Pentru a șaptea noapte consecutiv în Belgrad, capitala Serbiei, cetățenii protestează împotriva unei presupuse fraude care a avut loc în cadrul alegerilor generale de săptămâna trecută. În această noapte, poliția Belgradului a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii. Cel puțin 30 de persoane au fost reținute în cadrul unei operațiuni ce ar fi început după ce unii protestatari ar fi încercat să ia cu asalt clădirea primăriei din Belgrad. Opoziția menționează că poliția a folosit excesiv forța și că printre protestatari ar fi fost infiltrați provocatori.
Potrivit BBC, până în această duminică, la Belgrad au avut loc proteste pașnice. Intervenția din această noapte a avut loc după ce o parte dintre protestatarii care se aflau în fața primăriei au spart câteva geamuri și au încercat să intre cu forța în clădire.
Liderii opoziției suspectează că au fost implicați agenți provocatori în spargerea geamurilor, declanșând astfel intervenția poliției.
Peste 30 de persoane au fost arestate în timpul demonstrației, iar opt polițiști au fost răniți, potrivit șefului Departamentului de Poliție al Ministerului de Interne, Ivica Ivković.
Totodată, activiștii opoziției spun că duminică poliția a folosit excesiv forța. De asemenea, ei afirmă că guvernul a manipulat alegerile câștigate de partidul aflat la putere. Președintele Aleksandar Vučić spune în apărarea sa că acuzațiile sunt „prostii și minciuni”.
Protestatarii spun că guvernul a adus cu autocare mii de oameni pentru a influența votul în alegerile din orașului Belgrad. Ei doresc reluarea scrutinului. Rezultatele alegerilor au adus la putere Partidul Progresist Sârb al lui Vučić cu o majoritate în parlament.
Coliderul Frontului Verde-Stânga, Radomir Lazović, susține că ofițerii l-au bătut cu bastoanele pe el și pe mai mulți oameni.
Prim-ministra Serbiei, Ana Brnabić, a mulțumit serviciilor de informații rusești, pentru că acestea i-au furnizat informații despre proteste, relatează Radio Europa Liberă. Totodată, ministra rusă de externe, Maria Zaharova, a declarat că: „Există încercări evidente ale Occidentului colectiv de a destabiliza situația din țară cu tehnici «Maidan»”.
Kremlinul a salutat rezultatele alegerilor, spunând că Moscova speră că acestea vor duce la „întărirea în continuare a prieteniei” dintre țări.
Observatori interni și internaționali au raportat nereguli în cadrul desfășurării alegerilor.
O echipă de observatori internaționali – inclusiv de la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) – a denunțat „neregulile”, inclusiv „cumpărarea de voturi” și „umplutura de urne”.
Germania a declarat că acuzațiile de nereguli electorale sunt „inacceptabile” pentru o țară care speră să adere la UE.