Obține o calificare internațională stând preponderent acasă. Cursul de îngrijitor/îngrijitoare de copii va putea fi făcut și online

53407812605_e587f8e0f8_k
Foto:UNDP Moldova

Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) a anunțat că cetățenii Republicii Moldova, dar și refugiații ucraineni, ar putea obține o calificare în urma parcurgerii online a cursului de îngrijitor sau îngrijitoare de copii. În cadrul său, participanții vor trebui să asiste la 50 de lecții care vor fi și online, dar și să participe la lecții practice – în format fizic.

Cursul de îngrijitor/îngrijitoare de copii va putea fi făcut online pe platforma www.epedagogie.md. E-cursul este creat de la zero, cele 50 de lecții fiind disponibile în limbile română și rusă.

Procesul de formare este asigurat de cadre didactice cu studii superioare de profil medical și pedagogic. După finalizarea programului, participanților li se înmânează un certificat de validare a competențelor profesionale, iar documentul este recunoscut și la nivel internațional.

Până nu demult, cursul putea fi urmat cu prezență fizică la Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” din Chișinău. Colegiile „Mihai Eminescu” din Soroca și „Iulia Hașdeu” din Cahul vor fi acreditate în 2024 pentru a include această disciplină în programul de studii.

Din anul 2019 până în prezent, 67 de persoane au finalizat cu succes programul de formare profesională de îngrijitor/îngrijitoare de copii, dintre care 26 de persoane refugiate din Ucraina. PNUD a acoperit costurile pentru 41 de persoane.

Cursul pentru îngrijitorii/îngrijitoarele de copii abordează aspecte legate de: îngrijirea copiilor cu vârsta cuprinsă între 0-11 ani, dezvoltarea emoțională și comportamentală a acestora, nutriția, siguranța, integrarea în societate, asigurarea igienei, acordarea primului ajutor medical sau a altor îngrijiri medicale destinate copiilor cu dizabilități sau cu afecțiuni curente și alte competențe necesare pentru această profesie.

Programul de validare a competențelor profesionale a fost inițiat în 2019 de Ministerul Educației și Cercetării, cu susținerea PNUD și a Guvernului Elveției.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente