Încă nu ți-ai făcut planuri pentru data de 15 decembrie? Echipa #diez te poate ajuta! Joi poți vizita Vernisajului Vinului, fie poți merge la primul concert în Republica Moldova din cadrul programului ICR AdMusicam Concert Series.
Vernisajul Vinului
Mâine sunteți invitați la o experiență vinicolă de excepție – ediția de iarnă a Vernisajului Vinului.
Vernisajul Vinului este unul din cele mai importante evenimente vinicole din țară, eveniment dedicat pasionaților de vinuri, care își propune să promoveze cultura vinurilor pe piața internă și să aducă în prim-plan calitățile inconfundabile ale produselor locale.
La această ediție vă așteaptă foarte multe surprize. Pe lângă tradiționalele discuții cu specialiștii somelieri și vinificatorii din țară, anul acesta veți avea ocazia să savurați vinuri de excepție de la 75 de producători, inclusiv și vinurile premiate la concursul național „Wine of Moldova Contest”.
Pe 15 decembrie, sunteți așteptați la Palatul Republicii ca să celebrați Vinul Moldovei.
Bilete disponibile pe: https://iticket.md/…/vernisajul-vinului-vino-poveste-de…

Spectacolul „Spărgătorul de Nuci”
„Spărgătorul de Nuci” aduce feeria basmelor în pași de dans la Chișinău!
Mulți își amintesc poveștile din copilărie, ascultate la gramofon și citite de către cei dragi. Una dintre ele este și „Spărgătorul de nuci”, povestea celebră scrisă de Ernst Hoffmann. Aceasta prinde viață în scena Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” cu peste 250 de dansatori copii și adulți atât profesioniști, cât și amatori. Concertul va delecta toți cei prezenți, de la mic la mare prin scenografie, coloana sonoră în interpretare modernă și elemente surpriză ce vor face spectatorii să se simtă parte a poveștii.
Evenimentul marchează al 20-a concert Black and White Dance Center, devenind o tradiție în lumea dansului autohton.

Simpozionul național anual științifico-practic „MUZEELE LOCALE PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ”
Pe data de 15 decembrie 2023, ora 10.00, la Muzeul de Istorie a Orașului Chișinău, se va desfășura Simpozionul național anual științifico-practic „MUZEELE LOCALE PENTRU DEZVOLTARE DURABILĂ”, ediția a I-a.
Într-o lume care se confruntă cu problemele socio-ecologice, muzeele locale au un rol esențial pentru construirea unei societăți durabile. Recunoaștem că noțiunea de durabilitate are semnificații diferite în funcție de contextul național și de rațiunea economică locală, în timp ce dezvoltarea durabilă surprinde toate cele trei dimensiuni – sociale, economice și de mediu, consacrate în principiile fundamentale ale funcției Agendei 2030 a Națiunilor Unite ca cadru pentru a sprijini implementarea Obiectivelor de dezvoltare durabilă (ODD).
Subiecte relevante pentru sprijinul Obiectivelor durabile, propuse pentru abordare în cadrul simpozionului de anul acesta:
1. Protejarea și salvgardarea patrimoniului cultural și natural;
2. Suportul și asigurarea învățământului;
3. Asigurarea implicării active a comunității;
4. Sprijinirea turismului durabil;
5. Asigurarea cercetărilor patrimoniului cultural;
6. Asigurarea managementului intern și marketingului;
7. Management extern, colaborări și parteneriate.
Materialele simpozionului urmează a fi publicate într-o culegere în format electronic, în prima jumătate a anului 2024.

Spectacolul „Poveste de Crăciun”
În pragul sărbătorilor de Crăciun, Ebenezer Scrooge, un bătrân zgârcit și obsedat de profit, este vizitat de trei Spirite, care îi invocă trecutul, prezentul și viitorul înspăimântător, care îl așteaptă dacă va continua să fie lacom, insensibil și lipsit de compasiune.
Spiritele îl ajută pe Scroodge să înțeleagă deșertăciunea agonisirii fără sfârșit a bunurilor și să devină conștient de povara păcatelor sale.
Transformarea interioară a lui Scrooge îl apropie de oameni, iar iertarea și generozitatea îl eliberează de cătușele sufocante ale avuției – iată un adevărat miracol care se petrece în noaptea de Crăciun.
Spectacolul „Poveste de Crăciun” este dedicat tuturor celor care cred în povești.

AdMusicam Concert Series ajunge în Republica Moldova
Primul concert în Republica Moldova din cadrul programului ICR AdMusicam Concert Series va avea loc vineri, 15 decembrie 2023, ora 17.00, la Liceul Republican de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Chișinău.
AdMusicam Concert Series este o componentă a programului ICR de instruire #AdMusicam, adresat muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani.
Muzicienii Răzvan Păun (vioară), Ștefan-Gabriel Luță (vioară), Teodora Boloca (violă), Marius Antohi Lupu (violă), Alexandr Vasilioglo (contrabas), Ana Sireteanu (flaut), Raluca Ciula (clarinet), Cristina Buzu (oboi) și Fabiani Prcsina (pian), absolvenți ai programului #AdMusicam, vor interpreta:
· George Enescu – Pavana;
· Fritz Kreisler – Liebeslied;
· Kaspar Kummer – Duo pentru flaut și clarinet op. 46 nr. 1;
· Dinu Lipatti – Premiere Improvisation pentru vioară, violoncel și pian;
· Aram Haciaturian – Trio;
· Ludwig van Beethoven, Trio de coarde în sol major, op. 9, nr. 1;
· Edouard Destenay – Trio pentru pian, oboi și clarinet op. 27.
Concertul va fi deschis de Cvartetul liceului „Ciprian Porumbescu”, compus din muzicienii Ștefan-Gabriel Luță (vioară), Robert Amihalachioaie (vioară), Marius Antohi Lupu (violă) și Alexandr Vasilioglo (contrabas), care vor interpreta Franz Schubert – Fata și moartea.
