Nouă obiective istorice din Chișinău au reînviat datorită unor povești digitale. Descoperă proiectele realizate în cadrul noii ediții a Artist Program

poveste
Foto:Facebook/Artcor

Miercuri, 13 decembrie, la Artcor s-a desfășurat etapa finală a celei de-a doua ediții a Artist Program: „Poveștile nespuse ale orașului. Prezentarea proiectelor”. În cadrul evenimentului au fost prezentate nouă case din patrimoniul național, care au fost transpuse în nouă povești digitale, cu elemente de animație, linie sonoră și realitate augmentată integrate. În paralel, pe baza acestor monumente istorice, Irina Cleșcenco a creat și un set de ilustrații, care au fost lansate în aceeași zi.

Programul a permis descoperirea unor povești și persoane minunate, întrunind artiști și creatori despre care puțini cunosc, inclusiv tineri care sunt la prima încercare de a realiza animații.

Potrivit Oxanei Berzan, manageră de proiect la Artist Program, totul a început de la o casă cu o istorie interesantă, care se află în curtea Artcorului – Casa Cheșco. Istoria acesteia este puțin cunoscută de către chișinăuieni, la fel ca și a altor zeci de case din capitală. Astfel, a apărut ideea de a implementa un proiect, împreună cu comunitatea creativă, pentru a da o nouă viață monumentelor istorice vechi din patrimoniul cultural al Chișinăului.

„Am început proiectul cu selecția a 20 de case care au intrat în concurs. Acestea au fost selectate cu ajutorul partenerilor de la Asociația «Salvați Chișinăul». Ulterior am format nouă echipe care și-au ales nouă case, asupra cărora au lucrat timp de trei luni”, a menționat Oxana Berzan.

În continuare vă invităm să descoperiți cele nouă monumente istorice care au reînviat datorită poveștilor digitale realizate în cadrul Artist Program: Poveștile nespuse ale orașului.

Notă: cele 10 ilustrații grafice pot fi procurate de aici, iar poveștile digitale pot fi vizionate prin intermediul aplicației Artivive (îndreptând camera telefonului fie spre ilustrație, fie direct spre obiectivul turistic care îți este interesant).

#1. Cafeneaua „Guguță”

Sursă: Facebook/Artcor

Drept repere la realizarea poveștii digitale au servit ilustrațiile tematice din perioada sovietică, iar fotografia de bază cu care s-a lucrat este una realizată în incinta cafenelei.

„Ne-am propus să amintim cât de valoros a fost acest spațiu pentru chișinăuieni și copii, dar și cât de valoros ar putea fi în viitor”, a afirmat Oxana Căpățină, tânăra care a lucrat la conceptul animației.

Echipa:
Oxana Căpățină;
Chiril Vacari;
Zinaida Căpățină

#2. Vila Urbană a familiei Nazarov

Sursă: Facebook/Artcor

Stilistica poveștii digitale îl reprezintă un colaj animat, în combinație cu forme și linii abstracte.

Potrivit echipei care a lucrat la animație, cea mai gravă crimă pe care o poate comite o persoană este să creadă că nu poate face nimic pentru a salva lumea, deși să te implici în o astfel de acțiune e la fel de simplu precum a privi o poveste digitalizată.

Echipa:
Bianca Tănase
Irina Onicova

#3. Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, fostul sediu al Sfatului Țării

Sursă: Facebook/Artcor

Animația a fost realizată pe baza cronologiei evenimentelor, prezentând apariția și transformarea, de-a lungul anilor, a AMTAP.

Echipa:
Anastasia Cuțimbischi
Svetlana Grosu

#4. Vila Urbană din strada Columna 131 A

Sursă: Facebook/Artcor

Vila mai este numită și casa de bezea. Respectiv, drept repere au servit imaginile cu pisici, cu căsuțe de poveste, dulciuri și bezele.

Echipa:
Elena Frunze;
Ștefan Drumău;
Svetlana Grossu

#5. Stadionul Republican

Sursă: Facebook/Artcor

Potrivit creatorului poveștii digitale, Stepan Crani, motivul pentru care a selectat acest obiectiv îl reprezintă faptul că, fiind copil, de mai multe ori a vizitat stadionul, iar acum, devenind arhitect, îl doare când vede care este starea actuală a acestuia.

Motto-ul după care s-a condus este „Locul bun gol nu rămâne”.

#6. Moara Roșie

Sursă: Facebook/Artcor

Persoanele care au lucrat la proiect au fost inspirate de povestea transformării clădirii Morii Roșii și, în realizarea animației, s-au condus după ideea că aceasta a trecut prin foc și pară, rămânând a fi o bijuterie istorică din inima Chișinăului vechi.

Echipa:
Maria Gînga;
Alexandru Jelea;
Cristina Gamart;
Elena Bălățel;
Tatiana Arcan

#7. Observatorul Astronomic

Sursă: Facebook/Artcor

Doză de inspirație pentru animația la care a lucrat Anna Constantinova au servit versurile marelui poet român Mihai Eminescu: „La steaua care-a răsărit / E-o cale-atât de lungă, / Că mii de ani i-au trebuit / Luminii să ne-ajungă.”

#8. Turnul de Apă

Sursă: Facebook/Artcor

În cazul poveștii digitale a Turnului de Apă, scriptul a fost generat de Chat GPT. Persoanele implicate în realizarea animației au pus mare accent pe istoria acestuia.

Echipă:
Alecei;
Lev V;
Nina C;
Anna;
Dana C;
Elena F

#9. Conacul Urban al familiei Cazimir-Cheșco

Sursă: Facebook/Artcor

Povestea digitală despre Casa Cheșco se învârte în jurul istoriei de viață a Nataliei Cheșco, nepoata familiei. În animație, aceasta își amintește cu drag despre conac după ce se mărită și îl părăsește.

Echipa:
Veronica Țurcanu;
Rafael Raețchi;
Cătălina Cara

Artist Program a fost lansat și implementat de Artcor, cu susținerea partenerilor Save Chișinău / A. O. Salvați Chișinăul și cu sprijinul financiar oferit de Asociatia Nationala pentru Turism Receptor și Intern și Proiectul pentru Competitivitate și Reziliență Rurală, Fundația Moldcell și Proiectul Tehnologiile Viitorului Innovate Moldova, finanțat de USAID Moldova, Embassy of Sweden in Chisinau și UK in Moldova – British Embassy Chisinau.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente