de design interior IN2. Ea propune servicii de design a încăperilor persoanelor care nu dispun de timpul necesar pentru a se ocupa de toate procesele. Cătălina spune că proiectele de design sunt gestionate de la faza inițială și până la implementare.

Cătălina Guzun

Veronica Scalețchi, cu ajutorul platformei Learnify, își propune să le ușureze munca profesorilor care predau o limbă străină prin reducerea timpului de pregătire pentru ore. Learnify este un instrument menit să automatizeze pregătirea fișelor de lucru și planurilor de lecție printr-un simplu clic.

Veronica Scalețchi

Diana Boțan și-a prezenta brandul OBSES, care este specializat pe accesorii și bijuterii atrăgătoare pentru generația Z. Diana și-a propus să aducă astfel un strop de inovație în lumea modei, și din spusele ei, OBSES nu e doar un brand de bijuterii, dar e despre comunitate și emoții.

Diana Boțan

Conceptul brutăriei „Din Inima Satului”, prezentat de Paula Popescu, vizează soluționarea următoarei probleme – lipsa unei cafenele tradiționale pe traseul Chișinău-Ungheni, unde zilnic circulă peste 16 000 de vehicule. Împreună cu familia sa, tânăra își propune să construiască un loc tradițional în care oamenii să își petreacă timpul alături de familie.

Paula Popescu

Maria Donțu este fotografă și dorește să deschidă un studio foto mai neobișnuit, numit Creator Studio, pe care să-l decoreze cu plante vii, materiale ecologice, diferite construcții geometrice, mobilier neobișnuit în stil vintage și chiar futurist.

Maria Donțu

Business cu vișine în suc propriu. Rodica Celac a lansat afacerea sa, MiDA, încă în anul 2018, iar acum colaborează cu cele mai mari companii din domeniul patiseriei din Moldova, având una dintre cele mai moderne linii de procesare a vișinilor. Ea are scopul de a produce și mai mult, inclusiv pentru piața externă.

Rodica Celac

Arina Filatova și-a prezenta brandul de haine March Again, care este unul încă relativ tânăr pe piață, dar se dezvoltă cu pași rapizi. Atuurile March Again sunt materialele textile de cea mai înaltă calitate și colecțiile limitate de haine, care nu pot fi găsite în altă parte.

Arina Filatova

Dacă întâmpinați dificultăți în alegerea unei ținute potrivite atunci când deschideți garderoba, Victoria Suruceanu vă poate ajuta. Ea oferă servicii de stil personal, fie că este vorba de achiziționarea de haine noi sau de o revizuire a garderobei pe care deja o aveți. Detoxul garderobei îl puteți realiza atât online, cât și offline.

Victoria Suruceanu

Batonașe fără zahăr, lactoză și gluten. Astfel, Elena Brînzei și-a conturat ideea de afacere, Fitsweet. Ea afirmă că intenționează să ofere locuitorilor țării noastre un produs care să reprezinte o alternativă la dulciurile obișnuite, fiind totodată sănătos.

Elena Brînzei

Acum, copiii pot învăța limba engleză într-un mod și mai interactiv. Cum anume? Cu ajutorul jocurilor VR, programării și designului. Această idee i-a venit Olesei Nistor, care a creat cursul Wild Mind English pentru copiii cu vârsta de la șapte la nouă ani.

Olesea Nistor

Camelia Brașovschi a prezentat platforma sa digitală de cursuri, ICourse. Aceasta oferă servicii de împachetare a cursurilor, plasarea acestora pe pagina web course.com și servicii de vânzare a abonamentelor pentru accesarea cursurilor din diferite domenii, precum HoReCa, Design, Frumusețe etc.

Camelia Brașovschi

Platforma Koryo, prezentată de Corina Bargan, vă va ajuta să învățați limba coreeană. Platforma online pune la dispoziție cursuri de limbă coreeană cu videouri preînregistrate, cu elemente de Inteligență Artificială, pentru nivelul începător și intermediar.

Corina Bargan

Următoarea idee de afacere, prezentată de Inga Covalciuc, vizează transformarea modului în care organizațiile funcționează. CoachHub INCORE le propune companiilor un pachet de servicii care să contribuie la reziliența acestora: evaluarea, monitorizarea și suportul angajaților, servicii de training, coaching și team building.

Inga Covalciuc

Ideea de afacere „Zubidu”, prezentată de Irina Zubco, a apărut atunci când ea, în calitate de mamă, întâmpina dificultăți în a găsi materiale textile naturale și ecologice pentru copii. Astfel, ea și-a propus să producă prosoape, plapume, scutece și alte accesorii pentru copii, folosind doar bumbacul, inul și muselina.

Irina Zubco

Studenții care doresc să-și găsească un job și să obțină experiență de muncă acum vor putea face asta mult mai ușor datorită platformei JOBst, prezentată de Alexa Iachim. Platforma funcționează în modul următor: studenții își vor putea crea un profil, care este validat de universitate, și ulterior își aleg locul de muncă care îi interesează. Companiile primesc aceste solicitări și angajează candidații potriviți. Platforma JOBst primește pentru această conexiune a studenților cu angajatorii 10 % din salariul persoanei angajate timp de trei luni.

Alexa Iachim

Câștigătoarele programului „XY Women Accelerator II”

Locul III

Ecaterina Nikiforova, brandul KAÏA. Premiul: voucher pentru servicii de marketing în valoare de 500 de euro și un voucher de la maib cu o reducere de 3 % la dobânda pentru orice credit business.

Locul II

Olesea Nistor, Wild Mind English. Premiul: voucher pentru servicii de marketing în valoare de 1 000 de euro și un voucher de la maib cu o reducere de 4 % la dobânda pentru orice credit business.

Locul I

Marcela Mastac, Gugagaga Toys. Premiul: voucher pentru servicii de marketing în valoare de 1 500 de euro și un voucher de la maib cu o reducere de 5 % la dobânda pentru orice credit business.

Evenimentul de închidere al programului „XY Women Accelerator II” a fost organizat de XY Partners cu suportul EFSE Entrepreneurship Academy, EU4Business, She’s Next Empowered by Visa și maib.

Ce s-a luat în calcul la jurizare?

Traian Chivriga, fondator la XY Partners, care a făcut parte din echipa de jurizare, a menționat că alegerea nu a fost deloc ușoară, lupta pentru cele trei locuri fiind una strânsă. 

Din spusele lui Traian, cel mai mult la jurizare a contat potențialul de creștere a ideii prezentate, piața unde participanții ar putea vinde produsele lor, cât de bună este echipa, cum au prezentat și dacă au deja vânzări sau rezultate financiare. O combinație a tuturor acestor criterii a dus la identificarea câștigătorilor.

Programul „XY Women Accelerator II” are drept scop de a consolida antreprenoriatul feminin din țară. Dacă ai nevoie de suport în dezvoltarea afacerii, înregistrează-te la următoarea ediție a programului.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente