(foto) Experiența unei tinere din Moldova care a plecat în Franța cu programul Erasmus+: „Mi-a fost ușor să mă integrez”

IMG_9750
Foto:Cezara Procopenco/arhivă personală

Cezara Procopenco, originară din satul Ermoclia, raionul Ștefan Vodă, studentă în anul II la Academia de Studii Economice din București, ne-a împărtășit experiența ei din programul Erasmus+ în Franța, orașul Clermont-Ferrand.

Cezara Procopenco a ales să-și facă studiile peste hotare în domeniul economic, la Facultatea de Relații Economice Internaționale de la Academia de Studii Economice din București.

Decizia de a participa la programul Erasmus+

După câteva luni de studii în București, după mai multă încredere în mine, am decis să încerc și noi oportunități și să-mi setez noi încercări. Auzisem de programul Erasmus, dar în ajutor mi-au fost experiențele altor prieteni și anunțurile din cadrul universității. Am ales să merg cu Erasmus în Franța, știind că sistemul de învățământ este puternic și că în domeniul economic îmi poate oferi o perspectivă globală asupra subiectelor studiate și mă poate pregăti pentru o carieră internațională în economie. Am ajuns și în Franța, spre realizarea scopurilor.

Cezara a fost acceptată la IAE-School of Management din orașul Clermont-Ferrand. Clermont-Ferrand este capitala departamentului Puy-de-Dôme și este situat în regiunea vulcanică Chaîne des Puys, cunoscută pentru peisajul său geologic impresionant. Un alt loc pe care l-a vizitat tânăra cu prietenii a fost regiunea Puy de Dôme – un loc minunat pentru iubitorii de natură și drumeții.

Condițiile și facilitățile din facultate sunt extraordinar de bune. Chiar dacă eu am studiat toate materiile în engleză, oricum poți beneficia de cursuri de limba franceză oferite de universitatea gazdă. Cel mai mult m-a impresionat sistemul de notare, pe o scară de la 0 la 20, unde 10 este considerat un prag minim pentru trecere. De asemenea, m-a impresionat și faptul că trebuie să merg la mai multe materii pentru a acumula cele 30 de credite necesare pentru a trece în anul următor. Refugiul și locul meu de studii a fost biblioteca, în care preferam să mergem cu colegii și să pregătim proiectele pentru facultate.

Cezara spune că, fiind pasionată de economie și afaceri, mai este pasionată de artă, iar pentru relaxare picta tablouri.

Nu uit să menționez că am întâlnit oameni minunați din diferite țări în această experiență, cu care pregăteam împreună mâncare tradițională și că ei, în acest timp, au îndrăgit melodia „Dragostea din Tei”. Mi-a fost ușor să mă integrez în acest oraș datorită asociației International Buddy Programme, care îți oferă un student francez pentru ghidare pe parcursul experienței Erasmus în Franța.

Sursă: Cezara Procopenco/arhivă personală

Tânăra spune că o altă organizație care îi pregătea în fiecare zi de marți de meetinguri este Erasmus Student Network (ESN), unde interacționau cu cât mai mulți studenți internaționali: „Sunt bucuroasă că am avut ocazia să merg cu acest program în altă țară, dar nicidecum nu mă opresc doar aici”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente