Astăzi este a 659-a zi de război. În acest material, vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină și nu doar în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.
🟣 În noaptea de 14 decembrie, trupele ruse au atacat Ucraina cu drone Shahed-136/131 și rachete antiaeriene ghidate S-300. Potrivit Comandamentului Forțelor Aeriene al Forțelor Armate ale Ucrainei, șase rachete au fost lansate în jurul miezului nopții în direcția regiunilor Nicolaev și Herson.
Serviciul de Stat al Ucrainei pentru Situații de Urgență a raportat că în urma bombardamentelor din regiunea Odesa a fost înregistrată o lovitură într-o clădire agricolă. De asemenea, un autoturism a luat foc în apropiere, iar alte 11 clădiri au fost avariate.
La locul exploziei au fost rănite 11 persoane. Cinci dintre răniți, inclusiv trei copii, au fost spitalizați.
🟣 Peste 70 de deputați din diferite regiuni și orașe ale Rusiei s-au adresat lui Vladimir Putin cu solicitarea de a-i acorda asistență medicală urgentă deputatului municipal Aleksei Gorinov, care ispășește o pedeapsă cu închisoarea în Colonia penală nr. 2 din regiunea Vladimir pentru un articol care includea „falsuri” despre armata rusă.
Apelul, care este adresat, de asemenea, Procuraturii Generale și Consiliului pentru Drepturile Omului de pe lângă președintele Federației Ruse, a fost publicat pe canalul de Telegram al deputatului Dumei orașului Moscova, Evgheni Stupin.
🟣 Fondul Monetar Internațional a transferat Ucrainei cea de-a treia tranșă de finanțare în valoare de aproximativ 900 de milioane de dolari. Acest lucru a fost raportat de Ministerul ucrainean de Finanțe. Banii au fost acordați în cadrul programului Mecanismului de finanțare extinsă (EFF).
🟣 Ministerul român al Apărării a anunțat că o dronă rusească s-a prăbușit pe teritoriul țării. Potrivit serviciului de presă al ministerului, în urma prăbușirii dronei la patru kilometri de comuna Grindu, situată în apropierea graniței cu Ucraina, s-a format un crater adânc de 1,5 metri.
De asemenea, ministerul a precizat că aeronave F-16 ale Forțelor Aeriene Române din Baza Aeriană 86 de la Fetești și aeronave Eurofighter Typhoon ale Forțelor Aeriene Germane din Baza 57 Aeriană „Mihail Kogălniceanu” au fost ridicate pentru a executa misiuni de supraveghere a spațiului aerian național.
🟣 Guvernul suedez a aprobat un pachet de ajutor umanitar de iarnă pentru Ucraina, în valoare de 124 de milioane de euro, se arată într-o postare pe pagina de X (fostul Twitter) a delegației suedeze la UE.
🟣 Voluntarii fundației de caritate „Salvați Ucraina” au reușit să readucă în țară patru copii din teritoriile ocupate de ruși.
Potrivit serviciului de presă al fundației, procesul de returnare a copiilor de data aceasta „nu a fost ușor”, inclusiv din cauza faptului că părinții unuia dintre copii servesc în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei.
🟣 Germania a transmis Ucrainei un nou pachet de ajutor militar, care include și un sistem de rachete sol-aer Patriot, informează RBC-Ucraina.
🟣 O persoană a decedat și altele trei au fost rănite în urma unui atac al rușilor asupra orașului Herson, a declarat șeful administrației militare orășenești, Roman Mrociko.
🟣 Consiliul Europei a aprobat începerea negocierilor de aderare cu Ucraina la Uniunea Europeană.
Într-o postare pe X (fostul Twitter), Charles Michel, președintele Consiliului European, a menționat următoarele.
„Consiliul European a decis deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Moldova. #EUCO a acordat Georgiei statutul de candidat. UE va deschide negocierile cu Bosnia și Herțegovina odată ce va fi atins gradul necesar de conformitate cu criteriile de aderare și a invitat comisia să raporteze până în martie în vederea luării unei astfel de decizii. Un semnal clar de speranță pentru poporul lor și pentru continentul nostru.”
Potrivit președintelui Volodâmâr Zelenski, decizia luată de Consiliul European reprezintă o victorie pentru Ucraina, dar și pentru întreaga Europă.
„Istoria este făcută de cei care nu obosesc.
Aceasta este o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru întreaga Europă. O victorie care motivează, inspiră și întărește”, se arată în mesajul publicat de Zelenski pe pagina sa de X (fostul Twitter).
Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.
Echipa #diez transmite situația din țara vecină, iar cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!