Timp de un an, într-o serie de materiale, echipa #diez v-a făcut cunoștință cu colecții de cărți deosebite și cu istorii speciale din spatele lor, povestite de către tinerii și tinerele din Moldova. După o perioadă în care am luat o pauză, am decis să facem parcursul acestui proiect – Biblioteca cu Intenție – și mai interesant. Astfel, v-am implicat mai activ și pe voi, cititorii noștri, în viața lui.
Am lansat un apel, iar primele scrisori nu ne-au făcut să așteptăm prea mult. Pentru asta vă suntem recunoscători!
După ce am analizat primele mesaje recepționate la adresa noastră de Gmail, Ana Barbă, o tânără din Chișinău care este fana cărților lui Colleen Hoover, a devenit prima protagonistă a acestui proiect, iar asta după ce am hotărât să-l ridicăm cu un semiton mai sus.
În acest mod, vă invităm să aflați despre iubirea acestei tinere pentru autoarea respectivă și să descoperiți mai multe despre biblioteca ei de acasă din materialul ce urmează.
Prolog
Când am întâlnit-o prima oară, nu am cunoscut-o, dar cum aș fi făcut-o dacă am vorbit cu ea doar prin intermediul mesajelor de pe poșta electronică și nu aveam nicio fotografie de-a ei. Astfel, când am intrat în localul unde urma să discutăm, am făcut în jur de trei ture printre mese. Am trecut de câteva ori pe lângă ea, fără ca măcar să înțeleg cine ar putea fi persoana. În schimb, Ana mi-a zis că, în momentul în care am intrat eu pe ușă, a căutat repede pe internet și a înțeles că pe poșta electronică a discutat cu mine și anume ea s-a apropiat și m-a abordat. În acest mod, am avut parte de o interacțiune caldă și frumoasă în centrul Chișinăului.
Dacă nu ați văzut o fată mai stranie, atunci faceți cunoștință cu mine. Pe lângă ceea că sunt o persoană care iubește cărțile, mai sunt nebună după fotbal, dar activez în audit. Ce combinație, aș zice!
Fragment din scrisoarea Anei pentru #diez
Ana este o tânără din Chișinău care a absolvit Academia de Studii Economice a Moldovei, respectiv este licențiată în Finanțe și Bănci și e masteră în Finanțe și Contabilitatea Firmei, iar deja de doi ani lucrează în audit. Îi place fotbalul, iar echipele preferate sunt Juventus și Barcelona. De ceva timp, a decis să-și urmeze visurile și a început să călătorească. A vizitat mai multe țări: Italia, Franța, Elveția, Spania. Cărțile îi sunt prietene, îndrumătoare și cele care îi insuflă speranță. Îndrăznesc să scriu că posibil tot ele, cărțile, au inspirat-o să fie mai îndrăzneață și să-și realizeze dorințele care de mult timp erau în așteptare.
De mică visam că voi avea o bibliotecă mare când voi crește, în care o să am multe cărți, însă nu mereu am fost fana lecturii. Dacă e să ne întoarcem în anii de liceu, în general, nu aveam nicio carte în bibliotecă și regret acum că nu am citit atunci, dar precum se spune: «Niciodată nu e târziu». Uite că peste ani am ajuns să adun cărți în biblioteca mea de vis, deși încă nu e așa cum am visat. Am adunat o colecție care mă reprezintă destul de bine. Cei care mă știu cu siguranță o să confirme că este despre mine să visez mult și să sper chiar și atunci când speranță nu mai este.
Fragment din scrisoarea Anei pentru #diez
– Capitolul 1 –
Cum s-a lăsat pasionată de măiestria scrierii lui Colleen Hoover
Desigur că fiecare discuție despre cărți o începem cu întrebarea: „Și care este prima carte pe care ai citit-o?”. Personal, în calitate de jurnalistă, fac acest lucru, pentru că îmi aduc aminte de istoriile mele și știu că uneori primul contact cu aceste „ființe copertate” poate ascunde amintiri interesante și chiar motivaționale. Totuși, răspunsul ei m-a surprins puțin.
Cred că, în primul rând, datorită Instagram-ului.
Ana Barbă
Ana a văzut la cineva în story cartea „Totul se termină cu noi” și aceasta i-a atras atenția prin coperta sa. A fost vrăjită de culoarea roz. Așa că și-a zis să meargă să o caute și să vadă despre ce este cartea și dacă merită să o procure.
După descrierea mică de pe spate, mi-a plăcut foarte mult ce se povestește în ea și am hotărât să o cumpăr. S-a dovedit a fi o carte foarte bună, pentru că am citit-o foarte rapid. Cred că într-o săptămână am ajuns la final, care este unul deschis. Fiecare își poate crea propriul sfârșit al cărții.
Ana Barbă
Tânăra a continuat să urmărească activitatea scriitoarei și a aflat că aceasta va lansa și volumul II al cărții, din motiv că acest lucru l-au solicitat fanii foarte insistenți.
Volumul II nu a fost la fel de bun, având în vedere că a fost scris special pentru cititori. Are un final la care toți s-au așteptat. Autoarea nu a reușit să capteze atenția atât de mult precum a făcut-o în primul volum. Prima carte te ține cu sufletul la gură.
Ana Barbă
În cartea lui Colleen Hoover „Totul se termină cu noi”, pe parcursul lecturii, pe tânără au entuziasmat-o emoțiile stârnite în interiorul ei. Mi-a spus că citind această carte reușești să trăiești multe sentimente și înțelegi că femeile sunt foarte iertătoare, în special atunci când vorbim despre relațiile cu un partener.
Ana era foarte entuziasmată să-mi povestească despre cărțile din biblioteca ei. Cunoștea fiecare detaliu, fiecare moment și fiecare interacțiune mai specială a personajelor. Ai putea crede că ea însăși a fost unul dintre acești eroi.
Ei bine, se spune că dacă vrei să trăiești mai multe vieți, atunci citește. Uite că fraza asta chiar capătă sens când, citind, te teleportezi într-o altă realitate, în care tu devii personajul principal.
Fragment din scrisoarea Anei pentru #diez
– Capitolul 2 –
Cartea preferată și cum autoarea țese în cărțile ei sorți omenești
În Biblioteca ei cu Intenție, Ana Barbă are 11 cărți ale autoarei Colleen Hoover. Prima carte procurată a fost și prima carte a autoarei cu care a interacționat și despre care v-am povestit mai sus.
Cartea preferată a tinerei, scrisă de Colleen Hoover, este Confess, care relatează o istorie ce face legături între oameni.
Cartea care mă face să cred că nicio întâlnire nu este întâmplătoare este Confess. Chiar pe copertă este o frază care, dacă cinstit, în ultima perioadă, a căpătat mult sens în viața mea.
Fragment din scrisoarea Anei pentru #diez
În scrisoare, Ana a ne-a scris că Confess este cartea care îți taie respirația și în care dragostea adevărată trăiește chiar și după ce persoana pe care ai iubit-o nu mai este. Astfel, deși prima dragoste nu-i în viața ta, poți să găsești ceva asemănător sau ceva ce-ți poate fi predestinat. La fel, potrivit tinerei, deși la începutul lecturii totul pare firesc în subiectul cărți, la urmă înțelegi că unele întâlniri chiar sunt sortite și că uneori poți să întâlnești o persoană potrivită la timpul nepotrivit.
Ce m-a cucerit în această carte este ambiția și siguranța lui Owen de a crede că o să se mai întâlnească cu ea – persoana iubită – încă o dată, chiar dacă aparent părea imposibil.
Fragment din scrisoarea Anei pentru #diez
De asemenea, Anei îi ia maximum o săptămână să citească o carte. Când vorbeam cu ea, am înțeles că, deși a lecturat cartea cu mai mult de un an în urmă, ea încă ține minte fiecare detaliu din ea.
În top 3 al Anei, de cărți scrise de această autoare, ar intra și Ugly Love, o carte al cărei titlu nu a fost tradus, dar s-ar descifra ca „Urâta Iubire”. În această carte, gândurile eroilor principali merg în paralel – un format care ar putea stârni curiozitate din partea cititorului.
O istorie foarte frumoasă, mai ales finalul ei. Eroina nu a văzut niciodată răsăritul dintr-un avion. Așa că băiatul, fiind pilot, a luat un avion și a urcat-o pe ea în el ca să-i arate răsăritul. Așa e numai în cărți, să iei un avion întreg numai pentru ea.
Ana Barbă
Mi-a povestit că citise cartea înainte de sărbătorile de Crăciun ori Paște și îi rămăsese în jur de 20 de pagini, dar deja era după miazănoapte și nici cartea nu o avea cu ea. Totuși, nu a rezistat și a căutat-o pe internet și a stat până la ora 3.0 ca să citească finalul, care a impresionat-o nespus de mult.
Ana mi-a povestit că autoarea respectivă, doar după ce a publicat „Totul se termină cu noi”, și-a văzut pentru prima dată o carte în topul bestsellerelor. Deși până la ea mai avuse alte încercări, anume cartea respectivă i-a adus faimă.
„Totul se termină cu noi” este o carte care abordează o temă socială. În ea, autoarea a abordat subiectul violenței în familie și a faptului că femeia mereu rabdă ce i se întâmplă și tinde să nu vorbească despre asta. Ana consideră că anume din cauză că Colleen Hoover a vorbit în cartea ei despre temele respective aceasta i-a adus atât de mai multă popularitate.
– Capitolul 3 –
Colecționera de citate
Atât în scrisoarea ei transmisă către redacție, cât și în timpul discuției noastre, am observat că Anei îi plac tare mult citatele. Am întrebat-o despre asta și am aflat că ea le memorizează pe acelea care i-au plăcut, dar sunt și dintre acelea care i-au rămas în memorie fără un pic de efort. Astfel, am înțeles că aceste mici comori, sub formă de cuvinte, tânăra le poartă în inimă și doar uneori poate să le scrie într-un story pe Instagram – lumea virtuală de unde a și început totul!
Am decis să împărtășim o parte dintre frazele care ne-au fost spuse nouă de Ana:
# „Ador lucrurile aparent imposibile.”;
# „Și dacă adevărul rănește mai mult decât tăcerea?”;
# „Te voi iubi mereu, chiar și când nu pot.”;
# „Continuă să înoți!“.
– Întrebări bliț –
– Ce înseamnă pentru tine să citești greu o carte?
– Când nu te prinde. Poți să citești două pagini și deja să nu mai vrei.
– După părerea ta, ce este special în modul cum scrie Colleen Hoover?
– Descrie momentele foarte detaliat și te face să trăiești emoțiile pe care le transmite prin carte. Cărțile ei sunt foarte emoționante. Vrei nu vrei, o să trăiești multe stări.
Mai jos, am pregătit versiunea brută a dialogului meu cu Ana Barbă. Astfel, dacă preferați să ascultați ce am discutat cu tânăra, atunci versiunea audio a proiectului „Biblioteca cu Intenție” o găsiți în continuare.
Amintim că #diez îți propune ca tu, cititorul nostru, să ne scrii pe poșta electronică [email protected], cu indicația denumirii proiectului respectiv, despre biblioteca ta de acasă și să ne povestești istoriile deosebite din spatele ei, iar noi te recompensăm pentru asta, în dependență de preferințele tale și posibilitățile noastre, cu bilete la teatru, cinematograf, concerte ori evenimente mondene din țară.
Mai multe detalii găsiți aici.