(doc) Prima femeie în fruntea Băncii Naționale a Moldovei. Ce avere declară aceasta și ce funcții a mai ocupat

Untitled design (21)
Foto:IPN.md/LIFE.ro

Parlamentul va vota o nouă guvernatoare a Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Aceasta este fosta ministră a finanțelor din România și prima președintă a Senatului României – Anca Paliu Dragu. Potrivit deputatului Radu Marian, ea ar putea fi votată astăzi de deputații de la Chișinău după ce ieri, 21 decembrie 2023, parlamentarii au votat pentru revocarea din funcție a fostului guvernator BNM, Octavian Armașu. Decizia Parlamentului în privința lui Armașu vine în contextul audierilor desfășurate în Parlament cu privire la evoluția dosarului „Furtul miliardului”.

„Este o onoare pentru mine sa contribui la parcursul european al Republicii Moldova. Avem nevoie de instituții puternice, independente, care să asigure stabilitatea economică a țării și prosperitate pentru toți cetățenii. Nu va fi un drum ușor, dar cu răbdare, determinare și pricepere vom putea duce la bun sfârșit proiectul european”, a precizat Anca Dragu pentru Agerpres.ro.

Cine este Anca Paliu Dragu?

Anca Paliu Dragu s-a născut la București și are 51 de ani. A fost a doua ministră a finanțelor publice a României și prima femeie aleasă președintă a Senatului României. Politiciana deține și cetățenia Republicii Moldova.

Anterior, între anii 1996 și 2001, Anca Dragu a ocupat postul de economistă în cadrul Băncii Naționale a României, iar între 2001 și 2013 – în cadrul Fondului Monetar Internațional. Între 2013 și 2015, a ocupat postul de analistă economică în cadrul Comisiei Europene, post la care renunță pentru a ocupa fotoliul de ministră a finanțelor în România.

Anca Dragu a urmat cursurile Facultății de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori din cadrul Academiei de Studii Economice din București, fiind licențiată în anul 1996. Între anii 1999 și 2000, urmează un program de studii postuniversitare în domeniul Politici Economice și Afaceri Internaționale la Universitatea Georgetown. În anul 2007, obține titlul de master în politici publice de la SNSPA București, iar în 2010 obține titlul de doctor în științe economice de la Academia de Studii Economice București.

Potrivit declarației sale de avere, Anca Paliu Dragu și soțul ei dețin o casă de locuit și șase apartamente. De asemenea, Dragu deține un automobil marca Mazda 6 și mai multe conturi și depozite bancare.

Declarația de avere din anul 2022 a posibilei guvernatoare a BNM o puteți vedea mai jos.

Anca Dragu 2022 by Maxim Pistrui on Scribd

Mai jos puteți citi curriculum vitae al posibilii guvernatoare a BNM.

CV by Maxim Pistrui on Scribd

Cine a fost anterior la BNM?

Primul guvernator al BNM a fost Leonid Talmaci. Acesta a ocupat postul din anul 1991 până în 2009.

A urmat Dorin Drăguțanu (2009-2016), Sergiu Cioclea (2016-2018) și Octavian Armașu (2018-2023).

Pentru revocarea celui din urmă au votat 81 de deputați. Revocarea din funcție a acestuia a fost propusă după audierile organizate de Parlament cu privire la progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar.

În document se constată „activitatea insuficientă și defectuoasă a Băncii Naționale a Moldovei în contextul auditului proceselor și persoanelor implicate în dosarul «Frauda Bancară»”. Totodată, în proiectul de hotărâre se stipulează că guvernatorul BNM, Octavian Armașu, nu a îndeplinit condițiile de exercitare a atribuțiilor stabilite în legislație.

Leonid Talmci

Primul guvernator al BNM, Leonid Talmci, în data de 3 martie 2017 a fost reținut și acuzat de procurori că a participat, împreună cu alte persoane, la sustragerea unor mijloace financiare din conturile Asociației Obștești „Biroul Național al Asigurătorilor de Autovehicule” (BNAA) deschise la Moldova-Agroindbank (MAIB) și Moldindconbank, bănci controlate în acel moment, prin intermediari, de către Veaceslav Platon, transmitea atunci Ziarul de Gardă. Peste câteva zile acesta a fost eliberat.

Dorin Drăguțanu

Dorin Drăguțanu și-a dat demisia din funcția de guvernator al Băncii Naționale la 21 septembrie 2015, acuzând politicienii că nu vor investigarea furtului de la BEM de către Kroll și că se dorește ca BNM să devină țap ispășitor în dosarul furtului de la Banca de Economii, transmitea anticorupție.md.

„Motivul demisiei sunt presiunile politicienilor. Dacă nu demisionăm, riscăm să permitem manipulări care pot afecta stabilitatea financiară și activitatea Băncii Naționale. Așteptăm începutul investigației Kroll pentru a arăta cine a stat în spatele atacurilor asupra sistemului bancar. Până la numirea noii conduceri, vom asigura deplina funcționare a Băncii Naționale. Cred că odată ce am fost presați să plecăm, înseamnă există candidații pregătiți pentru această funcție”, a declarat atunci Dorin Drăguțanu.

În decembrie 2019 au avut loc percheziții la domiciliul lui Drăguțanu. Procurorul anticorupție, Octavian Iachimovschi, a declarat atunci că perchezițiile au legătură cu recuperarea unor sume în valoare de aproximativ 2,2 miliarde de lei.

În septembrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat că a expediat în instanța de judecată un nou episod din dosarul penal denumit generic „Frauda bancară”, în care sunt vizați Dorin Drăguțanu și cei doi ex-viceguvernatori ai BNM Ion Sturzu și Emma Tăbîrță.

Sergiu Cioclea

Sergiu Cioclea și-a dat demisia în 2018. Anunțul a fost făcut de Cioclea în cadrul unui briefing de presă după ce a prezentat obiectivele strategice ale BNM pentru următorii ani. Funcția va deveni vacantă începând cu 30 noiembrie. „Am sentimentul misiunii îndeplinite, după aproape trei ani de mandat pe care l-am onorat cu cinste”, a declarat Sergiu Cioclea în fața jurnaliștilor de la Chișinău, anunța investigatii.md.

În acest articol puteți găsi lista primelor femei care au ocupat diferite funcții-cheie în instituțiile importante din Republica Moldova.

Dacă dorești să fii mereu la curent cu cele mai populare și actuale știri de pe #diez, ești mereu binevenit(ă) și pe canalele noastre de Telegram: RO și RU.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente