Tinerii cercetători din Moldova pot obține un stagiu de practică la o universitate din Polonia pentru anul academic 2024/2025

studenti
Foto:diez.md

Guvernul Poloniei a lansat un nou Program de Burse pentru tinerii cercetători din țările Europei de Est, Asiei Centrale și Caucaz. Bursele sunt acordate pentru anul academic 2024/2025 și oferă oportunitatea unei experiențe științifice în cadrul universităților poloneze.

Bursele vor fi destinate unui sejur de cercetare la universitățile poloneze din septembrie 2024 până în iunie 2025.

Cine poate participa

  1. Se oferă prioritate candidaților care au avut deja realizări științifice și/sau au fost implicați în activități de organizare.
  2. Bursele se acordă pentru continuarea proiectului de cercetare ca parte a stagiului științific.
  3. Fiecare candidat calificat poate obține bursa o singură dată, pentru o perioadă determinată, care nu poate fi prelungită.
  4. Persoanele care cunosc limba poloneză la un nivel satisfăcător vor începe studiile pe 1 septembrie 2024 cu un curs pregătitor la Universitatea din Varșovia.
  5. Persoanele care au studii superioare finalizate, încheiate cu susținerea tezei de licență sau de masterat.
  6. Se va acorda prioritate persoanelor care vor alege o specializare în domeniul științelor umanistice: istorie, relații internaționale, științe politice, jurnalism, sociologie, etnologie, studii culturale, psihologie socială, administrație și management, drept și alte specializări conexe.
  7. Candidatul trebuie să aibă până la 35 de ani.
  8. Cunoașterea generală a problematicii uneia dintre disciplinele specificate sau a unor discipline conexe, în special în perioada cuprinsă între secolul XIX și XXI.
  9. Cunoașterea limbii poloneze care să garanteze o bună înțelegere a prelegerilor și utilizarea literaturii.
  10. În cazuri excepționale, pot fi admise persoanele care nu cunosc deloc limba poloneză. Cu toate acestea, astfel de bursieri vor fi obligați să învețe limba în mod independent după ce vor primi avizul de calificare și vor urma un curs intensiv de inițiere în limba poloneză în august 2024.
  11. Candidaturile persoanelor care studiază sau care se află în orice stagiu sau bursă în Polonia vor fi respinse.

Actele necesare pentru dosar

  1. O copie a diplomei de absolvire a studiilor echivalente cu studiile poloneze de ciclul I, studiile poloneze de ciclul al doilea sau un certificat de studii de doctorat în curs.
  2. Chestionarul pentru candidați.
  3. O scrisoare de motivare în care să fie justificată specializarea selectată, redactată în limba engleză sau poloneză.
  4. Proiectul lucrării de cercetare în limba poloneză sau engleză.
  5. CV-ul în limba poloneză sau engleză în care veți atașa o fotografie și detalii de la ultimele evenimente.
  6. Certificatele care să confirme cunoașterea limbii poloneze și engleze.
  7. Orice alte detalii, documente sau informații care ar putea, în opinia candidatului, să contribuie la obținerea bursei.

Cheltuieli acoperite de bursă

# În cazul bursierilor acceptați pentru stagiu care au un nivel scăzut de cunoaștere al limbii poloneze se va acorda o bursă de program care va începe la 1 august 2024 cu un curs introductiv de limbă.

# Valoarea bursei este de 1 500 de zloți polonezi. Bursierii vor utiliza această sumă pentru a-și acoperi cheltuielile de cazare, masa și asigurarea.

# La sosire, bursierii semnează un acord care definește termenii și condițiile de plată a bursei, precum și drepturile și obligațiile părților.

# Suma bursei este plătită numai persoanelor care rămân în Polonia pe durata bursei și care nu încasează alte sume de bursă.

Etapele de înscriere pentru Programul de Burse

  1. Termenul-limită pentru depunerea dosarului este 1 martie 2024, la următoarea adresă electronică: [email protected].
  2. Calificarea candidaților va avea loc în două etape:
    # prima etapă presupune o calificare efectuată de o comisie din Varșovia pe baza dosarului expediat. Persoanele care au trecut de prima etapă vor fi anunțate pe 19 aprilie 2024;
    # a doua etapă de calificare constă în realizarea interviurilor cu persoanele calificate, în perioada 1 mai-14 iunie 2024.
  3. Informațiile privind data și locul unde vor avea loc interviurile vor fi furnizate candidaților de către Centrul de Studii Est-Europene.
  4. Rezultatele calificărilor vor fi comunicate candidaților pe 10 iulie 2024.
  5. Ulterior, persoanele selectate vor fi informate cu privire la repartizarea în universitățile din Polonia, iar coordonatorul programului va fi anunțat în data de 15 septembrie 2024.

Durata programului

# Studiile la instituțiile de învățământ superior specifice deja atribuite vor începe la 1 octombrie 2024 și se va încheia la 30 iunie 2025.
# Durata stagiului de practică și a cursului de limbă este de 10 luni.
# Șederea poate fi prelungită cu o lună dacă coordonatorul programului solicită o astfel de prelungire după ce va consulta tutorele.
# Posibila prelungire a stagiului de practică se va încheia pe 31 iulie 2025.

Alte informații!

  1. Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varșovia asigură coordonarea academică pe parcursul stagiului și repartizează bursierii la instituțiile de învățământ superior din Polonia.
  2. Centrul de Studii Est-Europene de la Universitatea din Varșovia va notifica fiecare bursier în parte despre instituția de învățământ superior și tutorele desemnat.
  3. Bursierii sunt obligați să dețină o poliță de asigurare pentru costurile tratamentului care să acopere perioada de ședere.
  4. Bursierii acoperă costurile de călătorie spre și dinspre Polonia.
  5. Obligațiile bursierilor includ:
    # organizarea programului de ședere pentru un un cu conducătorul științific;
    # stabilirea domeniului și a temei lucrării de diplomă împreună cu tutorele;
    # stabilirea împreună cu tutorele a două teme pentru lucrările care urmează să fie susținute în ianuarie și mai 2025;
    # participarea și promovarea a cel puțin cinci cursuri academice pe săptămână (seminarii, prelegeri etc.) în conformitate cu tematica sejurului, inclusiv, în mod obligatoriu, cursuri susținute de tutore și, dacă este posibil, cursuri metodologice în domeniul de specializare al bursierului;
    # participarea la cursuri suplimentare de limba poloneză timp de un semestru și promovarea acestor cursuri;
    # contactul continuu cu tutorele sub forma unor consultații săptămânale;
    # pregătirea unei lucrări de diplomă de cel puțin 50 de pagini, cu un material de fond corespunzător, redactată în limba poloneză
    # susținerea lucrării până la 20 iunie 2025.
  6. În cazul în care titularul diplomei nu își îndeplinește obligațiile de mai sus sau încalcă legislația Poloniei, regulamentul instituției de învățământ superior sau regulile generale ale vieții comunitare, bursa sa poate fi suspendată.
  7. Diplomele de absolvire a „Programului de burse al Guvernului Poloniei pentru tinerii oameni de știință” vor fi acordate la Varșovia, în ultima săptămână a lunii iunie.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai noi oportunități #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalul nostru de Telegram.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente