(grafic) Cele mai solicitate meserii în rândul tinerilor. Ce domenii aleg să studieze elevii din instituțiile de învățământ profesional tehnic din Moldova

pexels-anamul-rezwan-1216544
Foto:Anamul Rezwan

Biroul Național de Statistică a făcut publice mai multe date care vizează activitatea instituțiilor de învățământ profesional tehnic din Republica Moldova în anul de studii 2023/24. Astfel, cele mai solicitate domenii de activitate în rândul tinerilor s-a dovedit a fi domeniul general al ingineriei, prelucrării și construcțiilor.

Învățământul profesional tehnic secundar

Potrivit datelor, în acest an de studii, aproximativ trei pătrimi din numărul total de elevi studiază în domeniul general al ingineriei, prelucrării și construcțiilor.

Cele mai solicitate meserii rămân a fi următoarele: bucătar (8,1 % din total înmatriculați), mecanic auto (7,7 %), cofetar (3,7 %), electrogazosudor-montator (3,6 %), tencuitor (3,4 %), cusătoreasă în industria confecțiilor (2,6 %), operator pentru suport tehnic al calculatoarelor (2,0 %) placator cu plăci (1,9 %).

Totodată, unele meserii dintre acestea se regăsesc și în meseriile conexe. Astfel, se remarcă preferințe pentru următoarele meserii conexe: electrician-electronist auto – mecanic auto (6,4 %), operator pentru suportul tehnic al calculatoarelor – operator introducere, validare și prelucrare date (4,7 %), electromontor utilaj electric – lăcătuş-electrician utilaj electric (4,3 %), bucătar – chelner (3,9 %), electrogazosudor-montator – tăietor cu gaze (3,2 %).

Învățământul profesional tehnic postsecundar

În ceea ce privește distribuția elevilor pe domenii generale se atestă ponderi mai mari a celor din domeniile inginerie, prelucrare și construcții (23,7%), afaceri, administrare și drept (22,4%), sănătate și asistență socială (17,4%), urmate de TIC (11,4%) și servicii (9,5%).

Cele mai solicitate specialități au fost următoarele: îngrijirea bolnavilor (9,7 % din total înmatriculați), contabilitate (5,7 %), jurisprudență (5,3 %), turism (4,3 %), educație timpurie (4,2 %), învățământ primar și administrarea aplicațiilor web (câte 3,4 %), programare şi analiza produselor de program (2,9 %), planificare și administrarea afacerilor (2,7 %).


La începutul anului de studii 2023/24, numărul de elevi înmatriculați în instituțiile de învățământ profesional tehnic (secundar și postsecundar) a fost de 16 000 de persoane.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente