În timp ce unii așteaptă cu entuziasm revelionul sau Crăciunul cu partenerul său ori cu partenera sa, se pare că pentru alții încheierea unui an reprezintă un moment potrivit pentru a renunța la o relație și pentru a pune punct unui capitol din viață.
Un studiu realizat de David McCandles și Lee Byron în anul 2008, în ceea ce privește rata despărțirilor pe Facebook, a demonstrat că cele mai multe persoane își schimbă statutul de la „într-o relație” la „singur(ă)” în două perioade: la început de primăvară și cu două săptămâni înainte de sărbătorile de iarnă.
Tot acest studiu a relevat că 11 decembrie este ziua în care cele mai multe persoane decid să pună capăt unei relații. Mai mult, informal, luna ianuarie este cunoscută ca fiind „luna despărțirilor”, iar prima zi de luni a lunii – ca fiind „ziua divorțurilor”.

Care este situația în Republica Moldova
Pornind de la aceste premise, am fost curioși să aflăm dacă și în Republica Moldova cuplurile decid să pună capăt unei relații sau să divorțeze în lunile decembrie și ianuarie. Așadar, potrivit datelor de la Agenția de Servicii Publice pentru ultimii cinci ani (2019-2023), cele mai multe acte de divorț au fost înregistrate în anul 2019 – 10 562. De asemenea, am constat că, de cele mai multe ori, divorțurile au avut loc în lunile decembrie și ianuarie.
În ultimii cinci ani, cele mai multe femei care au divorțat au avut vârsta de 33 de ani – 1 328, iar bărbații au avut vârsta de 35 de ani – 1 289.

În anul 2022 în Republica Moldova au fost înregistrate 9 643 de divorțuri. Conform datelor, cea mai mare rată a divorțurilor a fost înregistrată în următoarele raioanele.
🟣 Dubăsari – 6,6
🟣 Rezina – 6,1
🟣 Cimișlia – 5,8
🟣 Căușeni – 5,1
🟣 Bălți – 4,8
În municipiul Chișinău, rata divorțurilor în anul 2022 a constituit 3,6, iar raioanele în care cele mai puține cupluri au decis să își încheie căsnicia au fost Nisporeni – 1,1, Basarabeasca – 1,2 și Taraclia – 2,3.
Notă: rata divorțurilor în raioanele și municipiile din Republica Moldova a fost calculată după următoarea formulă: raportul dintre numărul de divorțuri din raion/municipiu (date solicitate de la Agenția de Servicii Publice) și numărul de locuitori din raionul/municipiul respectiv (date preluate de la Biroul Național de Statistică). Raportul a fost înmulțit la 1 000.
Hai Spune!
Dacă e să ne întoarcem la despărțirile în pragul sărbătorilor de iarnă, am avut curiozitatea să aflăm și despre experiențele personale ale moldovenilor. Într-una dintre zile, am ieșit într-un parc din capitală și i-am întrebat dacă au încheiat o relație înainte de Crăciun sau de revelion. Care au fost răspunsurile lor vedeți în vox-ul de mai jos.
Motive, semne și cum să treci peste
Pentru că am explorat puțin datele și informațiile statistice, este important să înțelegem și care sunt motivele care duc la despărțiri în perioada sărbătorilor de iarnă. De la presiunea socială a sezonului festiv la reflecțiile personale asupra anului trecut, vom analiza complexitatea deciziilor legate de relații în această perioadă și cum factorii psihologici contribuie la aceste schimbări.
De asemenea, Dorina Vasilache, psihoterapeută pentru cuplu și familie, ne explică în cele ce urmează care sunt primele semne, dar și cum poți trece mai ușor peste o separare, în special înaintea sărbătorilor de iarnă, când vulnerabilitatea crește.
Motivele unei despărțiri
Perioada sărbătorilor este percepută diferit de fiecare dintre noi. Pentru unii luna decembrie reprezintă una dintre cele mai așteptate luni din an, ea fiind asemănată cu magia cadourilor, cu buna dispoziție sau cu un ecou al copilăriei. Această lună este și una dintre cele mai stresante din an, ea fiind tensionată din cauza termenelor-limită de la locurile de muncă în care aproape fiecare dintre noi se află în întârziere cel puțin cu ceva.
Dorina Vasilache explică faptul că, deseori, luna decembrie poate fi asociată cu luna dezamăgirilor, dat fiind faptul că aproape fiecare om își face totalurile la sfârșit de an. De asemenea, intervine și sentimentul singurătății atunci când oamenii sunt marcați emoțional de spoturile publicitare în care toți se adună împreună de sărbători sau de avalanșa de sesiuni foto în care toți par a fi ca din povești.

Referitor la perechile care se despart, motivele care ar putea duce la acest lucru pot fi diverse.
Mulți își doresc să înceapă noul an cu anumite schimbări, în cazul când ultimii ani au fost doar rutină și nimic interesant. Așteptările de natură cinematografică, scene din filme în care totul e la superlativ, de asemenea, influențează, pentru că partenerii reali nu au cum să reproducă acele evenimente, de cele mai multe ori.
Un alt motiv ține de presiunea rețelelor de socializare, fiindcă mulți plasează imagini idealizate, iar aceasta îi face pe alții să creadă că la toți trebuie să fie așa, chiar dacă imaginile din postări nu reprezintă realitatea de cele mai multe ori. Totuși, la baza tuturor motivelor, indiferent de natura acestora, este comunicarea ineficientă dintre partenerii de cuplu.
La fel și vremea, care uneori alimentează apariția dispoziției proaste și a stărilor depresive, poate alimenta dorința de despărțire. Dorina Vasilache precizează că, de cele mai multe ori, în aceste stări, oamenii sunt mai vulnerabili din punct de vedere emoțional și pot lua decizii fără a le analiza eficient.
Dacă în aceste stări oamenii își petrec timpul des pe rețelele de socializare, există riscul ca aceste decizii să fie radicale.
De asemenea, lipsa discuțiilor în prealabil despre unde și-ar fi dorit să petreacă sărbătorile – separat sau cu părinții, împreună sau cu prietenii – la fel pot isca neînțelegeri între parteneri. Un alt motiv se referă la pregătirile intense înainte de sărbători, în care fiecare se implică nu pe cât și-ar dori celălalt.
Toate acestea pot fi considerate consecințe ale lunii decembrie, însă care se manifestă și în ianuarie, ele afectând foarte mult sănătatea relației, fapt care duce la apariția problemelor în cuplu.
Referitor la motivele care ar putea duce la despărțiri pe parcursul lunii ianuarie, psihoterapeuta menționează că prima lună din an la fel face parte din perioada sărbătorilor, mai ales în Republica Moldova. Motivul principal poate fi începutul de nou an, în care mulți parteneri vor schimbări.
Alte motive care pot fi enumerate sunt:
🟣 dezamăgirile cu referire la cadourile care au fost puse sub brad;
🟣 așteptările prea mari de la partener(ă);
🟣 neacceptarea sau netolerarea unor obiceiuri, practici ale partenerilor (mai des la cuplurile căsătorite).
Primele semne
Când cuplul are o relație armonioasă, ambii parteneri sunt atenți la nevoile celuilalt prin a oferi și a primi afecțiune și înțelegere. Din moment ce aceștia simt că aspectele respective încep a suferi schimbări, este cazul ca ambii parteneri să se implice pentru a identifica care sunt cauzele și pentru a le remedia.
Potrivit psihoterapeutei, semnele care pot indica apariția unei despărțiri sunt diferite, în funcție de natura relației:
🟣 unii încetează să mai evolueze precum un cuplu;
🟣 apar certuri pe subiectele stupide;
🟣 partenerii nu se mai înțeleg atât de ușor ca înainte;
🟣 lipsa comunicării;
🟣 partenerii se gândesc tot mai des la o eventuală despărțire.
De obicei, în acele cupluri în care apare ideea de separare, partenerii nu mai comunică, nu își mai exprimă frustrările, se refugiază în activități solitare și se retrag din viața de cuplu. La cealaltă extremă se pot găsi certuri penibile care emoțional îi pot duce până la epuizare.
Despărțirile sunt trăite intens în orice perioadă a anului, dar în preajma sărbătorilor de iarnă consecințele emoționale prind un contur mai accentuat. Potrivit Dorinei Vasilache, o separare în preajma sărbătorilor de iarnă poate amplifica sentimentele de singurătate și tristețe, având un impact emoțional puternic din cauza contrastului cu atmosfera festivă. Este posibil ca oamenii să simtă o lipsă a conexiunii și a sprijinului emoțional în momente care altfel ar fi asociate cu bucurie și împărtășire.
Din acest motiv, este important să învățăm cum să trecem mai ușor peste un astfel de moment din viața noastră, în special dacă se întâmplă înainte de revelion sau Crăciun.
Cum poți trece mai ușor peste o despărțire
În lunile decembrie și ianuarie există presiuni suplimentare asupra relațiilor din cauza sezonului festiv și a schimbărilor asociate cu noul an. Prin urmare, comunicarea deschisă și sinceră este crucială pentru a ajuta relația să „supraviețuiască” acestei perioade.
Împărtășirea așteptărilor, planificarea activităților împreună și oferirea suportului emoțional pot întări legătura. Este important să fii conștient de nevoile și sentimentele partenerului și să acorzi atenție reciprocă într-un mod care consolidează conexiunea de cuplu. Când vezi că nu te descurci de unul singur sau de una singură ori în calitate de cuplu, recomand să apelați un psihoterapeut de cuplu și familie pentru a vă ghida.
Totuși, în cazul în care o despărțire a fost inevitabilă sau un divorț a fost iminent, psihoterapeuta Dorina Vasilache recomandă urmarea câtorva bune practici care te-ar putea ajuta să treci mai ușor peste separare.
🟣 În general, învață din cele întâmplate și nu repeta.
🟣 În preajma sărbătorilor de iarnă, să nu rămâi de unul singur sau de una singură.
🟣 După ce ai fost într-o relație de lungă durată, să fii alături de oameni dragi care să îți aline momentele de suferință și să apelezi la un specialist.
🟣 După ce ai fost într-o relație de scurtă durată, să formulezi câteva concluzii despre cum a fost relația și să înțelegi care au fost motivele din cauza cărora relația nu a funcționat.