Valentina Șcerbani, autoarea volumului „Orașul promis”: „Din fericire, literatura încalcă întotdeauna regulile și legile lumii reale”

valentina3
Foto:Valentina Șcerbani/arhivă personală

În această sâmbătă, 9 decembrie, ne dăm întâlnire la o nouă ședință a Clubului de carte #diez și Librăriile Cartier. În cadrul acesteia, ne vom împărtăși cu impresiile în urma lecturii romanului „Orașul promis”, de Valentina Șcerbani. Pentru a motiva cât mai mulți cititori să ni se alăture, am discutat cu Valentina despre vindecare, despre relația cu un soț scriitor, despre literatura latino-americană, dar și despre volumul său – primul de altfel.

Toate răspunsurile le-am adunat în interviul care urmează.

„Orașul promis” spune povestea unei adolescente care încearcă să înțeleagă dacă mama ei a murit cu adevărat. Ați precizat într-un interviu că romanul este o ficțiune, dar ați trecut și dumneavoastră prin drama pierderii propriei mame. Unde ați trasat linia dintre realitate și ficțiune în această carte?
– Acest roman cartografiază durerea pe care o simte un copil atunci când își pierde mama. Din fericire, literatura încalcă întotdeauna regulile și legile lumii reale. Dacă în realitate, totul are o durată și o formă concretă, în ficțiune, poți explora aceste limite la nesfârșit. Poți vedea ceea ce alții doar simt. Literatura este o extensie a realității, o oglindă în care poți arăta ceea ce nu se poate vedea cu ochiul liber.

Cum v-a ajutat scrisul și literatura în propriul proces de vindecare și de explorare a acestor trăiri?
– Rănile au proprietatea să se „re-rănească” și să se recreeze. De obicei, aceste lucruri nevăzute și aparent, fără formă, ne domină, ne fac melancolici și chiar vulnerabili. Adică, ne împiedică să trăim și să avansăm. Literatura m-a ajutat să mă ridic deasupra lor, să le privesc în față și să le stăpânesc. Probabil, a fost un act de confruntare cu mine însămi.

Referitor la dragostea maternă, cum ați trăit/simțit experiența maternității și în ce măsură ați reușit să o combinați cu literatura?
– Încă încerc să le combin. Am întotdeauna sentimentul că nu reușesc să devin mama care aș putea deveni. E ca și cum aș alerga în jurul propriei cozi. 

Sursă: Valentina Șcerbani/arhivă personală

Cum e să trăiești cu un soț scriitor? Știm că dumneavoastră i-ați inspirat dragostea de literatură. Romanul îi este dedicat atât mamei în ceruri, cât și lui Alex pe pământ. V-a susținut Alex Bordian la rândul său în procesul de a scrie această carte? 
– Alex mă susține întotdeauna și e cel care îmi amintește că trebuie să scriu. El este foarte disciplinat, cu o rutină clară și bine pusă la punct. Am avut o perioadă în care nu am scris și nu am citit, iar el era extrem de îngrijorat ca să nu-mi pierd fascinația pentru literatură. Acest reproș a devenit un laitmotiv în primul său roman, „Casa Inglezi”. 

Există o competitivitate între voi sau doar vă alimentați reciproc pasiunea pentru literatură?
– Avem stiluri și preocupări literare diferite. Literatura este ceea ce ne apropie și nu ceea ce ne îndepărtează. În literatură este loc pentru toată lumea. 

La un moment dat, în timpul studiilor, ați locuit în Maroc și în Franța. Care sunt amintirile cele mai dragi și surprinzătoare din aceste țări?
– Am mai locuit în Veneția și Barcelona. A fost o perioadă în care am visat mult, în care ne-am imaginat mult și o perioadă a marilor transformări interioare. Am locuit într-o casă de peste 500 de ani în Veneția, într-un castel decăzut în Montpellier, în proximitatea orașului roman Volubilis în Maroc, și în apropierea străzilor în care au locuit cândva Llosa și Marquez în Barcelona. 

De ce v-ați întors la Chișinău?
– Aici visezi mereu să pleci în altă parte. Să o iei de la capăt. Atât timp cât visul nu e împlinit, rămâne în viață. E o dorință perpetuă. 

Sursă: Valentina Șcerbani/arhivă personală

Lăsând metafora titlului cărții la o parte, este Chișinăul un oraș promis? Cum percepeți evoluția acestuia și în ce măsură a îndeplinit sau nu promisiunile pe care vi le-a făcut?
– E mai degrabă un oraș care nu-ți promite nimic. Uneori te rănește, alteori te mângâie. Am avut întotdeauna o relație complicată cu acest oraș. 

Dacă e să revenim la scris, cum a influențat pasiunea dumneavoastră pentru literatura latino-americană și limba spaniolă parcursul dumneavoastră creativ?
– M-a făcut să cred în literatură. Mi-a cultivat fascinația pentru literatură. În plus, literatura latino-americană m-a învățat să îndrăznesc și să nu-mi fie frică să experimentez, să scriu despre lucruri personale. Experiența unui om poate fi experiența multor oameni, și doar cel rănit, vindecă. 

„Orașul promis” a fost tradus în limba spaniolă. Cum e să ajungă volumul dumneavoastră în literatura care v-a inspirat?
– E o mare bucurie și un credit de încredere. Sunt recunoscătoare editorului Enrique Redel și traducătoarei Marian Ochoa de Eribe pentru că au făcut posibilă această călătorie literară.

Sursă: Valentina Șcerbani/arhivă personală

Inițial ați publicat cartea la editura Tracus Arte din România. Cum s-a întâmplat ca aceasta să apară în a doua ediție la editura Cartier?
– Prima ediție nu a ajuns la Chișinău, iar eu mi-am dorit foarte mult ca romanul meu să ajungă la cititorii de acasă. Datorită domnului Erizanu și editurii Cartier, acest mic vis al meu, se întâmplă. Pe această cale, îi mulțumesc.

Ați menționat într-un interviu, referindu-vă la un scriitor rus, că în prima carte spui tot ce ai de spus, iar în a doua carte spui ceea ce nu ai reușit în prima. Urmează un nou volum semnat de Valentina Șcerbani?
– Lucrez la ceva nou și mi-ar plăcea să nu fie despre mine. Sunt interesată în continuare de tema memoriei, a traumei și a identității. 


Amintim că pe 9 decembrie organizăm noua întâlnire a Clubului de carte #diez și Librăriile Cartier. Așa cum v-am obișnuit, aceasta va începe la ora 13.00 în Librăria din Centru din municipiul Chișinău, bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt, numărul 126. Cartea pe care o vom dezbate este „Orașul promis” scrisă de Valentina Șcerbani, iar la eveniment va fi prezentă și scriitoarea.

Pentru a nu pierde nicio noutate referitoare la următoarele ședințe, te invităm să te înscrii în acest grup de Facebook.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ana Mărgineanu
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente