Deputații europeni au adoptat în plenul Parlamentului European rezoluția prin care cer Consiliului European să decidă, în cadrul reuniunii din 14-15 decembrie, începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Rezoluția a fost adoptată cu largă majoritate (468 voturi „pentru”, 99 „împotrivă” și 58 de „abțineri”).
Deputații europeni îndeamnă Consiliul European să decidă, în cadrul reuniunii din 14-15 decembrie, să deschidă negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Condiția este să fie luate anumite măsuri de reformă, ei spun că negocierile de aderare ar trebui să fie deschise și cu Bosnia și Herțegovina, iar Georgiei ar trebui să i se acorde statutul de candidat.
Totuși, deputații europeni insistă asupra faptului că trebuie îndeplinite criteriile de la Copenhaga pentru a se asigura că țările candidate și potențial candidate demonstrează un angajament consecvent și durabil față de democrație, statul de drept, drepturile omului, respectarea și protecția minorităților și reformele economice.
Având în vedere războiul Rusiei împotriva Ucrainei, extinderea a devenit și mai importantă din punct de vedere strategic și este unul dintre cele mai puternice instrumente geopolitice pe care le are la dispoziție UE, spun deputații europeni, numind-o o investiție strategică în pace și securitate, precum și un impuls pentru democrație și valorile europene pe întregul continent.
Rezoluția subliniază necesitatea unor reforme interne ale UE în paralel cu procesul de extindere, pentru a spori capacitatea Uniunii Europene de a integra în mod eficient noii membri, inclusiv prin introducerea votului cu majoritate calificată care să se aplice și în cazul deciziilor de politică externă și de securitate și în domenii relevante pentru procesul de aderare.
Pe 5 octombrie 2023, Parlamentul European a votat rezoluția prin care cere începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană până la finalul anului 2023. De asemenea, pe 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat oficial țărilor membre ale Uniunii Europene să înceapă negocierile de aderare a Republicii Moldova la UE.
În acest articol puteți vedea care sunt cei nouă pași pe care Moldova a trebuit să-i îndeplinească până în această vară pentru a deschide negocierile de aderare cu UE.
Amintim că Moldova a depus oficial cererea de aderare la Uniunea Europeană pe 4 martie 2022, iar pe 23 iunie 2022, Consiliul European a recunoscut perspectiva europeană a țării și a decis să-i acorde statutul de țară candidată pentru aderare la Uniunea Europeană.