Cele mai frecvente infracțiuni săvârșite de către minori în Republica Moldova sunt cele asupra patrimoniului, asupra integrității fizice, dar și omuciderile. Din păcate, această problemă este o provocare pentru Republica Moldova, iar de multe ori se preferă transferul responsabilității către minor în loc să se caute adevărata rădăcină a problemei. În această ediție de podcast, discutăm despre delincvența juvenilă cu Diana Mazniuc, consilieră juridică la Promo-LEX.
Împreună cu Diana, abordăm următoarele subiecte:
# factorii principali care contribuie la creșterea numărului de minori în sistemul penitenciar din Republica Moldova;
# protejarea drepturilor și integritatea deținuților minori în timpul detenției;
# inițiative pentru a asigura accesul la educație și formare profesională pentru minorii din închisori;
# măsurile adoptate pentru a preveni recidiva în rândul deținuților minori eliberați din închisoare;
# rolul și implicarea comunității în reintegrarea deținuților minori după eliberare.
Despre podcast. În Republica Moldova există stereotipul precum că doar prin opiniile persoanelor cu experiență îndelungată în anumite funcții și capacitate de evaluare a unor evenimente, procese și acțiuni se poate determina situația reală în diverse domenii de activitate atât din țară, cât și de peste hotare. Acest lucru se evidențiază din analiza programelor și știrilor difuzate la TV, radio și alte surse de informare și influențare a opiniei publice. În rezultat, tinerii lideri de opinie sunt puși în situația să-și expună punctele de vedere pe rețelele de socializare, pe paginile/profilurile personale sau fiind promovați de partidele politice la care aderă.
Principala dificultate cu care se confruntă acești tineri este că nu dispun de experiență în comunicarea cu publicul prin intermediul mijloacelor de informare în masă, respectiv sunt și puțin cunoscuți publicului. În această ordine de idei, un grup de tineri și-a propus să realizeze un podcast prin care să ofere voce tinerilor lideri de opinie în raport cu diferite subiecte de importanță națională.
În edițiile anterioare, am discutat despre criza identitară din Republica Moldova și despre tinerii cercetători din Republica Moldova.
Această emisiune este realizată cu ajutorul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos prin intermediul Asociației ADEPT. Opiniile exprimate în cadrul emisiunii aparțin autorilor și nu reflectă neapărat opinia ambasadei sau ADEPT.